Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 19.03.2012 17:52

Dzięki za info, muszę przyzna,ze trochę to przypomina czasy komuny gdy na mapach były czyste plamy zamiast rzeźby terenu czy drogi lub nazw istniejących miast :wink:
memaka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) memaka » 06.04.2012 12:32

Crayfish napisał(a):
Pasjonat Chorwacji napisał(a):
Mariusz1 napisał(a):A wie ktoś dlaczego w googlach nie ma widocznej drogi łączącej obie części Chorwacji , na odcinku Bośni ? Pytam z ciekawości gdyz jak chcę wytyczyć trasę do Orebić to zawsze kieruje mnie na prom :?

Google w ogóle mają problem z BiH :lol:
Spróbuj http://www.viamichelin.pl/
Michelin trochę zaniża czasówkę, ale trasy sprawdzić można :)

Dokładnie.
Google nie wytycza dróg, które przebiegają przez BiH.
Może brak jakichś zgód albo po prostu jakieś niedopatrzenie.

Także AM podaje taką trasę, trzeba wybrać via (np, Neum,Ston) i można zrobić zakupy i zatankować w Bośni w Neum.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 06.04.2012 12:46

Parę fotek z Sarajewa (te same miejsca przed 20 laty i obecnie): Klik.
hania731
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hania731 » 09.04.2012 20:14

Skorzystam z wielu rad, bardzo fajny wątek.
lukawzor
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukawzor » 10.04.2012 22:13

Witam,
co warto zobaczyć w północnej części BiH. Bihac, Jajce, Banja Luka? Wybieram się w te okolice za 3 tygodnie.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 17.05.2012 09:43

Czy ktoś był na targowisku miejskim w Bihacu, interesuje mnie jego lokalizacja?
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 28.05.2012 20:54

kmusial ja mam pytanie odnośnie otoczenia Hostelu w Jajce czy mają jakiś strzeżony parking bo nie mogę znaleźć ani na stronie ani na zdjęciach nie widać miejsce bardzo fajne na popas w podróży z tym ,że Bośnia przeżywa teraz okres naszych lat 90 gdzie grupy zorganizowane robią co chcą a wiadomo że popyt na autka też mają i nie wiem czy rano wstanę tam będzie jeszcze stało
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 29.05.2012 09:26

We wrześniu 2011r nie było tam strzeżonego parkingu, ani żadnego ogrodzenia budynku i terenu, natomiast miejsca do parkowania było sporo. Też miałem pewne obawy czy samochód będzie bezpieczny, ale było OK.
Znachr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Znachr » 29.05.2012 10:08

Elizacz, Crayfish - dopiero zajrzałem na to podforum, a szkoda.
Co do Sarajewa -POLECAM GORĄCO. Do odpowiedzi kolegi mwxx dodam, co następuje:
Na Bascarsiji - Meczet Gazi Susrev-Bega (Begova Dzamija) i - prawie naprzeciwko - knajpkę w dawnym seraju (Morica Han) - niepowtarzalny klimat, wspaniała kuchnia.
W mieście - Muzeum Tunelu - szybko się zwiedza i warto obejrzeć film z czasów oblężenia. W skrócie - w czasie wojny miasto nie było literalnie oblężone, bo NATO postawiło ultimatum, że w razie zajęcia lotniska wkracza. Więc Bośniacy pod lotniskiem wybudowali prawie kilometrowy podkop zaczynający się w jednym z domów willowych w Ilidży (w nim jest muzeum). O tym w muzeum nie mowią, ale żeby inwestycja się zwróciła, w nocy wynajmowano tunel przemytnikom (bodaj 15000USD/noc). Jeszcze raz - naprawdę warto. Ul. Tuneli 1 (nota bene - widać że dzielnica muzułmańska, bo plakietki ulic na tle zielonym), czynne bodaj do 16.00, ale lepiej sprawdzcie.
Źródło rzeki Bosna - też w dzielnicy tej co tunel, więc po zwiedzaniu miło można spędzić czas w parku. Nie pamiętam koordynatów, ale jak wpiszesz w Google Vrelo Bosne, to na pewno wyskoczy.
Visoko - podobno (cały czas temat jest wałkowany) najstarsze piramidy w Europie - moim zdaniem hucpa, ale warto zobaczyć. I można się przejechać jedyną autostradą w BiH
Trasa Sarajewo - Mostar - Jadranka - osobna bajka. Opiszę jak zechcecie, ale na pewno są gdzieś na forum relacje
Pozdrawiam
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 10.06.2012 07:24

Czekam na opis tej trasy.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 19.06.2012 11:29

Ponieważ w tym roku planuję podczas przejazdu wstąpić do BiH, konkretnie do Bihac, to spędziłem sporo czasu żeby znaleźć w sieci plan miasta i stwierdziłem że mapy Google są do bani. Tylko w jednym miejscu znalazłem plan który może być pomocny. Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę http://www.mappedplanet.com/reise/trave ... erzegovina
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 19.06.2012 22:09

kmusial napisał(a):Ponieważ w tym roku planuję podczas przejazdu wstąpić do BiH, konkretnie do Bihac, to spędziłem sporo czasu żeby znaleźć w sieci plan miasta i stwierdziłem że mapy Google są do bani. Tylko w jednym miejscu znalazłem plan który może być pomocny. Jeśli ktoś jest zainteresowany to proszę http://www.mappedplanet.com/reise/trave ... erzegovina

To też jest całkiem niezła stronka:
http://www.openstreetmap.org/
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 26.06.2012 20:04

W najbliższą sobotę wyjeżdżam do Czarnogóry, jadąc przez Bośnię. Wyjeżdżając z Poznania o 4.00 myślę, że około 20.00-21.00 będę w okolicach Sarajeva. Czy będąc o tej godzinie jest sens w ogóle zajrzeć do tego miasta? Jeśli tak to poratujcie namiarami na sprawdzony nocleg, do max 30euro za dobę dla dwóch osób. Może zatrzymać się nieco wcześniej aby zobaczyć coś ciekawego ale za dnia, tylko gdzie i co? Bośnia na chwilę obecną jest dla mnie nieodgadniona ;) Z rana chcę wyjechać dalej, do Zabljaka.
rmk
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 14.07.2012 23:31

Mostar jest fantastycznym miastem, w sam raz na wieczorny spacer i nocleg. Z kwaterką ne ma problema, znajduje się sama - wystarczy wjechać do centrum i panowie sami podchodzą z ofertami. Za 50 euro spaliśmy w 4 osoby w centrum przy Szpanskim Trgu w dużym klimatyzowanym pokoju, na 1 noc - pan mówił, że przy dłuższym postoju jeszcze by opuścił, a mnie się nie chciało szukac dalej bo miejsce było fajne.

Polecam też rybki w Blagaju - świetnie przyrządzone, nawet moje chłopaki się zajadały, choć to typowi miłosnicy habaniny :wink:

W ogóle trasa Banja Luka - Jajce - Mostar należy do najpiękniejszych, jakie w życiu przejechałem.
WRC
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) WRC » 16.07.2012 10:17

kropi napisał(a):Mostar jest fantastycznym miastem, w sam raz na wieczorny spacer i nocleg. Z kwaterką ne ma problema, znajduje się sama - wystarczy wjechać do centrum i panowie sami podchodzą z ofertami. Za 50 euro spaliśmy w 4 osoby w centrum przy Szpanskim Trgu w dużym klimatyzowanym pokoju, na 1 noc - pan mówił, że przy dłuższym postoju jeszcze by opuścił, a mnie się nie chciało szukac dalej bo miejsce było fajne.

Polecam też rybki w Blagaju - świetnie przyrządzone, nawet moje chłopaki się zajadały, choć to typowi miłosnicy habaniny :wink:

W ogóle trasa Banja Luka - Jajce - Mostar należy do najpiękniejszych, jakie w życiu przejechałem.

Tylko kolega powyżej nie pyta o Mostar.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina