Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BOŚNIA i HERCEGOWINA

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 20.07.2011 20:21

W nawiązaniu do postu aśkaj

Ja co prawda byłem w BiH tylko jeden dzień, w dodatku w południowo-wschodniej części, ale odczucie mam zupełnie odmienne.

Po pierwsze: brak polskich samochodów. Może na północy tak, ale w rejonie Mostar-Medugorje trzeba naprawdę się mocno starać, żeby nie trafić na Polaków. W Mostarze co chwila słyszałem polską mowę, a w Medugorje na parkingu jakieś 60-70% pojazdów (zwłaszcza autokary) na polskich blachach. W Kravicy to samo.

Po drugie: brud. Podobnie jak przedmówcy, ani brudu, ani smrodu tam nie zauważyłem. Dużo gorzej było w Makarskiej cxzy Splicie, gdzie kanalizację czuć z każdej studzienki.

Po trzecie: nawierzchnia dróg. Jak na kraj wyniszczony wojną, mają super drogi. Nie ma autostrad, ale trasa Metkovic - Mostar i Mostar - Prolog ma nawierzchnię równiutką. Żadnych kolein czy dziur. Żebyśmy tylko takie drogi mieli w Polsce!

Po czwarte: oznakowanie. Nie wiem, jak koleżanka uważała na znaki, ale Stevie Wonder by tam nawet nie zabłądził. Nie tylko w Mostarze, ale i w rejonach górskich. Nie dość, że czytelne znaki pionowe, to jeszcze na asfalcie wyrysowane kierunki (jak w cywilizowanych krajach na autostradach).

Po piąte: paliwo. Nie wiem, gdzie na forum odradzano taknowanie, ale ja zatankowałem pod korek i problemów żadnych, a cena niższa niż w Polsce.

Po piąte: płatność. Euro jest tam równie powszechne co te ich marki wymienne. Także w piekarniach - kupowaliśmy pączki za euro i reszta też była w euro. Nawet w Medugorje na straganach płaci się w euro. Gorzej jest z płaceniem kartą, bo nie wszędzie się da (restauracje :( )

Po szóste: tubylcy. Smutni? Przygnębieni? Nic takiego nie zauważyłem, przeciwnie. Zarówno w Pocitelj, jak i w Medugorje bardzo przyjaźnie nastawieni, a w Mostarze nawet głośniejsi niż Chorwaci. Nawet pani wyświetlająca film o zniszceniu i odbudowie mostu była uśmiechnięta. A juź przewodniczce w Muslibegovica Kuca uśmiech z ust nie schodził.

Możliwe że post aśkaj dotyczył Bośni północnej, czy nawet Republiki Serbskiej, bo w Hercegowinie jest zupełnie inaczej. Zdecydowanie polecam najbardziej popularną trasę Pocitelj - Mostar - Medugorje - Kravica, bo naprawdę warto.
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 20.07.2011 21:03

Faktycznie troche bałaganu było w Mostarze.

Obrazek

A to jeden z bałaganiarzy

Obrazek

Ale teraz jest trochę porzadniej

Obrazek

Jak nie zakochać się w tym mieście jeżeli pierwszego wieczoru trafiliśmy na:

Obrazek

Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 20.07.2011 21:07

mwxx napisał(a):... polecam Sarajevo ...

A co byś tak konkretniej polecił ...
bo zamierzam ze dwa dzionki tam pobyć ....

PZDR.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 20.07.2011 23:17

Właśnie! Drogi Bośni są rewelacyjne - kręte, ale równe i bardzo dobrze oznaczone. Ja podejrzewam, że w tym kraju natłukłem sporo ponad 1000km i nigdy się nie zgubiłem - grunt to nie słuchać zbytnio nawigacji bo działa tam średnio. Co więcej, z samej jazdy w Bośni mam bardzo dużo przyjemności - ruch niewielki, a przed policją praktycznie zawsze ostrzegają... no i te zakręty podjazdy zjazdy... cudo. Np. droga Mostar - Gacko :)

Pozdrawiam!
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 21.07.2011 07:50

piter83pl napisał(a):Drogi Bośni są rewelacyjne - kręte, ale równe i bardzo dobrze oznaczone. Ja podejrzewam, że w tym kraju natłukłem sporo ponad 1000km i nigdy się nie zgubiłem - grunt to nie słuchać zbytnio nawigacji bo działa tam średnio. Co więcej, z samej jazdy w Bośni mam bardzo dużo przyjemności - ruch niewielki, a przed policją praktycznie zawsze ostrzegają... no i te zakręty podjazdy zjazdy... cudo. Np. droga Mostar - Gacko :)

Główne są bardzo ok, te boczne już trochę mniej...
A na całkiem bocznych często brakuje asfaltu :wink:

Też trochę dróg BiH przemierzyłem i najbardziej podobały mi się odcinki Mostar - Jablanica (wiadomo :D ) oraz Sarajevo - Foca - Avtovac - Trebinje :roll:
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 21.07.2011 14:59

Crayfish napisał(a):
mwxx napisał(a):... polecam Sarajevo ...

A co byś tak konkretniej polecił ...
bo zamierzam ze dwa dzionki tam pobyć ....

PZDR.

przyłączam się do prośby kolegi :)
mwxx
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mwxx » 21.07.2011 19:10

Elizasz, Crayfish .... witam
byłem tam kilka dni temu więc i wspomnienia są ciągle świeże...

mieszkałem prawie na Starówce i te okolice głównie zwiedzałem
polecam liczne sklepiki w Bascarsiji, - kupiecka dzielnica które są ułożone tematycznie a ich uliczki się krzyżują, są tam wytwórcy naczyć, biżuterii, tkanin,
właściwie wszystko co warto zobaczyć jest w jej okolicy, wiekowa studnia, liczne meczety, w szczególności meczet Gazi Husrev, gdzie na wieczorną modlitwę gromadzi się mnóstwo muzułmanów, kobiety w tradycyjnych strojach robią wrażenie,
warto skosztować tradycyjnego burka z serem lub szpinakiem, to rodzaj ciasta z zawiniętym farszem, a do aromatycznej kawy polecam ociekającą lukrem tradycyjną słodką baklawę... :)
warto zobaczyć również Brusę która przypomina nasze Sukiennice
polecam tam zakupy pamiątek jest znacznie taniej niż w Mostarze,
można płacić wszędzie w Euro przelicznik 2 KM = 1 Euro, lub bez problemu zamienić Euro na KM w pobliskich bankach

ogólnie mnóstwo zapachów, aromatycznej kawy, kolorów i wspaniałego rękodzieła,, zabytków, egzotycznie ubranych muzułmanek, wystarczy zamówić kawę usiąś i patrzeć, można zapuścic się też w boczne uliczki gdzie w niemal każdej bramie widać ślady walk i strzałów które toczyły się na ulicach

przejechałem w lipcu Serbię, BiH, Czarnogórę, Albanię i Cro, ale to własnie Sarajevo zrobiło na mnie największe wrazenia :arrow:
przed wyjazdem warto przeczytać historię tego miasta, wtedy zwiedzając i spacerując jego uliczkami bardziej je zrozumiesz i poczujesz ten klimat :idea:
z pewnością nie jest to miasto gdzie wszystko jest wzorowo poukładane, jest czasem dzikie, ale jak pisałem ma niesamowity klimat i temperament wschodu... i z pewnością tam jeszcze wrócę

mam kontakt do człowieka który dał mi kwaterkę, mapkę i ogólnie pokierował mną gdzie się udać ( 30 Euro / pokój 3 osoby ) - mówi częsciowo po polsku - kontakt na priv

pozdrawiam :D
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 22.07.2011 08:59

mwxx dzięki za info!

Na pewno przed wyjazdem będę jeszcze studiować co się da na temat Sarajewa, ale takie relacje na gorąco są zawsze bezcenne!
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 22.07.2011 10:41

Masz już hotel Elizasz ? Na jak długo do Sarajeva ruszasz ?
Tasman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tasman » 30.07.2011 19:55

Takie pytanko, czy ktoś może zna jakąś kwaterę niedaleko dzielnicy Mejtas lub ul. Dalmatyńskiej ? ( chodzi mi o bliskość Ambasady Polskiej)
Pozdrawiam
ROBERT/TANAIS
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ROBERT/TANAIS » 04.08.2011 11:27

Czy macie namiary na kwatery prywatne w Serajewie i Mostarze ? Jeżeli ktoś z forumowiczów był już w Bośni / Her/Serbia czy może wrzucić na forum aktualne ceny.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 10.08.2011 07:40

Mostar - http://www.pansion-rose.ba/

Rezerwacja przez email - bez zadatku
Byłem, polecam - może przeszkadzać nieco ruchliwa ulica (po 22 jest już cicho) oraz 10min spacerkiem do starego miasta.
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 10.08.2011 15:02

bzyq74 napisał(a):Mostar - http://www.pansion-rose.ba/

Byłem, polecam - może przeszkadzać nieco ruchliwa ulica (po 22 jest już cicho) oraz 10min spacerkiem do starego miasta.

Orientujesz się jaka jest cena za pokój 2 osobowy?
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 10.08.2011 16:58

Crayfish napisał(a):Masz już hotel Elizasz ? Na jak długo do Sarajeva ruszasz ?

Sarajewo dopiero w przyszłorocznych planach :)
Ale trzeba myśleć przyszłościowo, nie? :wink: 8) :lol:
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 11.08.2011 09:34

pelkin1971 napisał(a):
bzyq74 napisał(a):Mostar - http://www.pansion-rose.ba/

Orientujesz się jaka jest cena za pokój 2 osobowy?

Już się dowiedziałem - pokój, 2 osoby + śniadanie = 42 euro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina

BOŚNIA i HERCEGOWINA - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone