Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Boże Ciało w Chorwacji

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiewióra
Plażowicz
Boże Ciało w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiewióra » 24.05.2011 13:46

Jak jest obchodzone Boże Ciało w Chorwacji? Jestem mamą 2 małych dziewczynek i jestem ciekawa, czy będą mogły sypać kwiatki na procesji... :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.05.2011 13:48

Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.05.2011 14:41

Wygląda tak samo jak w Polsce.. tylko procesja (ze względu na klimat) jest po południu. Jednak nie bardzo wyobrażam sobie, jak chciałabyś "podłączyć" swoje dzieci do czegoś, co jest zorganizowane?
wiewióra
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiewióra » 24.05.2011 20:54

No właśnie o to pytam ;) Co znaczy "zorganizowane"? W mojej parafii w Polsce idzie grupa małych dziewczynek i sypie kwiatki, nikt tego jakoś specjalnie nie koordynuje - mają po prostu swoje miejsce w procesji, każda koszyczek i sypią... Więc "chciałabym podłączyć swoje dzieci" na tej samej zasadzie.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.05.2011 21:42

wiewióra napisał(a):No właśnie o to pytam ;) Co znaczy "zorganizowane"? W mojej parafii w Polsce idzie grupa małych dziewczynek i sypie kwiatki, nikt tego jakoś specjalnie nie koordynuje - mają po prostu swoje miejsce w procesji, każda koszyczek i sypią... Więc "chciałabym podłączyć swoje dzieci" na tej samej zasadzie.

Pewnie w każdym miejscu wygląda to nieco inaczej.. ale generalnie zarówno w Pl jak i tu widziałam, że jednak "czoło" procesji jest "zorganizowane" (chorągwie itp....uczestnicy z przydzielonymi "rolami") .. a parafianie bez przydzielonych "roli" idą za "czołem" jako zwykli uczestnicy...Są i miejsca, gdzie nie zaobserwowałam "rzucanych kwiatków"..
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 24.05.2011 22:40

Wiewóra...

czy to ta sama internautka, która zalogowała się 30.06.2004 na bulgaricusie ?

i tamże 184 posty ?

wiewióra
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiewióra » 26.05.2011 09:44

Nie :)
Nawet nie wiem, co to bulgaricus ;)
Pozdrawiam

Powrót do Kultura chorwacka

Boże Ciało w Chorwacji
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone