Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

botaniczne - pyt o drzewa

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bin4bik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bin4bik » 10.12.2005 22:00

Witam, mialem wielka przyjemnosc spedzienia urlopu, no wlasciwie urlopiku w rejonie Dalmacji. Troche czasu minelo i wiele rzeczy juz zdarzylo mi umknac a przygotowuje stronke www i mam pytanko:

- jadac Magistrala w stronę Dubrownika mija się z prawej strony zaraz przy drodze takie olbrzymie 2 drzewa - może ktoś wie co to takiego, skad sie tam wzieło :) lub zna ewentualnie miejscowosc

Z gory dzieki

Pozdrawiam

Arek
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 10.12.2005 22:33

!!!! :D Toś, panie Kolego, bobu zadał wszystkim! Magistrala ma chyba z 500 km! Może by tak trochę więcej szczegółów, co? Wjechałem kiedyś na magistralę za Rijeką, kierując się na południe, w stronę Dubrownika. czy chodzi ci o ten odcinek? :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.12.2005 22:51

chodzi o arborettum w Trsteno ? czy jakoś tak - mogłem pomyli nazwę ...
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 10.12.2005 23:28

Aaa, no to jesteśmy w domu. Nie mogę ci powiedzieć, co to za drzewa - być może platany, bo to największe drzewa, jakie widziałem w tamtej okolicy. I rzeczywiście chodzi o Trsteno, przed Orasacem, 13 km od Dubrovnika. Jeżeli widziałeś te drzewa na terenie arboretum, to tym bardziej nie pomogę: wprawdze arboretum nie jest zbyt rozległe ale bardzo bogate w różne gatunki drzew. Swoją drogą: obudziłes wspomnienia... Pozdrawiam.
bin4bik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bin4bik » 10.12.2005 23:38

Hej, Trebor - w rzeczy samej chodzi o odcinek między Rijeka a Dubrownikiem ! :) Dokladniej zas to bylo niedlugo przed samym Dubrownikiem ale nie chcialem pisac zeby nie wprowadzic nikogo w blad. Te drzewa sa zreszta tak charakterysytczne ze raczej jak magistrala dluga to drugich takich juz nie ma. Chodzi mi po glowie ze to sa cedry...
Dzieki bjur - sprawdze ta miejscowosc co podales - teraz mam wieksze szanse cos wyszukać.
bin4bik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bin4bik » 10.12.2005 23:46

Dopiero teraz przeczytalem Twoj 2gi post. Drzewska rosną tuż przy samej drodze, moze i są to platany ale wg mnie to rownie dobrze mogly byc i sekwoje ;) naprawde giganty. Mieścinę Trsteno juz zlokalizowalem. Jutro poszperam dokładniej w sieci.
Dzieki za pomoc :)
bin4bik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bin4bik » 11.12.2005 17:23

Wychodzi na to ze to jednak platany były... Specjalnie dla Trebora, w celu ożywienia wspomnien podaje link do fajnego zdjecia: http://dalmacija.modrojezero.org/Trsten ... 1%209.html Moje bylo robione z jadacego autobusu wiec nie wyszlo zbyt dobrze. Pozdrawiam
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 11.12.2005 17:27

Ooo, bardzo dziękuję! :D Byłem przy tych straganach ze 3 razy w ciągu moich dwutygodniowych wakacji: czekałem tam raz na spóźnialskich a raz moja żona dała sie namówić na zakup czegoś w prezencie. Jeszcze raz dziękuję za... niespodziankę i pozdrawiam!!
Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 11.12.2005 17:31

PS. Ale zdjęcie nr 4 to nie jest Trsteno! Tam jest błąd w opisie - to jest plaża w Orasacu (takie betonowe molo), którą wszystkim gorąco - jako stały jej bywalec - polecam!
Kanada
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kanada » 11.12.2005 18:01

Trebor napisał(a):PS. Ale zdjęcie nr 4 to nie jest Trsteno! Tam jest błąd w opisie - to jest plaża w Orasacu (takie betonowe molo), którą wszystkim gorąco - jako stały jej bywalec - polecam!

Nie byłam ani w Trsteno ani w Orasacu :(
ale dla mnie zdjęcia:

4*
http://dalmacija.modrojezero.org/Trsten ... 1%204.html

oraz
1*
http://dalmacija.modrojezero.org/Trsten ... 1%201.html

przedstawiają dokładnie to samo betonowe nabrzeże. Nawet układ i ilość łódek się zgadza nie wspominając o innych szczegółach, a to drugie zdjęcie zgadza mi się ze zdjęciami z Trsteno, które oglądałam w necie. Czytałam również, że na pewno te dwa wielkie drzewa przy drodze do Dubrovnika, to są platany. Wystarczy z resztą wpisać w wyszukiwarce forum "platan" wskazując aby wyniki były jako posty. Ja znalazłam 6 pozycji z tym słowem.

Pozdrawiam
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 11.12.2005 18:18

W tym roku pierwszy raz odwiedziłem Trsteno z jej pięknym arboretum. Ponieważ córka jest na 4 roku biologii i ciagle coś pisze o drzewach, a jej narzeczony jest leśnikiem i też studiuje leśnictwo, więc wszystko było oglądane z dużym zainteresowaniem i zrobiliśmy mnóstwo zdjęć. Polecam, chociaż czytałem też na forum opinie typu: eee- tylko drzewa. Jest tam kilka bardzo fotogenicznych okazów i miejsc, jest świetny widok na morze. Do arboretum trzeba przejść się kilkaset metrów od platanów o których piszecie. Wstęp chyba 15 kun. 8)
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 11.12.2005 18:23

Platan !!!! Wielkie !!! MAm parę zdjątek. Jak chcesz to mogę wysłać ??

Pozdrawiam

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone