Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 07.12.2011 20:21

Mostar zawsze chętnie oglądam, zwłaszcza na takich ładnych fotkach jak Twoje :D
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 08.12.2011 09:16

Ale pusto na moście - aż chce się chodzić, zwiedzać i fotografować.

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 08.12.2011 12:45

maslinka napisał(a):Mostar zawsze chętnie oglądam, zwłaszcza na takich ładnych fotkach jak Twoje :D

Miło, Agnieszko, że mi towarzysz w tym spacerze. W sumie - nie tak dawno ja podążałem z Wami po mostarskim bruku. :)

Jacek S napisał(a):Ale pusto na moście - aż chce się chodzić, zwiedzać i fotografować.

Jeszcze się tu tłumek pojawi. Nieco później - w czasie skoków z mostu.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 12.12.2011 18:13

Kamienna budowla powstała w 1566r według projektu mistrza Hajrudina, ucznia słynnego Sinana. Od funkcji strażnika mostu - mostara - pochodzi nazwa miasta. Strzegły go charakterystyczne wieże na obu brzegach. Wspomniałem już o Tarze, w której niegdyś mieścił się skład amunicji, a obecnie urządzono niewielkie muzeum. Zaś po drugiej stronie wznosi się Halebija, której dolna część służyła jako więzienie, a górna przeznaczona była na mieszkania strażników i główny punkt obserwacyjny na całą okolicę.

Wchodzę na dosyć stromo wznoszący się most z oczyma utkwionymi w coraz bardziej wyłaniającej się Halebiji. Ale już z najwyższego punktu nie mogę sobie odmówić przyjemności porozglądania się na obie strony. Ciągnące się w górę rzeki kamienice na wschodnim brzegu tworzą potężny mur, który niżej wtapia się niemal niezauważalnie w skałę nad taflą wody. Przy najbliższym kolanie Neretwy wznosi się wspaniała sylwetka meczetu Koski Mehmeda Paszy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 12.12.2011 18:13

Przechodzę na drugi brzeg rzeki, skąd jest lepszy widok na medresę, przy której chwilę wcześniej byłem i która wyglądała na niewielki budynek. Stąd widać również jej dolną kondygnację, znacznie zwiększającą całościowe gabaryty. Jej otynkowana i świeżo odmalowana elewacja bardzo się wyróżnia na tle pozostałej kamiennej zabudowy.

Jest stąd również ciekawy widok na Stari Most w dużym skrócie perspektywicznym. Most w nienaruszonym stanie przetrwał do 1993r, kiedy w wyniku wielogodzinnego ostrzału został zniszczony przez armię chorwacką. Generał Ante Gotovina nie wziął na siebie odpowiedzialności, chełpiąc się, że gdyby to jego ludzie strzelali, zniszczyłby most w pięć minut. Odbudowę mostu ukończono w 2004r, starając się zastosować identyczną metodę budowy, tyle że z użyciem współczesnych maszyn budowlanych.

Przez moment się zastanawiam nad dalszym kierunkiem zwiedzania. Ale już wiem - przyjdę jeszcze tutaj, na razie jednak wracam na brzeg muzułmański.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 14.12.2011 02:14

Nie będę oryginalny jak powiem że mi się bardzo podobają Twoje zdjęcia Mostaru.
Pierwszy raz tam byłem jeszcze przed odbudową mostu. Pogadaliśmy chwilę z panem opiekującym się muzeum, powiedział że kasa z Zachodu płynie ale duża część idzie prosto do kieszeni ludzi "odpowiedzialnych" za odbudowę, stąd to tak długo trwa. Drugi raz po 4 latach, w 2006. Wtedy już most był gotowy.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 14.12.2011 12:11

zawodowiec napisał(a):Nie będę oryginalny jak powiem że mi się bardzo podobają Twoje zdjęcia Mostaru.

Może nie jest to stuprocentowa oryginalność, ale w istotny sposób powiększyłeś grono swoją osobą. :)

zawodowiec napisał(a):Pierwszy raz tam byłem jeszcze przed odbudową mostu.

Kiedy usłyszałem o jego zbombardowaniu, bardzo żałowałem, ze nie zdążyłem go zobaczyć wcześniej. Już zupełnie abstrahując od całego bezsensownego okrucieństwa wojny...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Postnapisał(a) piotrf » 14.12.2011 22:10

Franz napisał(a):Kiedy usłyszałem o jego zbombardowaniu, bardzo żałowałem, ze nie zdążyłem go zobaczyć wcześniej. Już zupełnie abstrahując od całego bezsensownego okrucieństwa wojny...

Zniszczone mosty można , ale kto odbuduje zniszczone dzieła sztuki :?: :( - przetrwały często kilka tysięcy lat a przy okazji jakiegoś konfliktu militarnego odchodzą w niebyt decyzją jakiegoś watażki , który później chodzi w chwale bohatera . . .

Dziwny jest ten świat . . .

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 14.12.2011 23:34

piotrf napisał(a):Zniszczone mosty można , ale kto odbuduje zniszczone dzieła sztuki :?: :( - przetrwały często kilka tysięcy lat a przy okazji jakiegoś konfliktu militarnego odchodzą w niebyt decyzją jakiegoś watażki , który później chodzi w chwale bohatera . . .

Dziwny jest ten świat . . .

A wiesz, gdzie się z tym również spotkałem?
Na Cyprze.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 16.12.2011 14:34

Wchodzę w uliczkę, stanowiącą od XVI wieku centrum biznesowe Hercegowiny. W czasach otomańskich mieściło się tutaj ponad 500 warsztatów. Nazwa - Kujundziluk carsija [kujundżiluk czarszija] - wywodzi się bezpośredni z języka tureckiego. Carsi - to bazar, zaś kuyumculuk oznacza jubilerstwo, złotnictwo. Oprócz wyrobów złotniczych dużą renomą cieszyło się również rękodzieło miedziane; także i dziś można się tu zaopatrzyć w pamiątki wykonane w miedzi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prowadzącą wzdłuż brzegu Neretwy uliczką docieram do meczetu Koski Mehmed-Pasza. Prowadzi doń przejście w ciągu kamieniczek, za którym otwiera się mały plac ze studnią pośrodku. Studnia obramowana jest zadaszeniem z kamiennych płyt, wspartym na sześciu połączonych arkadami kolumnach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 16.12.2011 14:35

Akurat pojawia się spora grupa Francuzów, więc dołączam do nich i wchodzę do meczetu. W pochodzącej z początku XVII wieku świątyni zachowały się malowidła i dekoracje ścienne z czasów tureckich - jedyny taki przypadek w Mostarze. Na zewnątrz umieszczona jest tablica informacyjna w dwóch językach - bośniackim oraz tureckim. To z uwagi na duży wkład Republiki Tureckiej w odbudowę zarówno tego meczetu, jak również wielu innych budynków w mieście.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Postnapisał(a) mariusz-w » 16.12.2011 14:52

Powtórzę raz jeszcze ... bardzo ładnie pokazujesz Mostar ! 8)

Pozdrawiam.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 16.12.2011 15:21

mariusz-w napisał(a):Powtórzę raz jeszcze ... bardzo ładnie pokazujesz Mostar ! 8)

Niektórzy mówią, że to nieładnie się powtarzać, ale co mi tam ;)

Ja też powtórzę to co Mariusz :lol:
Crayfish
Cromaniak

Postnapisał(a) Crayfish » 16.12.2011 15:24

Mnie też się bardzo podoba.
Fajnie chodzi się po znanych miejscach, jednak z innym okiem.

Ciekawe czy odwiedziłeś wzgórza nad muzułmańską częścią miasta ?
PZDR.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 17.12.2011 13:00

weldon napisał(a):
mariusz-w napisał(a):Powtórzę raz jeszcze ... bardzo ładnie pokazujesz Mostar ! 8)

Ja też powtórzę to co Mariusz :lol:

Crayfish napisał(a):Mnie też się bardzo podoba.

Dziękuję Wam bardzo.
Bez fałszywej skromności powiem, ze też mi się te fotki podobają. Mimo, że zapewne znaleźliby się tacy, którzy by na "krzory" psioczyli. ;)
Oczywiście, mając porządny sprzęt, można by lepsze zdjęcia zrobić, ale w kategorii małpek wypadają całkiem przyzwoicie.

A jako, że przeszukałem forum pod kątem opisów Mostaru - miasta dosyć często odwiedzanego przez użytkowników - to stwierdzam ze zdziwieniem, że o pewnych jego aspektach w ogóle nikt nie wspomniał. Tym bardziej więc mogę zachęcać do odwiedzin u mnie. 8)

Crayfish napisał(a):Ciekawe czy odwiedziłeś wzgórza nad muzułmańską częścią miasta ?

Jeśli odległość około 15km od Mostaru wchodzi w rachubę, to mogę powiedzieć, że odwiedziłem. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina