Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 12.06.2013 11:57

martika71 napisał(a):Chcę się upewnić: żeby przekroczyć granicę Bośni nie potrzebuję paszportu ? Wjadę dowód ?

Tak jak już kolega napisał wcześniej - do BiH, Czarnogóry, Serbii, Chorwacji, Albanii jeździmy na dowód osobisty lub paszport.
Testowane od kilku lat - zarówno osoby dorosłe i dzieciak jeździ z DO.
martika71
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) martika71 » 12.06.2013 12:13

Dzięki.Tak jak pisałam ,chciałam się upewnic.
erde
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erde » 06.07.2013 12:41

Wszystko się zgadza. Państwa na Bałkanach podjęły stosowne rozporządzenia (Polska nie ma nic do tego) odnośnie ruchu granicznego i wpuszczają turystów z UE na dowody osobiste. Nasze unijne przepisy mówią, że wyjeżdżając poza terytorium UE należy mieć paszport. W szpitalach, przy poważniejszych kolizjach lub wypadkach oraz przy załatwianiu "urzędowych" spraw np. w ambasadach, trzeba mieć paszport. Osobiście zabieram jedno i drugie. Na co dzień posługuje się dowodem (granica, hotel, policja), a paszport mam na wszelki wypadek.
I przy okazji. Poza UE, a więc i w BiH trzeba mieć zieloną kartę. Jak się jej nie ma, to każą wykupić ubezpieczenie na granicy. Sprawdzają też dokumenty kierowcy i samochodu. Jadąc przez Neum tranzytem nie żądają okazania zielonej karty, ale jak się coś poważniejszego zdarzy na tym króciutkim odcinku, to może być poważny kłopot. Na szczęście większość ubezpieczycieli wydaje zieloną kartę za darmo, więc nie ma kłopotu. Nie ma już problemu z drukami, bo jeszcze parę lat temu na starych drukach zielonej karty nie było znaczka BiH, a wydawane karty ze znakami Serbii nie były uznawane. Ja, w 2009 roku, przed wyjazdem do Neum, czekałem na nowe druki, bo wyczytałem na forum o sprawie i sprawdziłem, że mam kartę bez symbolu BiH. Rzeczywiście, jadąc do BiH sprawdzali to na granicy i wielu posiadaczy zielonej karty musiało wykupić dodatkowo ich ubezpieczenie.
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 06.07.2013 21:29

erde napisał(a):Nasze unijne przepisy mówią, że wyjeżdżając poza terytorium UE należy mieć paszport.

Powielasz chyba jakieś głupoty. Po raz setny chyba wkleję informację ze strony MSZ gdzie jest wyraźnie napisane jakie są wymagane dokumenty do przekroczenia granicy http://www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/wizy/
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 07.07.2013 06:11

erde napisał(a):Wszystko się zgadza. Państwa na Bałkanach podjęły stosowne rozporządzenia (Polska nie ma nic do tego) odnośnie ruchu granicznego i wpuszczają turystów z UE na dowody osobiste. Nasze unijne przepisy mówią, że wyjeżdżając poza terytorium UE należy mieć paszport. W szpitalach, przy poważniejszych kolizjach lub wypadkach oraz przy załatwianiu "urzędowych" spraw np. w ambasadach, trzeba mieć paszport. Osobiście zabieram jedno i drugie. Na co dzień posługuje się dowodem (granica, hotel, policja), a paszport mam na wszelki wypadek.

Racja. Pisałem o tym wyżej ale jeszcze raz przypomnę. Dzwoniłem do MSZ i powiedzieli mi to samo. W zasadzie do przekroczenia granicy wystarczy dowód. Ale załatwiając sprawy np. w Bankach czy placówkach służby zdrowia z dowodem można nic nie załatwić. To nie są Państwa UE wobec czego nasze dowody dla ich urzędników są nieważne.
Stendo napisał(a):Po raz setny chyba wkleję informację ze strony MSZ gdzie jest wyraźnie napisane jakie są wymagane dokumenty do przekroczenia granicy

Zgadza się. Wyraźnie piszesz "dokumenty potrzebne do przekroczenia granicy" ale nie do stwierdzenia tożsamości osoby będącej już wewnątrz kraju.
Pozdrawiam Tomek.
erde
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erde » 08.07.2013 11:06

W 2011 r. jadąc do Czarnogóry wybrałem drogę przez BiH. Na trasie Banja Luka - Jajce, po minięciu jakieś restauracji w okolicach Dabrac, zostałem zatrzymany za przekroczenie prędkości. Podałem dokumenty samochodu i DO. Policjant zażądał paszportu. Nie chciałem pogarszać sytuacji więc bez dyskusji mu go podałem. Poinformował mnie, że mandat mam zapłacić w Jajce w banku lub na poczcie i wrócić z dowodem wpłaty. Do Jajce miałem prawie 30 km. Do czasu powrotu paszport miał być u niego w depozycie. Powiedziałem, że nie ma prawa zatrzymać mi paszportu, więc bez wahania wymienił paszport na DO. Gdybym nie miał jednego i drugiego z jakim dowodem tożsamości pojechał bym do Jajce? Na szczęście, w wyniku udanych negocjacji, wszystko zakończyło się na pouczeniu.
elchico25
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) elchico25 » 08.07.2013 14:55

Najprościej jak się da - wjedziesz na dowód, w przypadku wizyt w urzędach, u lekarza itp. mogą być problemy jak nie masz paszportu, wybór należy do was :D
erde
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erde » 14.07.2013 13:10

Chorwacja jest już w Unii, więc ciężarówki ze zwierzętami i żywnością płyną teraz promami z Ploće do Trpanj i omijają Neum, więc jest łatwiej w tranzycie do Dubrownika, ale trudniej na Korčulę.
Marekk1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marekk1 » 13.08.2013 21:39

Witajcie,

Czym najlepiej przedostać się ze Splitu do Mostaru? Busem czy pociągiem? Ktory środek lokomocji polecacie?
Tuti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tuti » 16.08.2013 15:24

Właśnie wróciłem z tamtych rejonów, jechałem przez Bośnię, potem Chorwacja i znowu Bośnia (odcinek przez Neum) oraz na jeden dzień w Czarnogórze i wszędzie bez problemów na dowód a zieloną kartę chcieli tylko na przejściu w Gradiśce. :D
september1939
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) september1939 » 25.08.2013 16:35

czy na zielonej karcie zakupionej w bośnii i hercegowinie będę mógł jechać do albanii, macedoni i czarnogóry ?

pozdrawiam
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 25.08.2013 16:38

Tuti napisał(a):Właśnie wróciłem z tamtych rejonów, jechałem przez Bośnię, potem Chorwacja i znowu Bośnia (odcinek przez Neum) oraz na jeden dzień w Czarnogórze i wszędzie bez problemów na dowód a zieloną kartę chcieli tylko na przejściu w Gradiśce. :D

Obie granice w okolicy Neum/Kleka przekraczałem na przestrzeni kilku lat kilkanaście razy - ani jednej poważnej kontroli, ani jednego pytania o zieloną kartę...
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 25.08.2013 17:02

Ale co za problem wyrobić paszport i wziąć od ubezpieczalni ZK - nie wiem o po co te dyskusje o wyższości DO nad Paszportem lub odwrotnie.

Paszport grosze, ZK darmo - wystarczy pomyśleć wcześniej. Dla dzieci,studentów 1/2 ceny. Nawet ja jako późny student po 26 roku życia wyrobiłem zgodnie z przepisami paszport za 70 zet :)

I na 10 lat spokój (paszport) :mrgreen:

A mnie w tym roku (kierunek Mostar) sprawdzali i paszporty i ZK i dokumenty pojazdu ... z powrotem machałem tylko paszportami przez szybę .. więc nie ma prawidłowości. Natomiast przekroczenie przez Neum bezproblemowe na zasadzie zaufania społecznego :oczko_usmiech:
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 25.08.2013 18:33

golibroda napisał(a):
A mnie w tym roku (kierunek Mostar) sprawdzali i paszporty i ZK i dokumenty pojazdu ... z powrotem machałem tylko paszportami przez szybę .. więc nie ma prawidłowości. Natomiast przekroczenie przez Neum bezproblemowe na zasadzie zaufania społecznego :oczko_usmiech:

Jeśli chodzi o granicę w Metkovic (na Mostar/Medugorie) to potwierdzam: kontrola za każdym razem i za każdym razem pytanie o zieloną kartę.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 25.08.2013 19:29

september1939 napisał(a):czy na zielonej karcie zakupionej w bośnii i hercegowinie będę mógł jechać do albanii, macedoni i czarnogóry ?

pozdrawiam

Nie!!

Tylko zakupiona w Polsce ZK jest ważna na wszystkie kraje, w których obowiązuje. Te kupowane na granicach są ważne tylko w kraju, do którego wjeżdżasz.

A co do kontroli ZK na granicach: czasem sprawdzają, czasem nie. I wcale nie mają takiego obowiązku. To kierowca ma obowiązek mieć ZK w kraju, gdzie jest wymagana, niezależnie od kontroli i niezależnie od tego, czy w danym kraju jedzie 200 metrów, czy 500 km.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina