Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
MarDomi
Cromaniak
Re: BiH - slalom między minami

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 03.10.2015 07:18

Franz napisał(a):
te kiero napisał(a):
Mikeee napisał(a):Natomiast te zdjęcia nocne są cudne. Bosko wygląda Mostar w nocy.

im więcej na nie patrzę, tym bardziej widzę jakąś makietę, w sensie miniatury, takie wrażenie robią mi te zdjęcia

Nawet udało nam się ustawić na tle tej miniatury i przyzwoicie wpasować. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek

Nieważny sposób, ważny efekt! :wink:

Pozdrawiam
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 03.10.2015 14:12

Nocny Mostar super się prezentuje na fotkach...pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.10.2015 14:55

MarDomi napisał(a):Nieważny sposób, ważny efekt! :wink:

"Tu byłem" ;)

ajdadi napisał(a):Nocny Mostar super się prezentuje na fotkach...pozdrawiam

Pozostał mi olbrzymi sentyment do tych chwil...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.10.2015 23:10

Zaglądamy po drodze na lewą stronę Starego Mostu, gdzie pstrykamy ostatnie fotki tego dnia, po czym
przechodzimy na drugą stronę Neretwy, kierując się do znanej z poprzedniego wieczoru knajpki. Zamierzaliśmy rzucić okiem na koszulki i może kupić jakieś, ale wszystkie kramiki są już pozamykane, mimo iż nie jest jeszcze wcale tak późno. No, cóż - nie wzięliśmy pod uwagę faktu, że w listopadzie nie czeka się zbyt długo na ewentualnych zabłąkanych turystów...

W restauracji zjadamy wyśmienity posiłek, mina mi jednak rzednie, kiedy pan na rachunku wypisuje sumę: 39, podczas gdy ja się spodziewałem kwoty analogicznej do wczorajszej, czyli kilkunastu bośniackich marek. Nie mam tylu marek, wyciągam więc banknot o nominale 20 euro, na co pan mówi:

- A! Euro. To siedem.

Oddycham z ulgą; to zupełnie inna rozmowa. Jednak z kolei zmartwił się nasz pan - z dwudziestu nie ma wydać. Ale siedem euro, to około czternaście marek, a tyle to ja jeszcze mam. Wyciągam wszystkie drobne z kieszeni, z których pan wybiera dla siebie dokładnie czternaście, zatem jeszcze kilka marek mi zostaje. Żegnamy się i wracamy do hotelu, gdzie wyciągamy z lodówki tym razem Sarajevsko pivo i przy nim spędzamy nasz ostatni wieczór w Bośni i Hercegowinie.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.10.2015 22:05

Mapka przejazdów tego dnia

BiHmap.jpg

A - Mostar
B - Blagaj
C - Stolac
D - Radimlja
E - Kravice
F - Pocitelj
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.10.2015 16:58

Wygląda na to, że zupełnie zapomniałem o mapce przejazdów poprzedniego dnia. Zamieściłem jedynie poranny kurs do największego w Bośni i Hercegowinie wodospadu Skakavac, więc teraz - ze sporym opóźnieniem - zaległa mapka.

BiHmap.jpg

A - Sarajewo
B - Lukomir
C - Mostar
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.10.2015 00:02

Dzień czwarty

Bea się ożywia na chwilę przed budzikiem, co jednak nie skutkuje we wcześniejszym starcie, gdyż woda na kawę i herbatę w tutejszej kuchni jakoś nie chce się zagotować. Tracimy na to trochę czasu, w końcu idę do wozu po naszą butlę gazową, która w mig rozwiązuje ten drobny problem. Robimy śniadanie, przygotowujemy prowiant i kawę na cały dzień, a kiedy pakujemy graty do samochodu, pani akurat wyprowadza pieska, więc umawiamy się na opuszczenie słupka blokującego wjazd na starówkę. Po chwili jesteśmy gotowi i w efekcie o 8:40 opuszczamy Mostar, kierując się na Pocitelj.

R14G1195.JPG

R14G1196.JPG

R14G1197.JPG

R14G1198.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.10.2015 23:48

To nasz ostatni dzień, który prawie w całości musimy poświęcić na dojazd do domu, ale właśnie... prawie. Tego jednego jedynego punktu programu nie mamy zamiaru odpuścić.

R14G1199.JPG

P14_4850.JPG

R14G1200.JPG

R14G1201.JPG
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.10.2015 10:00

Franz napisał(a):To nasz ostatni dzień, który prawie w całości musimy poświęcić na dojazd do domu, ale właśnie... prawie. Tego jednego jedynego punktu programu nie mamy zamiaru odpuścić.

Tego konkretnie punktu nie pomijamy nigdy :)
To jedno z miejsc , gdzie czas płynie innym , znacznie wolniejszym torem

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.10.2015 15:58

piotrf napisał(a):To jedno z miejsc , gdzie czas płynie innym , znacznie wolniejszym torem

Czy on tam w ogóle płynie?...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2015 00:55

Parkujemy przy szosie i tak jak wczoraj wieczorem, wchodzimy do miasta przez bramę w murach.

R14G1203.JPG

R14G1204.JPG

P14_4853.JPG

R14G1205.JPG
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 29.10.2015 09:43

Tak bardzo żałuję, że musieliśmy odpuścić Pocitelj :( W drodze do Mostaru najpierw na zbyt długo ugrzęźliśmy na granicy, potem deszczysko nie pozwolił wysiąść z auta, potem Mostar nas wciągnął na dobre - zresztą tam też musieliśmy przeczekać 2 godz. nawałnicę, w drodze powrotnej zajechaliśmy jeszcze do Blagaj skąd wyjechaliśmy w totalnych ciemnościach :( Przynajmniej tu sobie popatrzę :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2015 15:06

gusia-s napisał(a):Tak bardzo żałuję, że musieliśmy odpuścić Pocitelj :( W drodze do Mostaru najpierw na zbyt długo ugrzęźliśmy na granicy, potem deszczysko nie pozwolił wysiąść z auta, potem Mostar nas wciągnął na dobre - zresztą tam też musieliśmy przeczekać 2 godz. nawałnicę, w drodze powrotnej zajechaliśmy jeszcze do Blagaj skąd wyjechaliśmy w totalnych ciemnościach :( Przynajmniej tu sobie popatrzę :)

Gwarantuję piękną pogodę przez cały czas i sporo ciekawych widoczków.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.11.2015 00:26

Najniżej na zboczu położone partie miasta znajdują się jeszcze w cieniu - promienie powoli podnoszącego się słońca tutaj jeszcze nie docierają.

R14G1206.JPG

R14G1208.JPG

R14G1209.JPG

R14G1210.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2015 16:07

Jesteśmy zupełnie sami, nie licząc właśnie napotkanego pana w fezie, który na nasz widok zawraca w kierunku meczetu.

R14G1211.JPG

R14G1212.JPG

R14G1213.JPG

R14G1214.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina