Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 04.07.2024 11:00

sviva napisał(a):

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. O Jasenovacu czytałem, oglądałem filmy, taka zajawka historyczna i chciałem to zobaczyć na własne oczy. Stwierdziłem, że sam Jasenovac może być za mało dlatego dołożyłem te punkty w drugim linku. A mógłbyś coś polecić do zobaczenia w drodze do Jasenovaca?

Tak patrzę na te dwie trasy i myślę, że lepszym rozwiązaniem by zobaczyć i Jajce i Krupa na Vrbasu być może Banja Luka i na końcu Jasenovac jest droga https://maps.app.goo.gl/9UKAkcKvYMgBGdr26,bo bardzo atrakacyjna widokowo, wzdłuż kanionu rzeki Vrbas. A w Banja Luce dodatkowo zajechać do restauracji Obelix na cevapy ,tak rzekomo zachwalane przez Roberta M, w jednym z jego odcinków. Pozostaje kwestia dopracowania trasy by odwiedzić Strbacki buk i Kulen Vakuf oraz Martin Brod. Ja wracając z wyspy Pag mam bynajmniej taki zamiar, tyle, że ja w Jajce będę 5-6 dni.
dangru
Odkrywca
Re: Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangru » 20.07.2024 17:42

Cześć .
Czy wracaliście może z okolic Makarskiej przez Bosnie i Hercegowinę .? Czy warto , jak droga ? W drodze powrotnej mam zamiar pozwiedzać Sarajewo .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.07.2024 18:44

Wracalim...
Mz warto, ale droga przez Bośnię szybka nie jest, ale za to w wielu miejscach widokowa - co pociąga za sobą postoje. Jak chcesz odwiedzić Sarajevo, to najlepiej z noclegiem, a jak tylko kilkugodzinny spacer, to za Sarajevem jak łykniesz autostradę jest dość kręta krajówka i mi się tam dłużyło + przejście z UE/Schengen... Taki przejazd ze zwiedzaniem, cały dzień zajmie.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 20.07.2024 19:01

Od kilku ostatnich lat tak wracam, tyle, że właśnie z noclegiem w Mostarze/Sarajewie. W tym roku odwróciłam kolejność i jadę do Cro z kilkoma dniami w Bih. Raz wracałam przez BiH w grudniu z noclegiem w Osijeku właśnie z Tučepi, i droga bardzo mi się dłużyła 8)
Jeśli ma być troszkę zwiedzania to chociaż 1 nocleg w Sarajewie :spoko: przy 2 już można troszkę zobaczyć :usmiechkrzywy:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.07.2024 11:18

dangru napisał(a):Cześć .
Czy wracaliście może z okolic Makarskiej przez Bosnie i Hercegowinę .? Czy warto , jak droga ? W drodze powrotnej mam zamiar pozwiedzać Sarajewo .

Choćby dla samego Sarajeva - zdecydowanie warto!
walazz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) walazz » 21.07.2024 13:37

dangru napisał(a):Cześć .

Warto. Na spokojnie z rozbiciem z jednym noclegiem już w Bośni. Przejechałem do Sarajewa na raz to ciężko ale od razu po wjeździe do Bośni jakiś nocleg to super opcja. Bardzo tanie i świetnie wyposażone noclegi są. Paliwo 1PLN tańsze na litr. Bardzo dobre i tanie jedzenie. Bardzo przyjaźni ludzie. Mega po drodze masz Sarajevo, Mostar, Blagaj, Pocitlej. Moim zdaniem lepszej opcji nie ma. Tłuczenie się dookoła przez płatne autostrady HR jest drogie - ceny autostrad, paliwa + ew. nocleg droższy. Poza tym w HR mniej ew. rzeczy do zobaczenia, drożej i więcej trasy trzeba nadrabiać. Te atrakcje w BIH bez problemu masz po trasie. Przed wjazdem do HR na maxa tankujesz tanie paliwo i jedziesz dalej :faja: :faja: :faja: :faja: :faja:
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 23.07.2024 20:29

Czy poleci ktoś na szybko parking w Banja Luce?
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 23.07.2024 21:00

Obok centrum handlowego i popularnego bazaru.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 23.07.2024 21:44

marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 23.07.2024 21:49

niuniek napisał(a):Czy poleci ktoś na szybko parking w Banja Luce?

Tuż przy twierdzy jest spory parking.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 23.07.2024 21:50

Dokładnie.Oczywiście polecam bazar jego klimat .Czynny w też w niedziele.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 23.07.2024 21:56

marekkowalak napisał(a):
niuniek napisał(a):Czy poleci ktoś na szybko parking w Banja Luce?

Tuż przy twierdzy jest spory parking.

Też dzięki. Wychodzi na to, że przez ulicę naprzeciwko tamtego parkingu. Jutro na jednym z nich zaparkuję.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 24.07.2024 19:31

Banja Luka odwiedzona, jeszcze raz dzięki za namiary parkingowe. Będę wracał w piątek z rana, czy pchać się na główne przejście Gradiska czy na mniejsze przejście Jasenovac? Niestety nie będę miał czasu by zajrzeć do tamtejszego obozu, zostawię na inny termin.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 24.07.2024 20:37

niuniek napisał(a):Banja Luka odwiedzona, jeszcze raz dzięki za namiary parkingowe. Będę wracał w piątek z rana, czy pchać się na główne przejście Gradiska czy na mniejsze przejście Jasenovac? Niestety nie będę miał czasu by zajrzeć do tamtejszego obozu, zostawię na inny termin.

Jasenovac!

Praktycznie zawsze w Gradiška masz korki, a w Jasenovacu maksymalnie kilka aut.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 24.07.2024 21:02

marekkowalak napisał(a):
Jasenovac!

Praktycznie zawsze w Gradiška masz korki, a w Jasenovacu maksymalnie kilka aut.

Dzięki. Od Banja Luki idzie chyba autostrada, czy można płacić kartą czy tylko cash?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina