Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 03.06.2006 00:42

Arttech napisał(a):Jade na przełomnie lipiec/sierpien do Medjugorije. Jest to wycieczka religijna. Chciałam sie zapytac czy to miasto, gdzie objawiła się MATKA BOSKA jest jakies duze? I czy jest tam gdzie isc na piwo czy jakąś potańcówkę? Ta miescina miesci sie dokladnie na jakich terenach? - bardziej przy morzu czy w górach. Jeżeli ktoś tam był.... bardzo bym prosiła o jakieś informacje. Bo chciałabym się na COŚ już nastawić :)

P.S. A tak w ogole to od tego roku stałam sie miłosnikiem wyjazdów na sylwestra zgrupowania z całego swiata TEZE - w tym roku była cudowna mozliwosc pobytu we Włoszech. A w tym roku własnie jest w Chorwacji. Wiec do zobaczenia.

Mój kontakt - gg.3516303

BOŻE czytasz i nie grzmisz.Do Medjugorie ludzie jeżdżą albo z ciekawości (pewnie rzadziej) albo z głębokiej wiary.Wspinaja się kilkaset metrów w górę po kamieniach przez setki tysięcy pielgrzymów wypolerowane często boso,a Ty niewierna :wink: chcesz sie po wszystkim zabawic na dyskotece i napic piwa -a święconej wody niełaska :wink: A fe- pewnie młoda pielgrzymko :wink:
pozdrawiam i życzę przyjemnej wycieczki
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 03.06.2006 00:59

Andrzej G napisał(a):Ty niewierna :wink: chcesz sie po wszystkim zabawic na dyskotece i napic piwa -a święconej wody niełaska :wink: A fe- pewnie młoda pielgrzymko :wink:
pozdrawiam i życzę przyjemnej wycieczki

Że niby wodę święconą ma pić? :wink: Bez przesady, 1 browar nie grzech a nawet 2 do 3-ch :lol:

A tak całkiem serio to czy Mediugorje faktycznie jest oficjalnym miejscem kultu uznanym przez Watykan? Bo z tego co wiem to chyba (jeszcze) nie - ale nie jestem znawcą tematu, więc chętnie się dowiem jak z tym jest. Faktem jest że jeździ tam masa ludzi a najwięcej chyba z Polski.
Nigdy nie zapomnę pielgrzymki autokarowej z PL napotkanej w Plitwicach na parkingu (akurat tam mieli krótki postój na sikanie w drodze do Mediugorje). Sympatyczne starsze Panie pytały mnie czy ja do czy z Mediugorje? Na co odrzekłem że ja przyjechałem TU tj. do Plitvic - co one z kolei skwitowały pytaniem; A co tu jest ciekawego? :lol: No i pogadaliśmy jak ze ślepym o kolorach :lol:
wiolak3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolak3 » 03.06.2006 08:40

Jakieś trzy tygodnie temu była oficjaslna wypowiedż Watykanu, że nie ma podstaw, aby uznać Medjugorje za miejsce objawień M.Bożej.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 08.06.2006 14:50

niezawodny napisał(a):
A tak całkiem serio to czy Mediugorje faktycznie jest oficjalnym miejscem kultu uznanym przez Watykan? Bo z tego co wiem to chyba (jeszcze) nie - ale nie jestem znawcą tematu, więc chętnie się dowiem jak z tym jest. Faktem jest że jeździ tam masa ludzi a najwięcej chyba z Polski.
Nigdy nie zapomnę pielgrzymki autokarowej z PL napotkanej w Plitwicach na parkingu (akurat tam mieli krótki postój na sikanie w drodze do Mediugorje). Sympatyczne starsze Panie pytały mnie czy ja do czy z Mediugorje? Na co odrzekłem że ja przyjechałem TU tj. do Plitvic - co one z kolei skwitowały pytaniem; A co tu jest ciekawego? :lol: No i pogadaliśmy jak ze ślepym o kolorach :lol:

Jeśłi macie ochotę, to tu jest trochę na ten temat - za i przeciw uznaniu objawień:
http://arc.wiara.pl/tematcaly.php?curr_ ... 1035982991

Dużo tam tego, ale warto przebrnąć do końca :)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 09.06.2006 13:04

shtriga napisał(a):Jeśłi macie ochotę, to tu jest trochę na ten temat - za i przeciw uznaniu objawień:
http://arc.wiara.pl/tematcaly.php?curr_ ... 1035982991

Dużo tam tego, ale warto przebrnąć do końca :)

Dobrnąłem, ufff, dużo tego faktycznie więc pozwolę sobie na konkluzję w/w tekstu (własną) :wink:

Pielgrzymki do Medżugorie to nic innego jak owczy pęd i w dodatku herezja - występek/bluźnierstwo przeciwko prawdziwej wierze. Osobiście tez tak zawsze uważałem a lokalna komecja utwierdziła mnie w tym przekonaniu.
Dziwię się zwłaszcza Polakom licznie pielgrzymującym do Medżugorie w sytuacji gdy nasz JP2 i Kongragacja Wiary wyraźnie się wypowiedzieli co i jak w tej kwestii.

P.S.
Moja tesciowa pewnie by się załamała jakby przeczytała mój tekst bo nie tylko już była w Medżugorie ale wybiera się tam ponownie :P bo jest "wniebowzięta" :roll:
Po prostu kopara opada tak nisko że aż trza staw żuchwowy u ortopedy nastawiać :lol:
tomsik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsik » 15.06.2006 10:55

W drodze powrotnej z Chorwaji odwiedzilem Medjugorje i powiem, ze mnie powalilo. Przeciez to miejsce to po prostu Fabryka Maryj. akiej ilosci sklepikow z dewocjonaliami nie spotkalem w zadnym innym miejscu, nawet chyba w mojej rodzinnej Czestochowie jest mniej. Co ciekawe w kosciele modlilo sie moze z 10 osob wliczajac mnie a na maryjnych zakupach byly setki. A ze ceny sa niskie to ludzie kupuja wszystko na potege. Jak dla mnie to kompletne wypaczenie wiary a po prostu miejsce gdzie ktos wali niezly biznes.
No i rozwalilo mnie kilka rzeczy ktore mozna kupic jak np. podporka pod komorke z Maryja, papucie z Maryja, reczniki, lampki itp itd. Szalenstwo.
Arttech
Autostopowicz
Meczugoria

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arttech » 15.06.2006 14:29

a w okolicy Meczugorii jest hm.... jakies inne miasteczko? I mozna sie do niego udac pieszo czy są tam jakies autobusy.
von Laos
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) von Laos » 20.06.2006 01:22

tomsik napisał(a):[...]takiej ilosci sklepikow z dewocjonaliami nie spotkalem w zadnym innym miejscu, nawet chyba w mojej rodzinnej Czestochowie jest mniej. [...]

Chyba nie byles w Fatimie... :?
Pietrowego SUPERMARKETU oferujacego wylacznie dewocjonalia nie ma [prawdopodobnie] nawet w Miedzugorie.
Miedziak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miedziak » 30.06.2006 11:28

von Laos napisał(a):Chyba nie byles w Fatimie... :?
Pietrowego SUPERMARKETU oferujacego wylacznie dewocjonalia nie ma [prawdopodobnie] nawet w Miedzugorie.

No ja byłem i potwierdzam. Fatima: Sanktuarium fajne, atmosfera spoko, ale dookoła pełna komercja...

Ale i tak mi sie podobało ;P
Henryk
Odkrywca
Medjugorje

Nieprzeczytany postnapisał(a) Henryk » 01.07.2006 11:00

Nazywane jest często konfesjonałem świata,więc nie dziwię się negatywnym opiniom ludzi bez lub słabej wiary.Jeżeli ktoś podchodzi
do wiary powierzchownie,to faktycznie dostrzega to czym żyje, materię
a mianowicie sklepiki,dewocjonalia itp.
Objawienia faktycznie nie są uznane, bo jeszcze trwają.Co będzie-zobaczymy.Bez wątpienia jest to miejsce głebokiej modlitwy, wystarczy
być w okolicach kościoła wieczorem aby to zobaczyć.
Odradzam wypad jednodniowy,raczej bez sensu,to trochę tak jak na
podstawie szklanki wody ocenić morze.Chociaż może stać się katalizatorem, a wtedy kto wie?
Co do samej miejscowości-spokojne miasteczko z pięknymi pensjonatami i hotelami,urokliwe restauracje i kawiarenki,cudownie gościnni ludzie.
W sklepach nikt nie wciska towaru, dają gratisy,w niektórych można kupować za złotówki.
Będę tam w tym roku w terminie 14-21 sierpnia,jeśli mogę w czymś pomóc jestem do dyspozycji.
tigra12
Globtroter
Re: Optymalny wariant

Nieprzeczytany postnapisał(a) tigra12 » 06.07.2006 19:28

Eduardo napisał(a):Witajcie! Tegoroczny wyjazd do CRO planuję przez BiH. Mam pytanie, który wariant przejazdu jest Waszym zdaniem lepszy- biorąc pod uwagę długość trasy, jakość nawierzchni, atrakcje widokowe i czas przejazdu - przez Sarajewo czy przez Banja Lukę. Czy macie jakieś sugestie dotyczące noclegu na trasie Zakopane - Ploce (przejazd naturalnie przez BiH). Z góry dziękuję za odzew. Pozdrawiam

MOŻE SIĘ KTOŚ WYPOWIE KTO JECHAŁ JEDNĄ I DRUGĄ DROGĄ...bo mam taki sam dylemat
hania731
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hania731 » 06.07.2006 22:35

sama zadawałam to pytanie,podsyłam linki:
forum/viewtopic.php?t=11378&highlight=
forum/viewtopic.php?t=11001&highlight=
forum/viewtopic.php?t=10840&highlight=
forum/viewtopic.php?t=12052&highlight=

może coś pomogą,
ja sama jeszcze nie mogę się zdecydować.
tigra12
Globtroter
juz wiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) tigra12 » 06.07.2006 23:10

Ja wyjeżdzam w poniedziałek i właśnie sięzdecydowałem ,że jadę od Siedlec-Lublin-Rzeszów-Koszyce, pozniej autostradami przez Węgry przez budapeszt do balatonu i pozniej w dół na granicę w BARCS no i Virovitica, Banaj Luka-jajce-bugojno a dalej gdzie?...do MAKARSKIEJ :)
dabu1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dabu1 » 24.08.2006 13:45

Ja mam z kolei takie pytanie:
czy był ktoś w mieście Bihać? Będę w plitvicach i wyczytałem że niedaleko Bihacia, można się wybrać na rafting na rzece Una.
Czy warto zwiedzać Bihać, czy są tam miejsca noclegowe?
Andrzej G
Croentuzjasta
Re: juz wiem

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 24.08.2006 15:45

[quote="tigra12"]Ja wyjeżdzam w poniedziałek i właśnie sięzdecydowałem ,że jadę od Siedlec-Lublin-Rzeszów-Koszyce, pozniej autostradami przez Węgry przez budapeszt do balatonu i pozniej w dół na granicę w BARCS no i Virovitica, Banaj Luka-jajce-bugojno a dalej gdzie?...do MAKARSKIEJ :)[/quotużyj

http://map24.interia.pl/ skorzystaj z tego planera podróży ,wpisz Jajce i Makarska a wyrysuje ci najkrótszą trasę

pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina