napisał(a) marekkowalak » 03.07.2024 09:44
Moim zdaniem ta druga trasa mało realna w ciągu 1 dnia - w NP Una co prawda jeszcze nie byłem, ale kiedyś miałem w planach i trochę o tym czytałem, więc spodziewam się, że jest tam kilka godzin zwiedzania.
Pierwsza trasa jest do zrobienia, ale zależy, co chcesz zwiedzać po drodze. 2 lata temu zrobiłem podobną trasę, tylko że z Orebicia (naokoło, przez Ston, nie promem), po drodze było Međugorje, krótko w muzeum w Jablanicy, wodospad w Jajce, młyny w Krupie na Vrbasu i Banja Luka. Wyjechałem z Orebicia ok. 6.30., do Banja Luki dojechaliśmy ok. 17tej, więc był jeszcze czas na zwiedzanie. Dodam, że była to niedziela.
Z tych miejsc szczególnie polecam Jajce - wodospad z bardzo bliskiej odległości robi niesamowite wrażenie!
Twoja trasa jest trochę dłuższa, ale nie widzę na niej zbyt wiele punktów do zwiedzania, więc do Zagrzebia jak najbardziej masz szansę dojechać o przyzwoitej godzinie.
Co do Jasenovaca, to weź pod uwagę, że tam są 2 części obozu - po stronie bośniackiej i chorwackiej. Po chorwackiej jest muzeum (czynne do 17tej) i ten słynny pomnik w kształcie tulipana (ale on jest też dobrze widoczny z drogi dojazdowej do autostrady A3).
Po stronie bośniackiej jest słynna "topola užasa" (przy drodze, tuż przy przejściu granicznym), a w lesie kolejny słynny pomnik z liczbami pomordowanych różnych nacji (prawdopodobnie zawyżonymi - dyskusje nadal trwają), no i oczywiście te osławione kadzie do wytapiania mydła z ludzi. Niedawno otwarto też małe muzeum, ale jeszcze w nim nie byłem, więc się nie wypowiadam.
Ogólnie cały Jasenovac spokojnie można zwiedzić w jakieś 2-3 godziny. Nie jest to jednak miejsce typu Auschwitz czy Majdanka - Jasenovac został w dużej części zrównany z ziemią przez Ustaszy. Ale jeśli się poczyta, co tam się wyprawiało, to zdecydowanie warto.