Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 28.02.2012 18:23

Dokładnie tak jak pisze Piotr.
Nie ważne.
Widocznie nie umiem się wysłowić.
Przejrzałem zdjęcia i ten "mój" jest chyba mniejszy.
Mam kiepskie zdjęcie.

Pozdrawiam
papuga007
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) papuga007 » 28.02.2012 21:56

pewnie chodziło Ci o ten krzyż :D

Obrazek

Obrazek

zbliżenie
Obrazek

a ten jest w Mostarze
Obrazek

z pozdrowieniami :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.02.2012 02:15

weldon napisał(a):O ile sobie dobrze przypominam, to widząc ten krzyż, mamy Medjugorie za plecami.

Na wszelki wypadek wyjaśnię, że robiąc tę fotkę, nie miałem Medjugorje za plecami, a tylko w lewo od pokazanego krajobrazu.

weldon napisał(a):On jest, tak jakby, za miastem, w kierunku Sarajewa.

Jeśli użyć sformułowania "za miastem", to on jest dokładnie w drugą stronę. Gdyby powiedzieć "przed miastem", to wtedy owszem - najpierw Mostar, potem Sarajewo.

Patrząc od meczetu Koski Mehmed-Pasza, ten krzyż jest widoczny na wzgórzu po prawej, ponad Starym Mostem. Widać go dobrze tutaj na piątej fotce.

Pozdrawiam,
Wojtek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 29.02.2012 08:48

papuga007 napisał(a):...

Czyli wychodzi, że to ani ten ani ten drugi...ale namieszaliście teraz...

:wink:

Pozdrawiam

PS. Dzięki papuga007.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.02.2012 12:31

Jacek S napisał(a):Czyli wychodzi, że to ani ten ani ten drugi...ale namieszaliście teraz...

Nie wiem, który ma być pierwszy, a który drugi. Na wszelki wypadek opiszę tę fotkę.

Obrazek

Wykonana jest z południowego wschodu. W poprzek biegnie dolina Neretwy.
Medjugorie leży około 10km w lewo od pokazanego krajobrazu, z odchyleniem około 75 stopni od kierunku na Mostar.

Pozdrawiam,
Wojtek
K2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) K2 » 29.02.2012 22:31

Franz napisał(a):
Obrazek

Wykonana jest z południowego wschodu. W poprzek biegnie dolina Neretwy.
Medjugorie leży około 10km w lewo od pokazanego krajobrazu, z odchyleniem około 75 stopni od kierunku na Mostar.

Pozdrawiam,
Wojtek

Cześć Wojtek,
Ciekawi mnie skąd to ujęcie? Z takiej drogi która jest skrótem między Mostarem a Stolacem? Miałem w nią skręcić ale pojechałem przez Pocitej.

Pzdr
K2
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 29.02.2012 22:44

Ja to mam refleks!!!
Dobrze, że w ogóle znalazłem twoją relację!
W tym roku po raz pierwszy będę w BiH (nocleg w Mostarze), więc zapisuję się do czytelni :)

A zdjęcia.... kopara opada! 8O
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2012 01:11

K2 napisał(a):Ciekawi mnie skąd to ujęcie? Z takiej drogi która jest skrótem między Mostarem a Stolacem?

Nie. Masz na myśli drogę, która w Bunie odbija w lewo. W ostatnim odcinku wspominam, że miałem zamiar nią pojechać do Radimlji, ale w końcu zrezygnowałem z uwagi na kończące się paliwo.
Ta fotka zrobiona jest z drogi, która z Blagaja wyprowadza na płaskowyż. Trochę wyżej asfalt się kończy i zaczynają się dziury.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2012 11:35

Pasjonat Chorwacji napisał(a):Ja to mam refleks!!!
Dobrze, że w ogóle znalazłem twoją relację!
W tym roku po raz pierwszy będę w BiH (nocleg w Mostarze), więc zapisuję się do czytelni :)

A zdjęcia.... kopara opada! 8O

Miło mi, że jednak tu trafiłeś. :)
Wiele nocnych fotek z Mostaru i Sarajewa znajdzie się dopiero w drugiej części hercegbośniackich opowieści. Na razie tylko kilka "przemyciłem".

Pozdrawiam,
Wojtek
Pasjonat Chorwacji
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pasjonat Chorwacji » 01.03.2012 15:35

Zatem - poczekam :)
Do BiH jadę w sierpniu, więc trochę czasu jest :wink:

Ale nie zwlekaj za długo Franz 8O !
K2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) K2 » 01.03.2012 17:36

Franz napisał(a):
K2 napisał(a):Ciekawi mnie skąd to ujęcie? Z takiej drogi która jest skrótem między Mostarem a Stolacem?

Nie. Masz na myśli drogę, która w Bunie odbija w lewo. W ostatnim odcinku wspominam, że miałem zamiar nią pojechać do Radimlji, ale w końcu zrezygnowałem z uwagi na kończące się paliwo.
Ta fotka zrobiona jest z drogi, która z Blagaja wyprowadza na płaskowyż. Trochę wyżej asfalt się kończy i zaczynają się dziury.

Pozdrawiam,
Wojtek

Jest dokładnie tak jak piszesz. Nie jechałem żadną z nich, tej na płaskowyż nawet nie widziałem :-)
K2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) K2 » 01.03.2012 17:39

Pasjonat Chorwacji napisał(a):W tym roku po raz pierwszy będę w BiH (nocleg w Mostarze), więc zapisuję się do czytelni :)

Jeśli jeszcze nie masz noclegu to polecam Ci Pension Rose.
Przepraszam Wojtek że nie na temat.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.03.2012 23:03

Pasjonat Chorwacji napisał(a):Zatem - poczekam :)
Do BiH jadę w sierpniu, więc trochę czasu jest :wink:

Ale nie zwlekaj za długo Franz 8O !

Postaram się ją w miarę sprawnie kontynuować.

K2 napisał(a):Przepraszam Wojtek że nie na temat.

Nie ma sprawy. Zwłaszcza, że temat pokrewny.

Pozdrawiam,
Wojtek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 01.03.2012 23:47

No i co, dałam się wciągnąć w never-ending story :wink: :D
Ale warto :D
Pozdrawiam Aśka.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 02.03.2012 10:05

Swego czasu jechałem przez Stolac do Tribuni i dalej do Dubrovnika. Fantastyczna trasa, aż strasznie tak pusta i taka jakaś nierzeczywista. Warto nią się chociaż przejechać. Dochodzi to zdziwienie, że po kilkuset kilometrach znów pojawia się piwo Jelen i Nektar z RS. Ale i na mapie tej granicy nie wymyśliłby i pijany drwal.

A co do noclegów w Mostarze to doradzam raczej w promieniu kilometra, może 1,5 od gwarnego centrum. No i nie pod meczetem (choć o to trudno), bo jak nie śpisz mocno masz co najmniej 2 pobudki ok. 23 i 4,30 nad ranem. Pansion Rose jest dobrą propozycją.

A relacja, jak wszystkie z tych miejsc, fantastyczna.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina