Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Franz
Legenda
Re: BiH - slalom między minami

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.08.2016 15:28

piotrf napisał(a):Kilka ostatnich wyjazdów odbyliśmy z nawigacją wyłączoną , da się :oczko_usmiech: było całkiem fajnie wrócić do map ( z których wożenia raczej nie zrezygnuję :wink: ) i rozważań na temat ewentualnych możliwości przejazdu .

Ja dopiero raczkuję w tej nowej technologii. Ale kiedy mam zjechać na szóstym zjeździe z ronda, do którego prowadzą tylko cztery szosy, to jednak zjeżdżam na drugim...

Pozdrawiam,
Wojtek
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 15.08.2016 08:06

masz rację, ale nawigacje przybliża rondo i pokazuje na którym zjeździe zjechać...ja właśnie czasami zamiast jej słuchać to na nią patrzę...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.08.2016 23:27

Sol-Wagon napisał(a):masz rację, ale nawigacje przybliża rondo i pokazuje na którym zjeździe zjechać...ja właśnie czasami zamiast jej słuchać to na nią patrzę...

Nie miałem jeszcze okazji tego usłyszeć, gdyż w takiej sytuacji zwykle głos był wyłączony.
Nawigacja pokazywała taki szósty, czasami siódmy, zjazd. Kiedy byłem już na tyle blisko i zwalniałem, to dało się zauważyć, że mam zrobić pełną pętlę na rondzie i dopiero potem zjechać właściwym zjazdem.

Pozdrawiam,
Wojtek
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 17.08.2016 07:32

wszystko kwestia ustawień...np. ile metrów przed manewrem nawi ma zmienić skalę i na jaką...
to też kwestia przyspieszenia / opóźnienia sygnału gps...(dotyczy automapy)...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.08.2016 16:09

Sol-Wagon napisał(a):wszystko kwestia ustawień...np. ile metrów przed manewrem nawi ma zmienić skalę i na jaką...

Zgadza się, zostawiłem mu opcje dopasowywania skali do szybkości. Nie ma to jednak żadnego wpływu na głupie propozycje w rodzaju wspomnianego przeze mnie zjazdu z ronda. Robi takich numerów więcej, parę dni temu kazał mi zjechać z autostrady i wrócić na nią następnym wjazdem. Dlaczego? Nie mam pojęcia.

Na początku myślałem, że to wszystko dlatego, że korzystam z darmowego Osmanda, ale potem rozmawiałem z ludźmi mającymi płatne wersje nawigacji i okazało się, że te również robią numery.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.08.2016 00:01

Wpadamy na długie i szerokie Livanjsko polje, przecinając go po chwili w stronę pasma Dinary z Troglavem w roli głównej.

R14G1412.JPG

R14G1413.JPG

R14G1414.JPG

R14G1415.JPG
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.08.2016 00:07

Franz napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):wszystko kwestia ustawień...np. ile metrów przed manewrem nawi ma zmienić skalę i na jaką...

Zgadza się, zostawiłem mu opcje dopasowywania skali do szybkości. Nie ma to jednak żadnego wpływu na głupie propozycje w rodzaju wspomnianego przeze mnie zjazdu z ronda. Robi takich numerów więcej, parę dni temu kazał mi zjechać z autostrady i wrócić na nią następnym wjazdem. Dlaczego? Nie mam pojęcia.

Na początku myślałem, że to wszystko dlatego, że korzystam z darmowego Osmanda, ale potem rozmawiałem z ludźmi mającymi płatne wersje nawigacji i okazało się, że te również robią numery.

Pozdrawiam,
Wojtek

Wszystkim nam robią te numery.
Dlatego też zawsze wożę papierowe mapy...

Pozdrawiam
Krzysiek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.08.2016 00:39

arko2007 napisał(a):Wszystkim nam robią te numery.

Ja nie zawsze. Ale staram się nie wyłączać logicznego myślenia.

Pozdrawiam,
Wojtek
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 20.08.2016 21:10

święta prawda, bo zdarza się, że na rondzie/skrzyżowaniu są drogowskazy:)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.08.2016 10:34

Sol-Wagon napisał(a):święta prawda, bo zdarza się, że na rondzie/skrzyżowaniu są drogowskazy:)

Właśnie :wink: , czasem gospodarze drogi uważają , że oznaczenia nie są potrzebne - miejscowi jeżdżą "na pamięć" , a pozostali i tak korzystają z nawigacji . . .
Dobrze , że strony świata pozostają na swoim miejscu :oczko_usmiech:

Franz napisał(a):
arko2007 napisał(a):Wszystkim nam robią te numery.

Ja nie zawsze. Ale staram się nie wyłączać logicznego myślenia.

Dlatego ze slalomu między minami wyszedłeś bez szwanku :D

Pozdrawiam
Piotr
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.08.2016 10:04

Franz napisał(a):Obrazek

Ktoś dywaniki pogubił. 8O

:oczko_usmiech:

Pzdr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.08.2016 16:07

piotrf napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):święta prawda, bo zdarza się, że na rondzie/skrzyżowaniu są drogowskazy:)

Właśnie :wink: , czasem gospodarze drogi uważają , że oznaczenia nie są potrzebne - miejscowi jeżdżą "na pamięć" , a pozostali i tak korzystają z nawigacji . . .

Często się spotykam z niekonsekwencją oznakowań - na jednym rondzie czy skrzyżowaniu są nazwy jakichś miejscowości, na następnym widać nazwy zupełnie innych. I szukaj tu sobie po mapach...

Vjetar napisał(a):Ktoś dywaniki pogubił. 8O

Ale nie zbieraliśmy - zanadto się wtopiły w asfalt...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.09.2016 00:18

Mknąc praktycznie pustą szosą, rzucamy spojrzenia w kierunku opustoszałych, chyba wciąż jeszcze nierozminowanych ruin wiosek po prawej stronie.

R14G1417.JPG

R14G1418.JPG

R14G1420.JPG

R14G1423.JPG
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.09.2016 00:28

[quote="Franz"]Mknąc praktycznie pustą szosą, rzucamy spojrzenia w kierunku opustoszałych, chyba wciąż jeszcze nierozminowanych ruin wiosek po prawej stronie.

A swoją drogą ciekawe ile, tego śmiercionośnego żelastwa jeszcze na Bałkanach leży w ziemi.

Pozdrawiam
Krzysiek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.09.2016 01:04

arko2007 napisał(a):A swoją drogą ciekawe ile, tego śmiercionośnego żelastwa jeszcze na Bałkanach leży w ziemi.

Żeby to było żelastwo, to łatwiej byłoby rozminować. Ale to plastik.

Ponoć najskuteczniejszym sposobem jest przegnanie stada owiec...

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina