Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 18.07.2012 00:37

Ups faktycznie,sorki za offtop zatem. O Sarajewie niestety nic nie wiem,moze w przyszlym roku? Mam jeno watpliwosci,czy dacie rade na wieczor do Sarajewa dojechac,nam droga do Budapesztu zajela 12 godzin,a stamtad jeszcze kawalek i to po drogach raczej srednich,sporo policji po wioskach,raczej sie nie pogoni.
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 09.08.2012 15:34

małe pytanko mam do tych o jechali w tym roku przez BiH na trasie Banja Luka - Mostar są podobno jakieś utrudnienia i objazdy prosiłbym o potwierdzenie w którym miejscu, piszą ludzie że występują okresowo
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 10.08.2012 06:30

Jechalem ta trasa, nijakich utrudnien nie bylo. Jest za to pewne ulatwienie pod postacia kawalka autostrady od granicy do Banja Luki, sa oznaczenia ale nie ma jej na mapach ani w nawigacji np. Garmina, poki co jest bezplatna.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 10.08.2012 10:32

Nie wiem jak obecnie, ale we wrześniu 2011 w dwóch miejscach zamykali drogę i likwidowali osuwające się głazy i kamienie. W jednym miejscu stałem 10 minut, był ruch wahadłowy, natomiast w drugim droga była zamknięta przez kilka godzin, na tablicach była informacja że będzie udrożniona o 17.00, i tak też się stało. O 17.00 maszyny drogowe i robotnicy znikneli i można było jechać. W korku stało ze 20 samochodów, większość miejscowych i nikt z nich nie wyjeżdżał żeby szukać objazdu, więc może go nie było.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 10.08.2012 12:28

kropi napisał(a):Jechalem ta trasa, nijakich utrudnien nie bylo. Jest za to pewne ulatwienie pod postacia kawalka autostrady od granicy do Banja Luki, sa oznaczenia ale nie ma jej na mapach ani w nawigacji np. Garmina, poki co jest bezplatna.

Zgadza się - nowa autostrada w BiH już otwarta. Tutaj jest sporo fotek z tej drogi:

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=426368&page=45

Nawigacje jeszcze jej nie widzą, ale openstreetmap już tak!

Co do nazwy autostrady, to na razie oznaczona jest ona jako E661, bo partie nie moga sie dogadać co do nazwy (A2 czy A3). Jak to w Bośni (właściwie Republice Serbskiej).
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 29.08.2012 21:06

zamieściłem innym wątku , ale ponawiam pytanie startuję 31.08 do Czarnogóry chciałem jechać przez BiH ale w tej chwili mam dylemat na stronie Ambasady RP w BiH ostrzegają o pożarach na terenie BiH może ktoś wracał tamtędy jak wygląda przejazd Trasą Banja Luka Jajce+ Mostar na Trebinje
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 15.04.2013 18:28

Widzę, że w wątku tym dawno nie było wpisów ale może ktoś zauważy i odpowie na moje pytanie. Zastanawiam się jak jechać od Sarajewa do granicy z CRO. GOOGLE sugeruje trasę wschodnią przez koło Tuzli przez Srebrenik natomiast z mojego rozeznania trasa przez Zenice prowadzi kawałek "dwupasmówką" czyli teoretycznie wersja szybsza. A jak jest w praktyce? Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.04.2013 18:39

W praktyce (mojej) wybór spośród tych tras nie ma większego znaczenia. To co możesz zyskać na dwupasmówce, potem tracisz, bo trasa "zachodnia" jest minimalnie dłuższa. Z kolei jadąc przez Tuzlę - tę trasę wybierałem częściej - masz do pokonania 3 przełęcze i jak trafisz na TIRa na podjeździe (albo zjeździe, bez różnicy) możesz ciągnąć się w ogonie ładnych parę km. A odcinek Tuzla-granica jest co prawda płaski ale gęsto zabudowany, z ograniczeniami i nietrudno tam o patrole.
Pzdr
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 15.04.2013 22:02

Przez pewien czas miałem podobny dylemat - jak pokonać trasę Vukovar - Sarajevo. Przez Tuzlę wychodzi mi 246 km i 4 godz. 15 min., przez Doboj i Zenicę 291 km i 4 godz. 7 min. Z powodu tych kilometrów wybieram jednak opcję przez Tuzlę.
Stendo
Croentuzjasta
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 02.06.2013 17:37

kropi napisał(a):Mam jeno watpliwosci,czy dacie rade na wieczor do Sarajewa dojechac,nam droga do Budapesztu zajela 12 godzin,a stamtad jeszcze kawalek i to po drogach raczej srednich,sporo policji po wioskach,raczej sie nie pogoni.

Chyba żartujesz 8O
12 godzin z Budapesztu do Sarajewa ?? Przecież to nieco ponad 500 km i w ubiegłym roku jechaliśmy niecałe 7 godzin. Przez Węgry autostrada, chwilami po Chorwacji również autostrada a reszta dróg już BiH rzeczywiście węższa ale jedzie się przyjemnie.
Natomiast potwierdzam że policji się tam więcej spotyka niż u nas, więc radzę uważać.
KarKoz
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 02.06.2013 20:16

Stendo napisał(a):
kropi napisał(a):Mam jeno watpliwosci,czy dacie rade na wieczor do Sarajewa dojechac,nam droga do Budapesztu zajela 12 godzin,a stamtad jeszcze kawalek i to po drogach raczej srednich,sporo policji po wioskach,raczej sie nie pogoni.

Chyba żartujesz 8O
12 godzin z Budapesztu do Sarajewa ?? Przecież to nieco ponad 500 km i w ubiegłym roku jechaliśmy niecałe 7 godzin. Przez Węgry autostrada, chwilami po Chorwacji również autostrada a reszta dróg już BiH rzeczywiście węższa ale jedzie się przyjemnie.
Natomiast potwierdzam że policji się tam więcej spotyka niż u nas, więc radzę uważać.

Źle zrozumiałeś... droga do Budapesztu zajęła 12 godz.
Ostatnio edytowano 03.06.2013 08:48 przez KarKoz, łącznie edytowano 1 raz
Stendo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stendo » 02.06.2013 21:54

No może i masz racje ?? Jak się teraz wczytuje to rzeczywiście chyba źle zrozumiałem.
martika71
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) martika71 » 11.06.2013 15:55

Chcę się upewnić: żeby przekroczyć granicę Bośni nie potrzebuję paszportu ? Wjadę dowód ?
tompie68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompie68 » 11.06.2013 16:04

Według oficjalnych informacji z MSZ do przekroczenia samej granicy wystarczy dowód natomiast ewentualne załatwienie spraw wewnątrz kraju (urzędowe, zdrowotne czy bankowe) może dowód nie wystarczyć. Też problem ten nie dawał mi spokoju ale w ostateczności zdecydowałem się na wyrobienie paszportów.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 11.06.2013 16:56

Znów się zaczyna... :evil: :evil:

Do wszystkich krajów byłej Jugosławii wjeżdżamy na dowód - już od kilku lat. Paszporty nie są wymagane.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina

BOŚNIA i HERCEGOWINA - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone