Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Alek70
Croentuzjasta
BOŚNIA i HERCEGOWINA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 05.02.2006 14:29

Coraz więcej osób w podróży do CRO uwzględnia przejazd przez BiH,czytając forum pomyślałem że może dobrze byłoby założyć temat-dział dotyczący BiH i tam umieszczać wszystkie informacje dotyczące przejazdu,cen i różnych ciekawostek.Sczególnie jak rozpocznie się sezon i jest duża wymiana informacji pytania lubią się dublować,mając taki dział wszyscy szukający porad dotyczących BiH łatwo by je znaleźli, np. ten temat forum/viewtopic.php?t=9756 do lata może "zgubić" się gdzieś na forum, a tak wiadomo gdzie można by go odnaleźć. Jeżeli myślicie podobnie niech to będzie początek tego działu :) , a jeśli nie to umrze śmiercią naturalną :( .Pozdrawiam
rg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rg » 05.02.2006 18:56

Alek70 napisał(a):Coraz więcej osób w podróży do CRO uwzględnia przejazd przez BiH,czytając forum pomyślałem że może dobrze byłoby założyć temat-dział dotyczący BiH i tam umieszczać wszystkie informacje dotyczące przejazdu,cen i różnych ciekawostek.

pomysł uważam za genialny. no i się cieszę bardzo, że zawodowiec już pociągnął temat :-)
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 06.02.2006 01:19

Fajnie że jest odzew :D tutaj coś o Medjugorie i Wodospad Kravica -> forum/viewtopic.php?t=8013&highlight=kravica , a od siebie dodam że będąc w 2005 roku w CRO zrobiliśmy wycieczkę do Medjugorie ale zachaczyliśmy też o Rezerwat Slap Kravica. Wodospad Kravica położony jest w Studencima, 7Km od Ljubuśki, kiedyś przy wodospadzie były młyny i słupy do wyrabiania sukna. Miejsce warte zobaczenia aczkolwiek trafić tam nie jest tak prosto bo drogowskazów jest jak na lekarstwo, ale mapa załatwia sprawę, no i druga sprawa już na miejscu to toalety a właściwie ich brak, zjeść i wypić jest gdzie, bo nazwijmy to knajpki są, ale za potrzebą to trzeba było biegać do lasu a tam o miejsce już było gorzej :D ,ale tak jak pisałem warto zobaczyć. Znalazłem parę fotek z tego miejsca http://photoforum.istria.info/kroatien-bilder-252.htm niestety nie zapodam naszych bo cyfrówki jeszcze nie mieliśmy :( .

I jeszcze ogólne informacje o BiH -> http://www.travel4u.pl/kraje/bosnia-i-h ... .html#spis
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 06.02.2006 12:57

Trebor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trebor » 06.02.2006 22:15

Bardzo dobry pomysł z działem BiH. A oprócz cen paliwa i chlebka - oczywście jakieś impresje... Piszcie koniecznie. Nie zapomnę - na przykład - tego wieczoru, kiedy po rozbiciu namiotu na czyściutkim campingu w Ilidży, dzielnicy Sarajewa, pod zmierzch udaliśmy się z małżonką na tzw. spacer relaksujący (relaksujący oczywiście po całym dniu jazdy w pomieszczeniu zamkniętym z dwoma osobnikami płci męskiej w wieku 15 i 17 lat). Był ciepły, lipcowy wieczór; przeszliśmy ulicą w dzielnicy willowej (tak, tak, to ta sama Ilidża, o którą były tak ciężkie walki w czasie drugiej wojny bałkańskiej) i weszliśmy do parku, w którym stały dorożki konne, kręciły się jakieś karuzele z dziećmi, a w centralnej części, w restauracji rozkręcało się... wesele. W sali pełnej gości rozpoczynał się kolejny taniec - wszyscy trzymali się za ręce, które - wysoko uniecione - tworzyły powoli poruszający się dookoła krąg w takt "goranowo-bregovicowskiej", na wskroś bałkańskiej muzyki. Staliśmy tak przez chwilę, zaglądając przez drzwi i okna, a po chwili, spacerując wokół budynku z weselnikami stwierdziliśmy, ze otacza nas tłum spacerujących, odświętnie ubranych gości weselnych - głównie kobiet poubieranych na muzułmański styl i mężczyzn jakos tak nie "naszych"... W tych kolorach dogasającego dnia, przezroczystym powietrzu parku z bardzo starymi drzewami wszystko wydawało się bardzo nierealne - doznaliśmy tego wspaniałego poczucia wyobcowania, po które ludzie gonią po całym świecie, bo po cóż właściwie się podróżuje, jak nie po to, by przez pięć minut stanąć w otoczeniu absolutnie sobie obcym i egzotycznym, a przez to wspaniałym?...
von Laos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) von Laos » 13.02.2006 12:05

He, Sarajewo zmienia się nie do poznania.
Mieszkałem w hotelu Terme w Ilidżi latem 2002. Wtedy cały ten kompleks to były jedyne czynne hotele w Sarajewie. Do dziś pamiętam, jak dziewczyna z recepcji widząc, że wychodzimy popołudniu na spacer ostrzegała, żeby unikać chodzenia po trawnikach zwłaszcza w okolicy lotniska, gdyż jeszcze wszystkiego nie rozminowano, a wszędzie leży "tego" tysiące, więc o tragedię nietrudno.
Po drugiej stronie ulicy znajdował się pasaż handlowy, który swoim klimatem zdecydowanie odcinał się od miasta pełnego krzyży i grobów na trawnikach oraz sterczących wszędzie wypalonych ruin. Tam wszystko było otwarte. Sklepiki, knajpki i ławki pełne ludzi pijących piwo, bawiących się i spędzających wieczór wśród dźwięków głośnej muzyki. Ot, taka wyspa normalności.
OlaZet
Plażowicz
dojazd do Dubrownika

Nieprzeczytany postnapisał(a) OlaZet » 17.04.2006 14:03

Mili Państwo,

Wybieram się do Chorwacji na majówkę i z niepokojem przeczytałam, że do Durownika w miarę spokojnie ( i bez wizy które jak się okazało są do BH :( ) można dojechać latem. Będę wdzięczna za radę jak to wygląda w maju oraz gdzie ewentualnie można - i to w tak krótkim czasie - zdobyć wizę ? Wiem, że w Polsce nie ma ambasady BH.

Pozdrawiam, :wink:
SZOP
Croentuzjasta
Re: dojazd do Dubrownika

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOP » 17.04.2006 15:27

OlaZet napisał(a):Mili Państwo,

Wybieram się do Chorwacji na majówkę i z niepokojem przeczytałam, że do Durownika w miarę spokojnie ( i bez wizy które jak się okazało są do BH :( ) można dojechać latem. Będę wdzięczna za radę jak to wygląda w maju oraz gdzie ewentualnie można - i to w tak krótkim czasie - zdobyć wizę ? Wiem, że w Polsce nie ma ambasady BH.

Pozdrawiam, :wink:

Witam.Polaków nie obowiązują wizy do BIH na okres do 90 dni.Zresztą tu,w informacjach konsularnych masz potwierdzenie:
http://www.msz.gov.pl
Pozdrawiam serdecznie
OlaZet
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) OlaZet » 17.04.2006 22:02

Dziękuję :lol:

I jeszcze drugie pytanie - jak wygląda kwestia ubezpieczenia auta na tym krótkim odcinku - moje auto ma w tym roku wyjątkowego pecha.... :?
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.04.2006 00:20

Potrzebna jest zielona karta i to wszystko. PZU i niektóre inne towarzystwa dają za friko.
pzdr
Eduardo
Podróżnik
Optymalny wariant

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eduardo » 04.05.2006 17:32

Witajcie! Tegoroczny wyjazd do CRO planuję przez BiH. Mam pytanie, który wariant przejazdu jest Waszym zdaniem lepszy- biorąc pod uwagę długość trasy, jakość nawierzchni, atrakcje widokowe i czas przejazdu - przez Sarajewo czy przez Banja Lukę. Czy macie jakieś sugestie dotyczące noclegu na trasie Zakopane - Ploce (przejazd naturalnie przez BiH). Z góry dziękuję za odzew. Pozdrawiam
Andrzej G
Croentuzjasta
Re: Optymalny wariant

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 14.05.2006 11:37

Eduardo napisał(a):Witajcie! Tegoroczny wyjazd do CRO planuję przez BiH. Mam pytanie, który wariant przejazdu jest Waszym zdaniem lepszy- biorąc pod uwagę długość trasy, jakość nawierzchni, atrakcje widokowe i czas przejazdu - przez Sarajewo czy przez Banja Lukę. Czy macie jakieś sugestie dotyczące noclegu na trasie Zakopane - Ploce (przejazd naturalnie przez BiH). Z góry dziękuję za odzew. Pozdrawiam

w ubiegły mroku jechałem we wrześniu poraz pierwszy w ciemno przez Banja Lukę ,Livno do Splitu .Przepiękne niezapomniane widoki,bardzo dobra nawierzchnia.W drodze radzę zatrzymać się chociarz na krótko w przepiękej uzdrowiskowej miejscowości Daruvar.Poczujesz się jak w bajce. Oto link do mojego albumiku ze zdjęciami na tej trasie forum/album_personal.php?user_id=4529
miłego wypoczynu
pozdrawiam Andrzej
Arttech
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arttech » 02.06.2006 21:49

Jade na przełomnie lipiec/sierpien do Medjugorije. Jest to wycieczka religijna. Chciałam sie zapytac czy to miasto, gdzie objawiła się MATKA BOSKA jest jakies duze? I czy jest tam gdzie isc na piwo czy jakąś potańcówkę? Ta miescina miesci sie dokladnie na jakich terenach? - bardziej przy morzu czy w górach. Jeżeli ktoś tam był.... bardzo bym prosiła o jakieś informacje. Bo chciałabym się na COŚ już nastawić :)

P.S. A tak w ogole to od tego roku stałam sie miłosnikiem wyjazdów na sylwestra zgrupowania z całego swiata TEZE - w tym roku była cudowna mozliwosc pobytu we Włoszech. A w tym roku własnie jest w Chorwacji. Wiec do zobaczenia.

Mój kontakt - gg.3516303
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 02.06.2006 23:31

Arttech napisał(a):Jade na przełomnie lipiec/sierpien do Medjugorije. Jest to wycieczka religijna. Chciałam sie zapytac czy to miasto, gdzie objawiła się MATKA BOSKA jest jakies duze? I czy jest tam gdzie isc na piwo czy jakąś potańcówkę? Ta miescina miesci sie dokladnie na jakich terenach? - bardziej przy morzu czy w górach. Jeżeli ktoś tam był.... bardzo bym prosiła o jakieś informacje. Bo chciałabym się na COŚ już nastawić :)

Nastaw się na doznania duchowe a o cielesnych zapomnij :wink:
Medjugorie poza srefą religijną to absolutna dziura (po chrowacku "rupa") + dewocyjna komercja; Matka Boska objawia się tam niestety zawsze i wszędzie i to w każdej postaci już od 1Euro w górę; z kamyczków, muszelek itd... :oops:
Browar chyba powinien się znaleść, w ostateczności zawsze możesz zabrać flaszkę z Polski :wink:
P.S.
Mieścina leży w chorwackiej części BiH daleko od morza. Cała BiH to góry.
Następna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina