Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Franz
Legenda
Re: Bośnia i Hercegowina - slalom między minami

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2012 15:10

Już po chwili zza przesłaniającej dalszy horyzont, niewielkiej buli wyłania się masyw, na który ostrzę sobie zęby. Na razie jeszcze jest raczej ciemny, zwłaszcza, że w moją stronę zwrócony północnymi obrywami. Dwa dni temu w prześwitach pomiędzy snującymi się obłokami wystawał to ten, to inny szczyt - teraz mam całość na wyciągnięcie ręki. Kwestia tylko, czy nie natknę się na jakieś niespodzianki. Tu przecież przebiegał front, tu również kładziono miny…

Wyznaczony wyraźnymi czerwonymi kółeczkami szlak odchyla się w prawo, ale właśnie z tamtej strony odzywa się najpierw pojedynczy szczek, po którym następuje cała fala głośnego ujadania. To tam jest ten koszar z owcami. Psy czuwają, ale czy pasterze już też są na chodzie? Czy zdążą odciągnąć groźne psy, zanim te mnie dorwą? Nie, nie pójdę tym szlakiem - korzystając z płaskiego dna doliny, próbuję okrążyć niebezpieczną strefę. Jednak bezładne ujadanie przybiera na sile i wkrótce widzę już czworonożnych pasterzy, którzy na mój widok zatrzymują się na chwilę. Oceniają zagrożenie dla stada owiec?

Staram się iść spokojnie, nie zdradzając oznak niepokoju. W przedzie na skalny mur wpływa z przełęczy delikatne światło pierwszych promieni słońca. Tymczasem psy podejmują decyzję - to znaczy, jeden podjął i rusza pędem w moją stronę, a reszta wyrywa w niewielkim odstępie za nim.

P0630994.JPG

P0630995.JPG

P0630996.JPG

P0630997.JPG

P0630998.JPG

P0630999.JPG

P0640004.JPG

P0640005.JPG
Franz
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2012 15:13

mariusz-w napisał(a):Prawdziwy western, na południowym-wschodzie ! ;) :)

Eastern. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 29.10.2012 16:44

Oj Wojtku......same niebezpieczeństwa dookoła.....jak nie miny, to psy :wink:
A przy okazji.....nie bałeś się tak autka tym koniom zostawić :wink: :D

Pozdrawiam i czekam na cdn :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2012 17:24

Miecia napisał(a):Oj Wojtku......same niebezpieczeństwa dookoła.....jak nie miny, to psy :wink:

Psy pasterskie we wschodniej części naszego kontynentu potrafią być niebezpieczne. Miałem kilka bliskich spotkań podczas moich wędrówek - głównie w Rumunii.

Miecia napisał(a):A przy okazji.....nie bałeś się tak autka tym koniom zostawić :wink: :D

Jakoś do koni mam zaufanie. Może odrobinę na wyrost, gdyż kiedyś goszczący mnie pod swoim dachem Rumuni nalegali na wprowadzenie samochodu do obejścia z uwagi na wolno pasącego sie konia.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.11.2012 23:19

Dystans pomiędzy nimi a mną zmniejsza się błyskawicznie. Że czuję się nieswojo - to zdecydowanie mało powiedziane. Czy jest na hali pasterz?! Niestety, nie widać nikogo, kto mógłby odciągnąć psy choćby gwizdem z daleka. Jeszcze kilkanaście metrów i nastąpi bliskie spotkanie. Ale... coś się zmienia w zachowaniu psa przodownika. Zaczyna jakoś dziwnie podskakiwać. Dziwnie? Właściwie wcale nie dziwnie. Zastanawia mnie tylko, skąd takie ewidentnie przyjacielskie zachowanie u psa pasterskiego na widok kogoś zupełnie obcego. Z pewną dozą ostrożności, ale najwyraźniej bez wrogich zamiarów podchodzi całkiem blisko. Pozwalam mu się obwąchać i mam już nowego przyjaciela. Reszta sfory w tym momencie traci zainteresowanie moją osobą i rozbiega się spokojnie, obwąchując kolejne kępki traw. Uff... nie myślałem, że tak miło skończy się to spotkanie.

Ruszam dalej i wkrótce trafiam na ślad ścieżki. To pewnie mój szlak, tyle tylko, że czerwone kółeczka zastąpione zostały przez kamienne kopczyki. Szkoda, ale co robić. Kierunek jest odpowiedni - wprost przede mną strzelają w niebo dumne kształty gór, stanowiących główny punkt dzisiejszego programu. Wkrótce zaskakuje mnie obecność dobrze widocznego już z pewnej odległości słupa z tabliczkami wskazującymi kilka kierunków. Skręcam w jego stronę i po chwili odczytuję zamieszczone informacje. Jest też wypisany Lupoglav, szczyt, na który się wdrapałem podczas poprzedniej wycieczki. Zresztą, nie trzeba się mocno wysilać, by wyróżnić jego sylwetkę na horyzoncie w skalnym murze po prawej.

P0640006.JPG

P0640007.JPG

P0640008.JPG

P0640009.JPG

P0640010.JPG

P0640011.JPG

P0640012.JPG
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 05.11.2012 23:27

Nooo....to spotkanie zapowiadało się inaczej.....niż skończyło :wink:

Pozdrawiam Wojtku :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.11.2012 23:52

Od tego miejsca znów towarzyszą mi czerwone kółeczka - widocznie ścieżka z kopczykami nie była właściwym szlakiem. Trasa odchyla się nieco w lewo i zaczyna się wznosić skosem po opadającym zboczu. Krótkie zakosy wyprowadzają na niewielki garb, za którym ścieżka lekko opada i zanurza się w rzadki las. Prawdziwa sielanka. I nagle! Niczym memento - przyczepiona do pnia sosny - czerwona trójkątna tabliczka ze skrzyżowanymi piszczelami i uśmiechniętą trupią czaszką. Miny... Tuż obok walają się po ziemi pozrywane taśmy. Coś zagradzały, ale co? Teraz, kiedy wiatr je potargał i zaległy w trawach zupełnie przypadkowo, trudno określić z pewnością, co powinny ogradzać i którędy nie należy iść.

Stoję chwilę i rozważam możliwe warianty. Ale przecież szlak jest dosyć świeży, a nie widać żadnych strzałek, że należy zejść ze ścieżki. To chyba założę, że na ścieżce nic się nie czai. Przekraczam dwa kawałki taśmy i podążam dalej w dotychczasowym kierunku. Założenie chyba było słuszne, gdyż żadna rozrywka mnie nie spotyka i po chwili docieram do małej chatki. To Vrutak.

P0640013.JPG

P0640015.JPG

P0640016.JPG

P0640017.JPG

P0640018.JPG

P0640019.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2012 00:19

Miecia napisał(a):Nooo....to spotkanie zapowiadało się inaczej.....niż skończyło :wink:

Niektóre psy są głupie i szczekają - a nawet rzucają się - zupełnie bez sensu.
Ale są też i takie, które potrafią prawidłowo rozpoznać sytuację. Pies przewodnik tej grupy miał dobry instynkt. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.11.2012 01:41

Franz napisał(a):Niektóre psy są głupie i szczekają - a nawet rzucają się - zupełnie bez sensu.

A może chciały Cię przestrzec przed minami :?: :wink:

Jeżeli nie , to . . . faktycznie bez sensu :?

:wink:

Pozdrawiam
Piotr
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 06.11.2012 07:59

Mądry pies poznaje dobrego człowieka na odległość :)

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2012 13:06

piotrf napisał(a):A może chciały Cię przestrzec przed minami :?: :wink:

Kiedyś mnie psy pasterskie obstawiły niczym miny - ani kroku zrobić nie mogłem. :lol:

Aguha napisał(a):Mądry pies poznaje dobrego człowieka na odległość :)

To już wiem, jak rozpoznać mądrego psa. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 06.11.2012 13:36

Sporo tych niewiadomych było :roll: ... nie dość, że nieprzewidywalna reakcja psów, to potem te czerwone tabliczki, a właściwie brak czytelnego oznakowania. :?

pozdrawiam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.11.2012 13:41

Franz napisał(a):Kiedyś mnie psy pasterskie obstawiły niczym miny - ani kroku zrobić nie mogłem. :lol:

A nie próbowały cię zagonić do jakiego strzygacza? ;)
Franz
Legenda
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2012 14:43

mariusz-w napisał(a):Sporo tych niewiadomych było :roll: ... nie dość, że nieprzewidywalna reakcja psów, to potem te czerwone tabliczki, a właściwie brak czytelnego oznakowania. :?

Ale kolorystyka podobna - zamiast czerwonego kółeczka z białym punktem, czerwona tabliczka z białą czaszką. ;)

weldon napisał(a):A nie próbowały cię zagonić do jakiego strzygacza? ;)

Kiedy próbowalem zrobić krok w którąkolwiek stronę, włos im się jeżył na karku.

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 06.11.2012 14:57

Franz napisał(a):Kiedy próbowalem zrobić krok w którąkolwiek stronę, włos im się jeżył na karku.

Wystraszyły się bidulki :?

;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina