Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Franz
Legenda
Re: BiH - slalom między minami: Bjelasnica - Mostar

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2014 16:08

Nie spodziewaliśmy się ich tutaj, na tym pustkowiu. Zamierzamy jutro dotrzeć do najbardziej znanego ich skupiska, chociaż tutaj chyba lepiej wtapiają się w krajobraz. Długo jednak nie możemy tu siedzieć - czas ruszać w stronę coraz niżej chylącego się słońca...

R12G0601.JPG

R12G0602.JPG

R12G0603.JPG

R12G0604.JPG
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 18.10.2014 16:17

Czy widać było na nich jakieś ślady zdobień,bo czytałam ,że często ozdabiane były motywem kwiatowym,albo nawet scenką rodzajową ,tak jak te w Radimlji?
A może Wy tam tam właśnie jutro będziecie?? :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2014 16:31

andeo napisał(a):Czy widać było na nich jakieś ślady zdobień,bo czytałam ,że często ozdabiane były motywem kwiatowym,albo nawet scenką rodzajową ,tak jak te w Radimlji?

Te akurat były wyprane ze wszystkiego. W odróżnieniu od tych, do których dałem Ci linka ostatnio.

andeo napisał(a):A może Wy tam tam właśnie jutro będziecie?? :D

No, cóż - słusznie przypuszczasz. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 18.10.2014 16:39

No to nie mogę się doczekać ! :)
A tamte,faktycznie bardziej okazałe i ładnie zachowane :)
teraz siedzę i czytam od początku Twoje przygody z Czarnogórą...ach tyle tego ,że w głowie mi się już miesza :lol: Zdjęcia gór po prostu zapierają dech w piersiach ...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2014 17:15

andeo napisał(a):No to nie mogę się doczekać ! :)

A po drodze jeszcze kilka ładnych miejsc...

andeo napisał(a):teraz siedzę i czytam od początku Twoje przygody z Czarnogórą...ach tyle tego ,że w głowie mi się już miesza :lol:

Powodzenia! :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.10.2014 19:28

Zwłaszcza, że nie mamy pewności, iż droga zaprowadzi nas do celu. Ba! Że w ogóle damy radę wyjechać nią z gór. Nie można wykluczyć, że po opuszczeniu płaskowyżu będzie prowadziła w doliny, ale może się okazać nieprzejezdna...
Mamy jednak nadzieję, że pokonamy ewentualne trudności, a na razie chłoniemy wzrokiem nieskończony - zdawałoby się - krasowy krajobraz.

R12G0605.JPG

R12G0606.JPG

R12G0607.JPG

R12G0609.JPG
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.10.2014 21:04

wspaniałe bezludzie, nasze drogi w relacjach jakby się krzyżowały, choć my nie zapuszczaliśmy się w takie odległe tereny;
trochę przypomina mi to Durmitor w okolicy Trsy
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.10.2014 21:36

te kiero napisał(a):wspaniałe bezludzie, nasze drogi w relacjach jakby się krzyżowały, choć my nie zapuszczaliśmy się w takie odległe tereny;
trochę przypomina mi to Durmitor w okolicy Trsy

Charakter podobny, tylko brak tu wysokich gór, jakimi są szczyty Durmitoru...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.10.2014 15:11

Miejscami czekają nas na drodze dosyć głębokie kałuże - przejeżdżam je wolno, jednak i tak wóz jest już wystarczająco schlapany, ale cóż, na wystawę nie jedziemy. Tymczasem krajobrazy w powoli zachodzącym słońcu stają się jeszcze piękniejsze, niż do tej pory, aż chciałoby się tutaj zostać dłużej...

P12_4412.JPG

R12G0611.JPG

R12G0610.JPG

R12G0613.JPG
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 22.10.2014 17:41

Wojtek mógłbym oglądać Twoje zdjęcia całymi dniami i nocami i oczami wyobraźni być samemu w tych miejscach.Marzę o tym i mam takie plany ze jak doczekam się emerytury (20 miesięcy) to też zacznę na spokojnie zwiedzać takie tereny, żona jest za tyle tylko że pojedziemy sami znajomi w końcu muszą sami sobie radzić a nie patrzeć co jak którędy i kaj ich zakludza a potem jeszcze narzekać że za wysoko albo wąsko lub zbyt wiele serpentyn.Oj brakuje mi takich kompanów podróży Twojego pokroju.
Pozdrawiam Czesiek :papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.10.2014 18:30

czekor68 napisał(a):Wojtek mógłbym oglądać Twoje zdjęcia całymi dniami i nocami i oczami wyobraźni być samemu w tych miejscach.Marzę o tym i mam takie plany ze jak doczekam się emerytury (20 miesięcy) to też zacznę na spokojnie zwiedzać takie tereny, żona jest za tyle tylko że pojedziemy sami znajomi w końcu muszą sami sobie radzić a nie patrzeć co jak którędy i kaj ich zakludza a potem jeszcze narzekać że za wysoko albo wąsko lub zbyt wiele serpentyn.Oj brakuje mi takich kompanów podróży Twojego pokroju.

No, tak - na takie zwiedzanie potrzebni ludzie z ciekawością świata oraz pewną dozą luzu w duszy...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.10.2014 19:13

typ napisał(a):Bardzo fajna droga, klimat taki jakich szukam..... może kiedyś wykorzystam :-) Tylko narysuj może w gmaps która to dokładnie.
Miejscowości wrzuciłem i mniej więcej widzę...

Sprawdź, czy to zadziała: trasa przez Lukomir

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.10.2014 16:29

Wkrótce coś się zmienia - droga zaczyna opadać a dotychczasowy grunt zastępuje wylany beton. To jednak nie znaczy, że możemy przyspieszyć, gdyż droga staje się zakorkowana.

R12G0612.JPG

P12_4415.JPG

R12G0615.JPG

R12G0618.JPG
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 24.10.2014 19:13

Fajny ten korek szkoda że tylko same barany uwielbiam jak mam w *korku* kozice :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.10.2014 14:12

czekor68 napisał(a):Fajny ten korek szkoda że tylko same barany uwielbiam jak mam w *korku* kozice :D

Nie powiesz chyba, że gdzieś kozice zablokowały Ci drogę?

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina