Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
piter83pl
Cromaniak

Postnapisał(a) piter83pl » 11.05.2010 15:08

Spałem również w Pension Rose - bardzo fajne miejsce, blisko starówki i do tego z internetem bezprzewodowym jeżeli ktoś potrzebuje. Mogę z czystym sercem polecić - 35 euro za 2 osoby ze śniadaniem. Pewnie można taniej ale mi się nie chciało targować i szukać. Bardzo miła i mówiąca po angielsku obsługa.

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2010 04:32

Jest w Mostarze pensjonat, którego właścicielką jest Polka. Jest on blisko starówki i mostu a co ważne ona i jej córki są przewodniczkami. Jak sprawdzałem w tym roku (będę w BiH Neum jako baza wypadowa od 20.06) cena apart dla 3 - 4 osobowej rodziny to 40E. Tutaj link dla zainteresowanych http://www.salveregina.ba/index.html?ac ... ti&lang=pl Pozdrawiam :D
MWN
Cromaniak

Postnapisał(a) MWN » 09.06.2010 19:10

Owszem byłem parę dni temu w Rose i nic o bezprzewodowym internecie nie słyszałem a jedynie widziałem PC z kablem, więc nie do końca wierzę w ten WiFi. Foldery zwykle obiecuję wijącej niż jest...
piter83pl
Cromaniak

Postnapisał(a) piter83pl » 15.06.2010 15:45

Komputer był również. Ja używałem wifi w telefonie i działało to świetnie, sieć była właśnie z pension Rose.
Dodam: sprawdzone maj tego roku (2010)
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 16.06.2010 16:33 przez piter83pl, łącznie edytowano 1 raz
K2
Croentuzjasta

Postnapisał(a) K2 » 15.06.2010 23:23

MWN napisał(a):Owszem byłem parę dni temu w Rose i nic o bezprzewodowym internecie nie słyszałem a jedynie widziałem PC z kablem, więc nie do końca wierzę w ten WiFi. Foldery zwykle obiecuję wijącej niż jest...

A jednak rok temu w czerwcu WiFi tam był. Podobnie jak desktop. Pytałeś gospodynię czy tylko tak przypuszczasz?

Pzdr
K2
MWN
Cromaniak

Postnapisał(a) MWN » 24.06.2010 22:53

W czerwcu 2010 nie mogłem złapać żadnej sieci więc już nie pytałem bo byłem zaledwie jedną noc.
Przemek777
Turysta
Prośba o pomoc ;)

Postnapisał(a) Przemek777 » 08.07.2010 14:56

W tym roku drugi raz jadę wraz z rodziną na 2 tygodnie do Chorwacji. Jedziemy na wyspę niedaleko Zadaru, więc za każde jej opuszczenie musimy, niestety, sporo płacić. W zeszłym roku zwiedziliśmy Split, Sibenik, Trogir, odbyliśmy rejs na wyspy Kornati i odwiedziliśmy Jeziora Plitvickie.
Teraz nie chcemy zbyt wiele razy wyjeżdżać z wyspy, natomiast planujemy przynajmniej jedną, dwudniową wycieczkę. I tu właśnie zaczyna się problem.
Marzymy o Dubrovniku i bardzo chcemy tam pojechać, spędzić jeden dzień. Następnie myślimy o udaniu się do Medjugorje i przenocowaniu tam. Kolejnego dnia chciałbym (co, bez wątpienia, będzie trudne) odwiedzić Mostar, Blagaj i Pocitelj, ponieważ te miejsca w Hercegowinie wydają mi się magiczne. Osobiście nie lubię zwiedzać "na szybko", ale w tym momencie to jedyne wyjście - na Medjugorje, Blagaj, Mostar i Pocitelj oraz powrót w okolice Zadaru (pewnie ok 250 km.) mamy tylko 1 dzień...
Bardzo proszę o rzeczowe porady: CO jest najbardziej wartego odwiedzenia w tamtych miastach, ILE kosztują wstępy do miejsc, które trzeba odwiedzić...i czy jest to w ogóle możliwe? Muszę jeszcze dodać, że prawdopodobnie jest tylko jeden kierowca...ale mam nadzieję, ze jeśli tylko te 2 dni na 14 mają być rzeczywiście meczące, to poradzi sobie z dłuuugą trasą. Proszę o jakieś opinie, bardzo chciałbym zobaczyć tamte miejsca i ciekawi mnie, czy to się uda. Z góry dziękuję ;)
Kir
Cromaniak

Postnapisał(a) Kir » 08.07.2010 15:06

A nie lepiej wziąć kilka dni urlopu więcej i pojechać przez Bośnię zwiedzając co tam chcecie po drodze?
Na interesującym Cie obszarze masz jeszcze wodospady Kravica i kamienie bogomiłów w Radomliji
forum/viewtopic.php?t=10592

Koszty - Pocitelij - 0 chyba że wejdziesz do meczetu chyba 1 euro od osoby
Mostar - 0 chyba że jakieś muzeum
Medjugorje - 0 chyba że co łaska
Kravica - 0

I zrób tak jak napisałem na wstępie, po drodze zwiedzisz sobie jeszcze Sarajewo lub Jajce i Banialukę, najesz sie jagnięciny nigdzie się nie spiesząc.

Blagaj Mostar Pocitelij Kravicę i Medjugorje da się zwiedzić jednego dnia pod warunkiem że zanocujesz w Mostarze który podobnie jak Dubrovnik najlepiej zwiedza sie wieczorem i noca
Przemek777
Turysta
:)

Postnapisał(a) Przemek777 » 08.07.2010 15:16

Dziękuję za radę ;) Niestety prawdopodobnie nie będzie takiej możliwości (przejazdu przez Bośnię i Hercegowinę). Planujemy jechać przez Czechy, Austrię, Słowenię do Zadaru. Mamy już rezerwacje w Kukljicy na wyspie Ugljan i nie ma możliwości przedłużenia urlopu. Jedyną szansą na zwiedzenie tych miejsc jest dwudniowy wypad. Co warto zobaczyć w Dubrovniku? Podobno konieczne jest wyjście na mury obronne, o akwarium słyszałem niezbyt pochlebne opinie, a jak z rejsem na Locrum? Czy warto?
Alek70
Croentuzjasta
Re: :)

Postnapisał(a) Alek70 » 08.07.2010 18:57

Przemek777 napisał(a):Co warto zobaczyć w Dubrovniku? Podobno konieczne jest wyjście na mury obronne, o akwarium słyszałem niezbyt pochlebne opinie, a jak z rejsem na Locrum? Czy warto?

Zerknij tutaj
forum/viewtopic.php?t=27849&highlight=lovrijenac
Przemek777
Turysta

Postnapisał(a) Przemek777 » 08.07.2010 19:34

Dzięki :)
Vjetar
Legenda
Re: :)

Postnapisał(a) Vjetar » 09.07.2010 08:05

Alek70 napisał(a):Co warto zobaczyć w Dubrovniku? Podobno konieczne jest wyjście na mury obronne, o akwarium słyszałem niezbyt pochlebne opinie, a jak z rejsem na Locrum? Czy warto?

Mury - pamiętaj, żeby nie iść w południe. Warto.
Akwarium - liczyłem na więcej (w mojej relacji).
Lockrum - niestety nie byłem.
Fort Lovrijenac - ciekawy (w mojej relacji).

Pzdr
Przemek777
Turysta

Postnapisał(a) Przemek777 » 09.07.2010 16:27

W południe nie, bo za gorąco, tak? A co jest najciekawszego w wymienionych przeze mnie wcześniej miastach w Bośni i Hercegowinie? Trochę o nich czytałem i mam jakieś (minimalne) pojęcie, mogę również zaopatrzyć się w przewodnik po tamtych rejonach (co zapewne zrobię), ale po przeczytaniu wielu niezwykle mądrych wypowiedzi użytkowników portalu stwierdzam, że ich wiedza nierzadko przekracza tę podręcznikową...;)
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 12.07.2010 07:48

Przemek777 napisał(a):W południe nie, bo za gorąco, tak? A co jest najciekawszego w wymienionych przeze mnie wcześniej miastach w Bośni i Hercegowinie? Trochę o nich czytałem i mam jakieś (minimalne) pojęcie, mogę również zaopatrzyć się w przewodnik po tamtych rejonach (co zapewne zrobię), ale po przeczytaniu wielu niezwykle mądrych wypowiedzi użytkowników portalu stwierdzam, że ich wiedza nierzadko przekracza tę podręcznikową...;)

Tak, ukrop.

Co do BiH - proponuję przeczytać relację Maslinki.
Przemek777
Turysta

Postnapisał(a) Przemek777 » 12.07.2010 11:37

Ok, tak zrobię, dzięki :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina