mateo10 napisał(a):Hej. Będę niebawem w Baska Voda. Planuję jednodniowy wypad do Bośni. Chcę zrobić pętle. Zacząć od Modro Jezero potem Mostar, Klasztor Derwiszow, ewentualnie Meczugorje (sam kościół) i powrót drogą 512. Czy da radę na spokojnie zrobic to w jeden dzień? Wyjazd ok. 8-9 i powrót na miejsce na 20.
mateo10 napisał(a):Hej. Będę niebawem w Baska Voda. Planuję jednodniowy wypad do Bośni. Chcę zrobić pętle. Zacząć od Modro Jezero potem Mostar, Klasztor Derwiszow, ewentualnie Meczugorje (sam kościół) i powrót drogą 512. Czy da radę na spokojnie zrobic to w jeden dzień? Wyjazd ok. 8-9 i powrót na miejsce na 20.
holonomic7 napisał(a):Hej,
Wracamy z Chorwacji do PL przez Bośnie, którą chcemy przez 2-3 dni pozwiedzać, a prawdopodobnie będziemy chcieli wziąć więcej wina, niż te 4l wina, które nie podlegają ocleniu - bardziej coś w stylu 6l/os. Jakie są wasze doświadczenia na wjeździe i wyjeździe z Bośni? Celnicy przywiązują dużą wagę do nadmiernej ilości wina, czy raczej nie zwracają na to uwagi?
Gdyby jednak ktoś się przyczepił - rozumiem, że wtedy należy zapłacić cło za nadwyżkę? Jakie to mogą być kwoty?
Pozdrowienia
holonomic7 napisał(a):Hej,
Wracamy z Chorwacji do PL przez Bośnie, którą chcemy przez 2-3 dni pozwiedzać, a prawdopodobnie będziemy chcieli wziąć więcej wina, niż te 4litry , które nie podlegają ocleniu - bardziej coś w stylu 6l/os. Jakie są wasze doświadczenia na wjeździe i wyjeździe z Bośni? Celnicy przywiązują dużą wagę do nadmiernej ilości wina, czy raczej nie zwracają na to uwagi?
Gdyby jednak ktoś się przyczepił - rozumiem, że wtedy należy zapłacić cło za nadwyżkę? Jakie to mogą być kwoty?
Pozdrowienia
Dziękuje z góry za odpowiedzi!
Cropidło napisał(a):Przez przejście Svilaj wracałem wielokrotnie.
Chorwacki celnik zawsze pytał o papierosy i alkohol,nigdy jednak nie sprawdzał,ponieważ odpowiadałem dyplomatycznie.
Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina