Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
siwydaniel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) siwydaniel » 28.10.2013 00:00

Witam. Jeżeli ktoś ma jakieś pytania odnośnie BiH to proszę pytać. Postaram się na nie odpowiedzieć w miarę swoich możliwości oraz możliwości lokalnej polonii. Prawdopodobnie będę tu do końca sierpnia 2014r więc może uda się komus pomóc, pozdrawiam.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 28.10.2013 10:36

Gdzie dokładnie jesteś ??
siwydaniel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) siwydaniel » 28.10.2013 15:48

Doboj
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 29.10.2013 21:04

Witaj siwydanielu. Mam pytanko, lecz żeby nie zaśmiecać tego szacownego forum, skontaktuj się ze mną, proszę. Mój mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 07.02.2014 21:35

MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 08.02.2014 11:04

Robi się coraz poważniej : zamieszki objęły m.in Sarajewo i Mostar. Myślę, że warto to śledzić ...
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 08.02.2014 11:34

Obejrzyjcie jak wygladają ulice Sarajewa po wczorajszych protestach:
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/19581 ... testa.html
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 08.02.2014 13:46

Iwona Baśka napisał(a):Obejrzyjcie jak wygladają ulice Sarajewa po wczorajszych protestach:

Niewiele lepiej niż w 95 r.! 8O 8O 8O
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 08.02.2014 14:23

Ups, nieciekawie to wygląda... Mam nadzieję, że się nie rozwinie. Choć się nie dziwię - bezrobocie po zbóju i raczej brak perspektyw.

Tak BTW - czy ktoś może brał udział w raftingu na Neretvie? Możecie polecić sprawdzonego niedawno organizatora?

Wprawdzie do lata daleko i nie wiadomo co się będzie jeszcze działo, ale jest szansa na parę dni w BiH. Oprócz zwiedzania Sarajeva i okolic (???) chciałabym zaproponować jakąś atrakcję moim nastolatkom.

Pozdrawiam :-)
Henryk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 08.02.2014 17:38

Raul73 napisał(a):
Iwona Baśka napisał(a):Obejrzyjcie jak wygladają ulice Sarajewa po wczorajszych protestach:

Niewiele lepiej niż w 95 r.! 8O 8O 8O

Bez przesady.To samo miejsce z kilku ujęć.Majdan wygląda znacznie gorzej.
Swoją drogą, muszą być doprowadzeni do rozpaczy, decydując się na takie kroki.
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 11.02.2014 21:10

Mikromir napisał(a):Tak BTW - czy ktoś może brał udział w raftingu na Neretvie? Możecie polecić sprawdzonego niedawno organizatora?

Może zaproponuję Ci rafting na Unie w Bihacu.
Są dwie możliwości: dla rodzin z dziećmi rafting ( a właściwie spływ) poniżej Bihaca - na tym byłem, lub w górze rzeki - w tej agencji z której korzystałem dostępny od 16 r.ż., ekstremalny (?), spływa się z wodospadów, w pełnym rynsztunku itp - namawiali mnie , ale nie chcieli słyszeć o dzieciach. Na pewno w internecie znajdziesz dokładniejsze opisy. Korzystałem z agencji "Una Kiro Rafting" z Bihaca. U mnie było bez zarzutów, mają pole namiotowe i możliwość noclegu w apartamentach.
Drugi rafting jaki mogę Ci polecić to oczywiście Tara. Tu spokojnie można płynąć z dziećmi - moje mają 6 i 11 lat. Korzystałem z agencji Drinatara, mieszczącej się w BIH, kilka kilometrów przed granicą z Czarnogórą w Scepan Polje. Tu również byłem zadowolony, rafting zaczynał się obfitym śniadaniem, potem transport i spływ ( dłuższy niż z agencji Czarnogórskich bo płyniesz jeszcze kawałek Driną). Potem super kolacja.
W razie pytań pisz.
Pozdrawiam Krzyś.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 11.02.2014 21:37

krzyswerm napisał(a):
Mikromir napisał(a):Tak BTW - czy ktoś może brał udział w raftingu na Neretvie? Możecie polecić sprawdzonego niedawno organizatora?

Może zaproponuję Ci rafting na Unie w Bihacu.
Są dwie możliwości: dla rodzin z dziećmi rafting ( a właściwie spływ) poniżej Bihaca - na tym byłem, lub w górze rzeki - w tej agencji z której korzystałem dostępny od 16 r.ż., ekstremalny (?), spływa się z wodospadów, w pełnym rynsztunku itp - namawiali mnie , ale nie chcieli słyszeć o dzieciach. Na pewno w internecie znajdziesz dokładniejsze opisy. Korzystałem z agencji "Una Kiro Rafting" z Bihaca. U mnie było bez zarzutów, mają pole namiotowe i możliwość noclegu w apartamentach.
Drugi rafting jaki mogę Ci polecić to oczywiście Tara. Tu spokojnie można płynąć z dziećmi - moje mają 6 i 11 lat. Korzystałem z agencji Drinatara, mieszczącej się w BIH, kilka kilometrów przed granicą z Czarnogórą w Scepan Polje. Tu również byłem zadowolony, rafting zaczynał się obfitym śniadaniem, potem transport i spływ ( dłuższy niż z agencji Czarnogórskich bo płyniesz jeszcze kawałek Driną). Potem super kolacja.
W razie pytań pisz.
Pozdrawiam Krzyś.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. W Tarnowskich Górach mili ludzie mieszkają :wink:
Może będę miała ze trzy wolne dni po wizycie na Hvarze i zastanawiałam się nad wizytą w Sarajewie (jeśli będzie tam spokojnie) oraz jakimiś atrakcjami dla moich nastolatków (12, 15) w pobliżu. Konjic - pamiętam że stamtąd można ruszyć na rafting - jest dość blisko. Tara jest z pewnością kusząca (widokowo zapewne najbardziej) tylko trochę dalej. Gdzie stacjonowałeś wybierając się na rafting na Tarze?

P.S. wybierasz się tu: iv-wiosenne-spotkanie-przy-cromuzyczce-t44146.html
krzyswerm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyswerm » 12.02.2014 09:13

Mikromir napisał(a):Bardzo dziękuję za odpowiedź. W Tarnowskich Górach mili ludzie mieszkają :wink:

Proszę bardzo!

Mikromir napisał(a): atrakcjami dla moich nastolatków (12, 15)

To jednak polecam Tarę, na Unę na ten lepszy spływ nie łapiecie się, a ten w dole rzeki nie jest zbyt ekscytujący.

Mikromir napisał(a): Gdzie stacjonowałeś wybierając się na rafting na Tarze?

Byliśmy tam przejazdem, ale jest możliwość spania na miejscu - sprawdź na stronie http://www.raftingtara.com/
Mysmy spali już w Czarnogórze nad jeziorem Pivsko w miejscowości Pluzine. ( dokładnie tu: http://www.zvono.me/)

Mikromir napisał(a):P.S. wybierasz się tu: iv-wiosenne-spotkanie-przy-cromuzyczce-t44146.html

Zobaczę jak pracuję.

Pozdrawiam Krzyś
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 12.02.2014 21:11

Najnowsze wieści z BiH: wygląda na to, że sytuacja się uspokoiła.

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/bosnia-i-hercegowina-na-rozdrozu/70z1s

Wyjątkowo mądry artykuł jak na onet :!: :? :?
siwydaniel
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) siwydaniel » 20.02.2014 10:33

[quote="Raul73"]Najnowsze wieści z BiH: wygląda na to, że sytuacja się uspokoiła.

Taki naprawdę to demonstracje gdzie dochodziło i dochodzi do starć z siłami bezpieczeństwa odbywają się na terenie Federacji, po stronie Republiki Serbskiej sytuacja jest bardziej spokojna. Są protesty ale pokojowe oraz protestujący odcinają się od demonstrantów z Federacji Bośni i Hercegowiny. Nie oznacza to że nie może się tu zrobić "Majdan" zwłaszcza, że ludzie bacznie obserwują sytuacje na Ukrainie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina

BOŚNIA i HERCEGOWINA - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone