Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 18.12.2011 18:16

Franz napisał(a):
Crayfish napisał(a):Ciekawe czy odwiedziłeś wzgórza nad muzułmańską częścią miasta ?

Jeśli odległość około 15km od Mostaru wchodzi w rachubę, to mogę powiedzieć, że odwiedziłem. ;)

Chodziło mi bardziej o to bliskie wzgórze - tuż nad Mostarem.
Ale, że natura Twoja prze w górę, to chyba piszesz o Velez - przynajmniej tak mi wychodzi z GE.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.12.2011 20:32

Crayfish napisał(a):Chodziło mi bardziej o to bliskie wzgórze - tuż nad Mostarem.

Tak przypuszczałem. Ale nie - z takich wzgórz "tuż nad", to jeszcze tego dnia zjarzę tuż nad Blagaj.

Crayfish napisał(a):Ale, że natura Twoja prze w górę, to chyba piszesz o Velez - przynajmniej tak mi wychodzi z GE.

Hmm... Velez jest bliżej; właściwie te wzgórza nad Mostarem, to też Velez, ew. Podvelez. Za to 15km na północ od Mostaru - to już Prenj. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 18.12.2011 21:00

Franz napisał(a):Hmm... Velez jest bliżej; właściwie te wzgórza nad Mostarem, to też Velez, ew. Podvelez. Za to 15km na północ od Mostaru - to już Prenj. 8)

... a to za bardzo na wschód się zapatrzyłem
... Prenj - przecież chwilowo odłożone na realizację planu zapasowego ... ! :D
croz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) croz » 18.12.2011 21:18

Korzystając z dość wyjątkowej dzisiejszej okazji chciałbym się tutaj przywitać z szacownym gronem czytelników Wojtka oraz nim samym, niech mi będzie wolno tak się zwracać do autora, którego sobie poczytuję od niejakiego czasu i jak większość cenię :). Wygląda więc na to, że jesteśmy z tej samej wsi Wojtku (co podejrzewałem) i nawet spotkalimy się dzisiaj w tym samym geesie na zakupach aczkolwiek wolałem nie przaszkadzać w wyborze świecidełek, jako że moja gęba szanownemu podróżnikowi i autorowi może nie kojarzyć się z niczym - przynajmniej do dzisiaj :lol: Fotki z Mostaru faktycznie wyjątkowej urody.

pozdrawiam
[/i]
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.12.2011 22:24

croz napisał(a):Korzystając z dość wyjątkowej dzisiejszej okazji chciałbym się tutaj przywitać z szacownym gronem czytelników Wojtka oraz nim samym, niech mi będzie wolno tak się zwracać do autora, którego sobie poczytuję od niejakiego czasu i jak większość cenię :). Wygląda więc na to, że jesteśmy z tej samej wsi Wojtku

Jaki ten świat mały! Globalna wioska. :lol:

Miło mi, że po tak długim stażu na forum, pierwszy wpis umieściłeś właśnie u mnie. Witam serdecznie.

croz napisał(a):Fotki z Mostaru faktycznie wyjątkowej urody.

Cieszę się, że i Tobie się podobają. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2011 23:23

Witam.

Cieszę się, że wciąż uprawiasz ten slalom pomiędzy minami.

Trafiłem akurat w moment, gdzie pokazujesz jedno z nielicznych miejsc w Bośni, które mogłem poznać osobiście.
Pierwszy raz byłem w Mostarze w 2002 roku, dość przypadkowo wjechaliśmy w okaleczone jeszcze wtedy centrum miasta. Żałuję, że nie zadaliśmy sobie trudu, by udać się w rejon mostu, który albo był już w budowie, albo były tylko przyczółki po starym.

Drugi raz w 2007 roku i było to już całkiem "inne" miasto. Wtedy celem był tylko most i ciekaw jestem, czy zwróciłem uwagę na aspekty o których wspominasz, a ich nie wymieniasz...poczekam.

Znalazłem kiedyś w internecie plany odbudowy mostu. Dużo rysunków, szczegółowych wytycznych. Dokładne wymiary i promienie wyokrąglenia kamieni tworzących łuk itp. Gdzieś to zapodziałem i nie mogę odnaleźć - myślę, że stanowiłoby to fajną ciekawostkę nie tylko dla budowlańców.

Pozdrawiam.
Interseal
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.12.2011 23:31

Mariusz, w 2002 były tylko przyczółki po starym i prowizoryczna kładka przerzucona między nimi. W tym samym roku byliśmy tam pierwszy raz.
pzdr
k
croz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) croz » 18.12.2011 23:39

Prawda jest taka, że staż w istocie mam o wiele dłuższy niż ten tutaj widoczny, niegdyś zniechęcił mnie poziom dyskusji i wycofałem się jakby, rejestrując się ponownie pod nowym nickiem ale już bez aktywności. Korciło mnie już wcześniej by się ujawnić w którymś z Twoich Wojtku wątków bo absolutnie Twoja działalność na forum zasługuje na duży szacunek tym bardziej żeś "ziomal" :lol: Tyle może wystarczy bo się robi OT. Obiecuję poprawić aktywność, a obecnych tu innych kolegów i koleżanki czytuję również z zainteresowaniem o czym uprzejmie zawiadamiam i pozdrawiam :D .
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.12.2011 09:49

Crayfish napisał(a):... Prenj - przecież chwilowo odłożone na realizację planu zapasowego ... ! :D

Ale tylko odłożone. I wiesz - chodząc po oblanym słońcem Mostarze, zacząłem się zastanawiać, czy słusznie zrobiłem, rezygnując w tym dniu z gór...

Interseal napisał(a):Cieszę się, że wciąż uprawiasz ten slalom pomiędzy minami.

A ja się cieszę, że po miesięcznej przerwie znowu postanowiłeś zajrzeć na forum. :)

Interseal napisał(a):Trafiłem akurat w moment, gdzie pokazujesz jedno z nielicznych miejsc w Bośni, które mogłem poznać osobiście.

No cóż, znalazłem się w najczęściej przez forumowiczów odwiedzanym mieście w BiH.

Interseal napisał(a):ciekaw jestem, czy zwróciłem uwagę na aspekty o których wspominasz, a ich nie wymieniasz...poczekam.

Wymieniam, wymieniam. :)
Na przykład: czym byłby stari most bez tych charakterystycznych wież po obu jego stronach? Jednym z wielu ładnych mostów. Tylko razem z wieżami stał się miejscem znanym - choćby tylko z fotografii - na całym świecie. A czy ktoś na forum podał ich nazwy?
Ha! Teraz już tak.

zawodowiec napisał(a):<...>

Ty pewnie na co innego, niż Mostar, u mnie czekasz. Jednak pogoda wymusiła opóźnienie w realizacji górskich planów.

croz napisał(a):Korciło mnie już wcześniej by się ujawnić w którymś z Twoich Wojtku wątków bo absolutnie Twoja działalność na forum zasługuje na duży szacunek tym bardziej żeś "ziomal" :lol:

Tym bardziej się cieszę, że to niespodziewane spotkanie dało ostateczny impuls. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Ostatnio edytowano 19.12.2011 10:03 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.12.2011 09:55

Franz napisał(a):
zawodowiec napisał(a):<...>

Ty pewnie na co innego, niż Mostar, u mnie czekasz.

Ja też :wink: :cool:

Mostar piękny, to prawda, i na Twoich fotkach pięknie się prezentuje.
Ale nie jest pewne, czy w Prenj trafię osobiście, więc popatrzę choć tu :D

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.12.2011 12:36

kulka53 napisał(a):Mostar piękny, to prawda, i na Twoich fotkach pięknie się prezentuje.
Ale nie jest pewne, czy w Prenj trafię osobiście, więc popatrzę choć tu :D

Ale jeśli będziesz miał okazję, nie zaprzepaść. Prenj wart jest odwiedzenia.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.12.2011 12:51

Opuszczam dziedziniec przed meczetem, wychodząc na plac targowy Tepa. Na tle wzgórz na wschód od miasta zarysowuje się równy rząd spiczasto zakończonych kominów krytej kamiennymi płytkami medresy; widać też sahatkulę - wieżę zegarową. Podchodzę nieco w górę, na główną arterię i kieruję się do meczetu Nesuh-agi Vucjakovicia z XVI wieku. Nie wchodząc na wzorzyste dywany, wyściełające drewniany podest, zaglądam pomiędzy kolumnami do wnętrza kamiennych kopuł wspartych na masywnych kolumnach. Następnie wracam na Kujundziluk carsija i przechodzę przez Stari Most na prawy brzeg Neretwy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.12.2011 12:52

Zagłębiam się najpierw w główny trakt chorwackiej części miasta z zamkniętymi częściowo kramikami i wystawionymi stolikami pustych o tej porze kawiarenek. Potem skręcam w którąś boczną uliczkę, gdzie przyciąga mój wzrok rodzaj werandy na drewnianych podporach, dobudowanej nad wejściem do meczetu o niebiesko obramowanych drzwiach oraz oknach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 21.12.2011 13:36

Ciągle super ...

... a kominy z minaretem ! ... fotka rewelacja !
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2011 13:54

Mostar odwiedzałem w czasie pierwszego pobytu i, jeszcze nie mając doświadczenia w planowaniu, za dużo jednego dnia chcieliśmy zobaczyć, więc tak po łebkach poszedł.

Potem chyba i Małgosia z Pawłem więcej pokazali i Jacek ...
Najlepiej to chyba jednak zaplanować tam spędzenie całego dnia, bo dużo umyka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina