Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.08.2023 14:11

holonomic7 napisał(a):Chciałbym was też zapytać jak wygląda kwestia prowizji w bankomatach bośniackich? Czy są jakieś bezprowizyjne? Używam karty Revolut visa i zastanawiam się czy jej używanie będzie opłacalne w BiH, czy jednak wziąć trochę euro w gotówce i wymienić na marki

Lepiej wziąć euro, bo większość bankomatów pobiera prowizję.

Dodatkowo w większości miejsc turystycznych (a szczególnie w Hercegowinie) spokojnie zapłacisz wszędzie w euro po stałym kursie 2:1 (marka konwertybilna ma ustalony stały kurs do euro na 1,95). W Sarajevie już gorzej, ale też w większości miejsc akceptują euro. Najgorzej jest na terenie Republiki Serbskiej, poza typowymi miejscami turystycznymi jak Banja Luka czy Jajce, raczej wymagają marek.

Ale generalnie od Covidu w BiH bardzo rozpowszechniły się terminale i na przykład nawet na straganach w Medjugorje można płacić kartą. W ubiegłym roku przejechałem BiH od Medjugorje przez Jablanicę, Mostar, Jajce, Banja Lukę po Jasenovac i nie widziałem na oczy marek wymiennych.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 28.08.2023 19:35

Jak wspomniał kol.marekkowalak w BiH płacenie euro nie stanowi problemu .Sarajevo Jablanica Konjic Travnik sprawdzone na miejskich targowiskach .W Banja Luce zaskoczyli mnie płaceniem woleli w bilonie.Przydrożne stragany w Blagaju ,Krupa na Vrbasu ,Jajce euro.Popularne bośniackie cevabdzinice jak najbardziej ojro.Polecam szczególnie Cevabdzinica Hari w m.Travnik.
Rudiok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rudiok » 29.08.2023 07:37

holonomic7 napisał(a):Chciałbym was też zapytać jak wygląda kwestia prowizji w bankomatach bośniackich? Czy są jakieś bezprowizyjne? Używam karty Revolut visa i zastanawiam się czy jej używanie będzie opłacalne w BiH, czy jednak wziąć trochę euro w gotówce i wymienić na marki

Wziąć EUR, najlepiej w małych nominałach. O ile w dużych i turystycznych miejscach jak Mostar czy Medjugorie, albo w okolicy granicy z HR nie ma problemu z płatnościami w EUR to już w mniejszych ośrodkach albo na straganach przy drodze zdarza się, że wydają resztę w markach.

Co do prowizji z bankomatów to będąc w Mostarze nie udało mi się znaleźć w centrum bankomatu bez prowizji a była ona dość słona, więc tym bardziej lepiej gotówkowo.
Cropidło
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 29.08.2023 09:23

Wracając do przejścia Svilaj to moja formułka jest zawsze taka sama.
Odpowiadam po chorwacku,że palenie zabija,a wino mam tylko do gemista.
Lekki uśmiech na Jego twarzy i machnięcie ręką jechać.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 29.08.2023 09:32

Ja odpowiadam że papierosy pali zona ale elektryczne.Wino mam tylko butelkę rakiji nie lubię.
holonomic7
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) holonomic7 » 29.08.2023 14:34

Dzięki bardzo za wszystkie wskazówki, niektóre uczyły i śmieszyły jednocześnie :D

Mam jeszcze jedno pytanie, tym razem o karte SIM w Bośni - czy możecie polecić kartę z przynajmniej 1gb transferu, która jednocześnie byłaby korzystna cenowo? Czy ich zakup i aktywacja są proste? Spędzimy w Bośni 3 dni, więc z pewnością sieć się przyda ;)
Rudiok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rudiok » 29.08.2023 16:10

holonomic7 napisał(a):Dzięki bardzo za wszystkie wskazówki, niektóre uczyły i śmieszyły jednocześnie :D

Mam jeszcze jedno pytanie, tym razem o karte SIM w Bośni - czy możecie polecić kartę z przynajmniej 1gb transferu, która jednocześnie byłaby korzystna cenowo? Czy ich zakup i aktywacja są proste? Spędzimy w Bośni 3 dni, więc z pewnością sieć się przyda ;)

Teraz wbijasz na pierwszą lepszą stację benzynową i bierzesz co dają. Wybór jest duży a gigabajtow sporo. Ja ostatnio brałem BH Telecom za 20 BAM i jak patrzę to te turystyczne właśnie koło tej ceny stoją. Kiedyś były jeszcze plany na 1-3-5 dni z m:tel ale ostatnio ich nie mogłem nigdzie dostać.
truskawka-2
Plażowicz
przejscie graniczne chorwacia bosnia i herceg

Nieprzeczytany postnapisał(a) truskawka-2 » 17.03.2024 14:30

witam mam pytanie ktore przejscie graniczne chorwacia bosnia i herceg polecacie
Cropidło
Croentuzjasta
Re: przejscie graniczne chorwacia bosnia i herceg

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropidło » 17.03.2024 14:44

Wielokrotnie korzystałem z przejścia granicznego Svilaj i za niespełna miesiąc znów tam będę .Bezproblemowo,kolejek brak.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 12.06.2024 19:07

Witam ,moje pytanie dotyczy przejścia granicznego Chorwacji z BiH. Może ktoś kto był na wyspie Pag lub jej wysokości wjeżdżał do Bośni. Wracając z wspomnianej wyspy będę 5 dni w miejscowości Jajce, przy okazji zwiedzę Travnik i Krupa na Vrbasu. Które przejście polecacie, Ličko Petrovo Selo, Strmica czy aż pod Split i na przejście Kamensko? Z góry dzięki.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 12.06.2024 19:16

Każde tylko nie Stara Gradiṣ̌ka.Postój przed granicą z Chorwacją w tamtym roku trwał u mnie 3 godziny w 35 stopniowym upale.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 12.06.2024 20:32

niuniek napisał(a):Witam ,moje pytanie dotyczy przejścia granicznego Chorwacji z BiH. Może ktoś kto był na wyspie Pag lub jej wysokości wjeżdżał do Bośni. Wracając z wspomnianej wyspy będę 5 dni w miejscowości Jajce, przy okazji zwiedzę Travnik i Krupa na Vrbasu. Które przejście polecacie, Ličko Petrovo Selo, Strmica czy aż pod Split i na przejście Kamensko? Z góry dzięki.

Podam Ci info z jesieni 2021r; podane przez Ciebie Lićko Petrovo znam bardziej jako GP Izacić i wiem, że długo trwała przeprawa w te i wewte, choć nie tyle co na Gradiska na płn; już lepiej było nieco dalej na płd GP Lohovo. Strmicy nie przerabiałem. Kamensko owszem, ale tutaj generuje się spory ruch, jednak przejście jest duże i uruchamiają czasem dodatkowe pasy. Nigdy nie wiesz jak będzie w sezonie.
Proponuje poobserwować przed wyjazdem lub w trakcie informacje:
https://bihamk.ba/spi/stanje-na-cesti-u ... -prijelazi
Jest też forma mapki w drugiej zakładce.

Clawis jak poniżej już sugeruje Ci, żebyś nie wyjeżdżał z BiH wskazanym przejściem, ja również nie mam miłych doświadczeń:
clawis napisał(a):Każde tylko nie Stara Gradiṣ̌ka.Postój przed granicą z Chorwacją w tamtym roku trwał u mnie 3 godziny w 35 stopniowym upale.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 12.06.2024 21:23

Lićko Petrovo Selo - GP Izacić przerabiałem równe 10 lat temu (pamiętam dokładnie, że w dniu finału Mundialu NIemcy-Argentyna :D ).

Była to niedziela po południu, a powrót wieczorem (wypad z Plitvic do Bihača na kilka godzin). W obie strony z marszu, przejazd zajął mi może z 5 minut.

Przez Kamensko jechałem 3 lata temu (w stronę BiH) - również przejazd bez kolejek. Przedpołudnie w tygodniu, ale nie pamiętam dokładnie dnia.

2 razy przejeżdżałem również przejściem Jasenovac - Gradina Donja (w stronę HR). W obu przypadkach przejazd zajął ok. 20 minut do pół godziny (raz w sobotę 3 lata temu, raz w poniedziałek 2 lata temu).
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 12.06.2024 21:46

Osobiście polecam Jasenowac/Gradina .Praktycznie puste małe przejście graniczne.Niedaleko historyczne miejsce ,o którym Chorwaci woleli by zapomnieć.Odkryłem to przejście przypadkiem .Chciałem zobaczyć Auschwitz Bałkanów Jasenovac
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 12.06.2024 22:12

Dzięki Panowie za odzew. Google pokazuje czy z Prizny (prom z wyspy), czy mostem kierunek GP Izacic. Będę obserwował jak to wygląda.

GP Lohovo widzę , że do rozważenia. Kwestia stanu dróg
Ostatnio edytowano 12.06.2024 22:23 przez niuniek, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina