Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
czekor68
Cromaniak
Re: BiH - slalom między minami: Bjelasnica - Mostar

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 29.10.2014 17:05

Mam intrygujące mnie pytanie do Ciebie Wojtku ,jadąc z Mostaru do Blagaj w okolicy lotniska nie pojechałem prosto na Blagaj swoją drogą źle oznakowane, tylko trzymałem się głównej drogi chyba M6 i zacząłem się wspinać autem w górę droga bardzo fajna i po kilkunastu kilometrach po prawej stronie na przeciwległej górze stało jakieś stare zamczysko w miarę dobrze zachowane.W poprzednich postach pisałem że towarzyszyła mi jedna rodzina której Blagaj nie zachwycił i zaczęli mi dzwonić by zawrócić i migać światłami więc w końcu skapitulowałem i zawróciłem bo jakoś nie było żadnego odbicia by do tego zamku dojechać .Może zbadałeś tam te tereny wyglądały całkiem ciekawie .Teraz patrząc na mapę widzę że mógłbym dojechać nawet do Durmitoru jadąc tą drogą.Mam parę zdjęć ale ich jakoś nie jest dobra ale może coś z tego rozpoznasz.
Załączniki:
DSCF0200.JPG
DSCF0190.JPG
DSCF0189.JPG
DSCF0188.JPG
DSCF0193.JPG
DSCF0199.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2014 17:31

czekor68 napisał(a):na przeciwległej górze stało jakieś stare zamczysko w miarę dobrze zachowane.

W następnym dniu właśnie opisywanej eskapady też pojadą tą szosą i również zamieszczę fotki tego zamku.

czekor68 napisał(a):Może zbadałeś tam te tereny wyglądały całkiem ciekawie .

Owszem, nawet byłem w środku.
Zajrzyj tutaj i wszystko stanie się jasne. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 29.10.2014 19:00

Albo wzięli się za remont jak ja tam przejeżdżałem bo z daleka te ruiny wyglądały okazale i trzepotały jakieś flagi .
Wiesz co muszę Twoją relację jeszcze raz od początku zacząć czytać bo jakoś mi umknęło ze o tym miejscu piszesz. :oops: :oops: :oops: :oops:
Mimo wszystko trzeba tam wrócić i pozwiedzać na spokojnie z zoną a nie z balastem. :D
Pozdrawiam Czesiek.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.10.2014 21:05

czekor68 napisał(a):Albo wzięli się za remont jak ja tam przejeżdżałem bo z daleka te ruiny wyglądały okazale i trzepotały jakieś flagi .

Zewnętrzne mury wyglądają znacznie lepiej, niż wnętrze zamku.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 31.10.2014 16:09

To najprawdopodobniej Vrdolje, wymienione na drogowskazie niedaleko Lukomira.

R12G0629.JPG

R12G0630.JPG

R12G0631.JPG

R12G0632.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.11.2014 23:55

P12_4429.JPG

R12G0634.JPG

R12G0636.JPG

P12_4431.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.11.2014 16:10

R12G0638.JPG

R12G0639.JPG

R12G0640.JPG

R12G0641.JPG
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 05.11.2014 09:22

Franz napisał(a):
typ napisał(a):Bardzo fajna droga, klimat taki jakich szukam..... może kiedyś wykorzystam :-) Tylko narysuj może w gmaps która to dokładnie.
Miejscowości wrzuciłem i mniej więcej widzę...

Sprawdź, czy to zadziała: trasa przez Lukomir

Dzięki! Gdybym to miał w czerwcu na 101% bym trasę wykorzystał, bo jechalismy drogą Mostar-Sarajewo. Zboczylibyśmy na pewno na tę trasę bo jest bardzo fajna...

Franz napisał(a):
te kiero napisał(a):to ostatnie ujęcie to takie typowo pod moją drugą połowę;
to będzie koronny argument powrotu np w Durmitor
mam stamtąd chyba z 20zdjęć z owieczkinami

Mnie się od wielu lat marzy, żeby spotkać stado owiec, zajmujące całą szerokość drogi w centrum wsi. Jeszcze mi się to nie zdarzyło.

Zobacz - z tego roku filmik z Rumunii. Nieobrobiony, nieprzycinany jeszcze, krzywo kadrowany, ale jest. Zobacz około 2 minuty jak kozy wcinają drzewka ozdobne rosnące przy jakimś urzędzie :-)
To chyba był ichni redyk, bo film jest z końca września.

PS.
No i pierwszy raz widzę powyżej, żeby video było z podglądem na forum php, do tej pory tylko linki widać było a teraz je ładnie "podgląda". Niestety tylko z dailymotion taki podgląd, youtube nadal tylko linki... albo trzeba je w odpowiednim formacie dać...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.11.2014 10:17

Literkę „s" trzeba z linku YT wywalić.
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 05.11.2014 10:50

FUX napisał(a):Literkę „s" trzeba z linku YT wywalić.

Próbowałem wcześniej różnych sposobów i nie działało. Bez "s" też nie działa na podglądzie... chyba że coś źle wklejam...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.11.2014 10:52

Bez „s".

typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 05.11.2014 11:26

FUX napisał(a):Bez „s".

OK, na podglądzie nie było widać więc myślałem że normalnie też nie widać, a okazuje się że dopiero widać po zapisaniu/wysłaniu posta. Dailymotion od razu na podglądzie widać. Kończę ten OT :-)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.11.2014 13:06

FUX napisał(a):Bez „s".

Tak mi się skojarzyło. :oczko_usmiech:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.11.2014 14:47

typ napisał(a):Gdybym to miał w czerwcu na 101% bym trasę wykorzystał, bo jechalismy drogą Mostar-Sarajewo. Zboczylibyśmy na pewno na tę trasę bo jest bardzo fajna...

Będzie na następny raz.

typ napisał(a):Zobacz - z tego roku filmik z Rumunii. Nieobrobiony, nieprzycinany jeszcze, krzywo kadrowany, ale jest. Zobacz około 2 minuty jak kozy wcinają drzewka ozdobne rosnące przy jakimś urzędzie :-)

Świetne!

Ja miałem na myśli jakąś wioskę z wąskimi, brukowanymi lub gruntowanymi drogami - dawno temu w którym teledysku taką migawkę widziałem - ale to Wasze też mi się podoba. :)

Vjetar napisał(a):Tak mi się skojarzyło. :oczko_usmiech:

:lol:
Musiałem widzieć ten film, ale zupełnie tego nie pamiętam...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2014 18:32

Łapiemy się na krwawe blaski, którymi zachodzące słońce oblewa sterczące na prawym zboczu skały, ale spektakl trwa wyjątkowo krótko - zjeżdżamy w dół i po chwili wpadamy już definitywnie w strefę cienia.

R12G0642.JPG

R12G0643.JPG

R12G0644.JPG

R12G0646.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina