Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
joey
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) joey » 20.08.2011 12:30

My w tym roku szukaliśmy zakwaterowania w Sarajewie już na miejscu. Obok głównego placu Barscarsiji, po przeciwnej stronie ulicy jest coś na kształt biura hostelowego. W środku pełno wizerunków Tito i pamiątek z tego okresu, mapy, obrazy, fotografie- świetny klimat. Bardzo miła pani szybko znalazła w zeszycie (tak, zeszycie, nie w komputerze) zakwaterowanie dla 9 osób - parter domu jednorodzinnego w górnej części miasta tuż przy zniszczonej baszcie, która jest teraz punktem widokowym. Trochę wspinaczki i problemy z wciśnięciem na podwórku dwóch sporych samochodów, ale do centrum 10 minut, warunki bardzo dobre i gospodarze przemili. 13,5 EUR od osoby plus śniadanie.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 23.09.2011 22:32

Ja w Sarajewie rezerwowałem hotel ze śniadaniem parę kroków od studni na starówce. 35E/pokój dwuosobowy. Warunki - OK.
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 04.10.2011 14:47

A ja będąc w mieście Jajce spałem tutaj http://www.jajce-youth-hostel.com/index.html , cena za pokój 2 osobowy 16E. Czysto i tanio, lokalizacja obok zabytków. Na miejscu jest taniej niż w Polsce. Polecam zwiedzenie Bośni i Hercegowiny. Jeden minus to osuwające się kamienie na drogi, w ciągu dwóch dni stałem z tego powodu dwa razy w korkach, ale widoki w górach rewelacyjne.
frau noske
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) frau noske » 20.10.2011 09:12

W Sarajewie mogę polecić hotel Herz, we wrześniu mieliśmy tam apartament 3 pokojowy dla 5+1 w cenie 85e ze śniadaniem, lokalizacja super, bo 3 min piechotą od Baskarsija - wystarczy wejsć pod bardzo stromą górkę za Inat Kuca, z wjazdem już tak lekko nie jest ;) minusem jest brak porządnego parkingu (na booking piszą, że jest), jest tylko pobliski maleńki placyk przy wejściu na cmentarz, niby z monitoringiem, ale mimo to nie jest bezpiecznie, za naszej bytności Holendrzy mieli pecha i stracili szybę :? Obsługa jednak uprzedza o kradzieżach i prosi o wyczyszczenie auta.
Wszystko rekompensuje obłedny widok z balkonu - panorama miasta z Aleją Snajperów na pierwszym planie :) pokoje czyściutkie, plazmy w każdym pokoju, miła obsługa.
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 05.03.2012 09:00

Dzień dobry

Czy ktoś spał w Bihac'u i może polecić jakiś apartament lub pokój na jedną noc?
Jakie są ceny noclegu?

Pozdrav
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 05.03.2012 09:59

W Bihacu nocowałem w 2009, niestety nie pamiętam nazwy pensjonatu , strony internetowej raczej nie posiada ten obiekt .
Opisałem to tutaj
forum/viewtopic.php?t=26656&highlight=

Baardzo polecam rafting na Unie :D
Firma z której usług korzystałem przy spływie tez ma noclegi
http://www.una-kiro-rafting.com

Informacje o regionie i noclegi masz tez tutaj
http://www.bhtourism.ba
http://tzusk.info/
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 16.03.2012 10:55

Czy ktoś wie w jakiej miejscowości i w jakim dniu tygodnia odbywają się targi, takie dla miejscowych a nie pod turystów. Chciałbym jadąc przez BiH tak ułożyć trasę żeby taki targ odwiedzić. Nie interesują mnie targowiska w stylu uliczka ze straganami w Mostarze, tylko miejsca gdzie robią zakupy miejscowi. Może spotkaliście się z takim miejscem?
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 16.03.2012 11:28

kmusial napisał(a):Czy ktoś wie w jakiej miejscowości i w jakim dniu tygodnia odbywają się targi, takie dla miejscowych a nie pod turystów. Chciałbym jadąc przez BiH tak ułożyć trasę żeby taki targ odwiedzić. Nie interesują mnie targowiska w stylu uliczka ze straganami w Mostarze, tylko miejsca gdzie robią zakupy miejscowi. Może spotkaliście się z takim miejscem?

Podpisuję się pod takim pomysłem obiema rękami.
Pozdrav
Juro
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Juro » 16.03.2012 23:41

Mało udzielam się na forum, ale i ja coś napiszę :) bo może komuś się przydać.

Przez BiH jechałem 2x. W obu przypadkach podróż trwała 2 dni. Nocleg na Węgrzech w Harakny na campingu.
http://campingharkany.hu/english/
W niedużej odległości znajdują się baseny termalne. Z uwagi na turystyczny charakter miejscowości z pewnością będzie można znaleźć także i kwatery.
Polecam taki sposób dla osób, które nie lubią pośpiechu. Po całym dniu podróży, kąpiel w basenie termalnym to świetna regeneracja. Basen czynny do 22.00.
http://www.harkanytermal.hu/index_pl.php
Na bilety wieczorne nie liczcie w weekendy (przynajmniej jeszcze 2,5 roku temu nie obowiązywały).

Wariant 1. Sarajevo - Mostar.
Ten wariant jest najciekawszą opcją. Głównie ze względu na zwiedzanie Sarajeva i Mostaru. Obejrzenie 2 miast na raz (w jeden dzień) graniczy z cudem - w taki sposób można obejrzeć je jedynie bardzo pobieżnie. Dlatego warto pamiętać, że do Mostaru można wybrać się w ramach przerwy w dalmatyńskim plażowaniu. Od Sarajeva trasa niezwykle malownicza. Na trasie za Mostarem znajdziemy też urokliwy zamek Počitelj.
Ten wariant bardziej pasuje dla podróżujących do południowej Dalmacji.

Wariant 2. Banja Luka - Jajce.
Banja Luka osobiście trochę mnie rozczarowała. Jak na "wielkoserbskie" miasto przystało, mieszkańcy postarali się o zatarcie wielokultorowych korzeni tego miasta. Za to trasa zrekompensowała to rozczarowanie. I twierdza Jajce.
Ten wariant bardziej pasuje dla podróżujących do części północnej Dalmację.

W sezonie obie trasy charakteryzują się bardzo dużym natężeniem ruchu. Warto to wziąć pod uwagę by nie denerwować się większą konsumpcją czasu niż wynika to z obliczeń googla czy via michelin.

Pozdrawiam i życzę miłych wrażeń w podróżowaniu przez Bośnię i Hercegowinę
:D
jak501
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jak501 » 17.03.2012 12:54

tamtam napisał(a):
kmusial napisał(a):Czy ktoś wie w jakiej miejscowości i w jakim dniu tygodnia odbywają się targi, takie dla miejscowych a nie pod turystów. Chciałbym jadąc przez BiH tak ułożyć trasę żeby taki targ odwiedzić. Nie interesują mnie targowiska w stylu uliczka ze straganami w Mostarze, tylko miejsca gdzie robią zakupy miejscowi. Może spotkaliście się z takim miejscem?

Podpisuję się pod takim pomysłem obiema rękami.
Pozdrav

Oj tak tak bardzo dobry pomysł też bym bardzo chętnie skorzystał i zajrzał na taki targ oj można tam kupić różności wiem coś o tym. Dlatego ponawiam pytanie prosimy o jakieś wiadomości o lokalnych targach dla mieszkańców BiH oraz Dalmacji.
Pozdrav
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 18.03.2012 15:19

Witam w tym roku wybieramy się do Orebić , gdzie będziemy przejeżdżać przez Bośnię , na forum wyczytałem że jest tam taniej i mam pytanko czy przy granicy od strony Dubrownika są jakieś markety ?
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 18.03.2012 19:22

W Mostarze zakupy robiłem w centrum handlowym Bingo to od strony Sarejewa, niedaleko stacja OMV, paliwo droższe niż w okolicy Banja Luka , na drzwiach wejściowych m.in. zakaz wchodzenia z bronią u nas takich brak.
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 18.03.2012 20:57

A wie ktoś dlaczego w googlach nie ma widocznej drogi łączącej obie części Chorwacji , na odcinku Bośni ? Pytam z ciekawości gdyz jak chcę wytyczyć trasę do Orebić to zawsze kieruje mnie na prom :?
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 18.03.2012 21:13

Mariusz1 napisał(a):A wie ktoś dlaczego w googlach nie ma widocznej drogi łączącej obie części Chorwacji , na odcinku Bośni ? Pytam z ciekawości gdyz jak chcę wytyczyć trasę do Orebić to zawsze kieruje mnie na prom :?

Google w ogóle mają problem z BiH :lol:
Spróbuj http://www.viamichelin.pl/
Michelin trochę zaniża czasówkę, ale trasy sprawdzić można :)
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 19.03.2012 09:05

Pasjonat Chorwacji napisał(a):
Mariusz1 napisał(a):A wie ktoś dlaczego w googlach nie ma widocznej drogi łączącej obie części Chorwacji , na odcinku Bośni ? Pytam z ciekawości gdyz jak chcę wytyczyć trasę do Orebić to zawsze kieruje mnie na prom :?

Google w ogóle mają problem z BiH :lol:
Spróbuj http://www.viamichelin.pl/
Michelin trochę zaniża czasówkę, ale trasy sprawdzić można :)

Dokładnie.
Google nie wytycza dróg, które przebiegają przez BiH.
Może brak jakichś zgód albo po prostu jakieś niedopatrzenie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina