Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
typ
Cromaniak
Re: BiH - slalom między minami: Bjelasnica - Mostar

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 09.10.2014 22:21

Franz napisał(a):
typ napisał(a):Bardzo fajna droga, klimat taki jakich szukam..... może kiedyś wykorzystam :-) Tylko narysuj może w gmaps która to dokładnie.
Miejscowości wrzuciłem i mniej więcej widzę...

Nigdy się tym nie bawiłem. Mógłbym rozeznać, ale może lepiej napiszę. ;)
W Hadżići skręcasz w Bjelasznicę szerokim asfaltem. Za wielkim zrujnowanym obiektem na dużym skrzyżowaniu skręcasz w prawo i potem już na czuja na Dugo polje.

Pozdrawiam,
Wojtek

Zanotowane. Na przyszłość :-)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.10.2014 23:20

typ napisał(a):Zanotowane. Na przyszłość :-)

Można dojechać również od szosy z Sarajewa na Focę. Wtedy trzeba odbić chyba w Trnovie i ta szosa łączy się z tamtą na wspomnianym skrzyżowaniu.

Pozdrawiam,
Wojtek
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 10.10.2014 07:23

Franz napisał(a):
typ napisał(a):Zanotowane. Na przyszłość :-)

Można dojechać również od szosy z Sarajewa na Focę. Wtedy trzeba odbić chyba w Trnovie i ta szosa łączy się z tamtą na wspomnianym skrzyżowaniu.

Pozdrawiam,
Wojtek

Dróg jest tam tak wiele, że opis słowny i tak w 100% nie pomoże. Co innego główne drogi, co innego boczne, szutrowe, które co chwila mają rozgałęzienia, jedne z nich prowadzą do celu inne do d... i trzeba zawracać :-)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.10.2014 13:56

typ napisał(a):Dróg jest tam tak wiele, że opis słowny i tak w 100% nie pomoże. Co innego główne drogi, co innego boczne, szutrowe, które co chwila mają rozgałęzienia, jedne z nich prowadzą do celu inne do d... i trzeba zawracać :-)

Ta, o której napisałem, to też asfalt. W relacji wspomniałem, gdzie w przybliżeniu zaczynają się szutry.
W wolnej chwili spróbuję zobaczyć to gmaps i może coś mi się uda zdziałać - nie znam tego.

Pozdrawiam,
Wojtek
typ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) typ » 10.10.2014 14:16

Franz napisał(a):
typ napisał(a):Dróg jest tam tak wiele, że opis słowny i tak w 100% nie pomoże. Co innego główne drogi, co innego boczne, szutrowe, które co chwila mają rozgałęzienia, jedne z nich prowadzą do celu inne do d... i trzeba zawracać :-)

Ta, o której napisałem, to też asfalt. W relacji wspomniałem, gdzie w przybliżeniu zaczynają się szutry.
W wolnej chwili spróbuję zobaczyć to gmaps i może coś mi się uda zdziałać - nie znam tego.

Pozdrawiam,
Wojtek

gmaps to w skrócie google maps :-) czyli znasz :-)))
GPSies z kolei jest bardzo fajne do rysowania dróg, planowania i ściąganie od innych użytkowników. Potem wrzucasz sobie przed szybę w samochodzie (czy też sprawdzasz co jakis czas wyciągając z plecaka) i widzisz czy jedziesz dobrą drogą. Komunikaty skręć w prawo czy w lewo są niepotrzebne, bo korzystasz ze wzroku :-)
Ale chodziło mi o google maps.
Kiedyś tam w wolnej chwili.

Tak na marginesie. Tez się uczę cały czas GPS, kilka lat temu nie używałem tego. Niby też było fajnie, ale ile prościej byłoby gdybym miał wtedy takie narzędzia jak teraz. Ile mniej straconego czasu. Może i przez to mniej przygód teraz jest :-) ale faktem jest, że w tak mało zamieszkałych regionach jak góry Albanii jak zastanie mnie mgła to w zasadzie bez GPSu można siąść i czekać. Nie ma ścieżki, która mnie gdzieś zaprowadzi. Jak nie widzę do przodu punktów orientacyjnych to nawet do namiotu mogę nie trafić. Po to m.in jest potrzebny GPS...
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 10.10.2014 14:36

typ napisał(a):...GPS...

Na zupełnych nizinach :D , pomiędzy starorzeczami w dolinie Warty tak mnie zakręciło, że gdyby nie włączone (na szczęście) Endomondo w telefonie, mielibyśmy duży kłopot aby wrócić do auta. :)

pzdr :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.10.2014 16:47

longtom napisał(a):
typ napisał(a):...GPS...

Na zupełnych nizinach :D , pomiędzy starorzeczami w dolinie Warty tak mnie zakręciło, że gdyby nie włączone (na szczęście) Endomondo w telefonie, mielibyśmy duży kłopot aby wrócić do auta. :)

Spróbuję zgłębić temat.

W tym roku - jadąc do Francji - po raz pierwszy użyliśmy tego typu wyposażenia. Konkretnie: tableta z GPSem.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.10.2014 22:11

Potem krzaki uciekają na boki, zjeżdżamy na usłany łagodnymi wzgórzami płaskowyż, zastanawiając się, czy w rozrzuconych luźno, maleńkich chałupach ktoś mieszka, czy to obecnie już tylko rodzaj szop na siano.

R12G0591.JPG

R12G0592.JPG

R12G0593.JPG

R12G0594.JPG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.10.2014 16:50

I w tym momencie pośród z rzadka rozrzuconych tu i ówdzie większych głazów uderzają nas takie o bardzo regularnych kształtach.

R12G0595.JPG

R12G0596.JPG

R12G0597.JPG

P12_4408.JPG
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 15.10.2014 07:29

Franz napisał(a):...o bardzo regularnych kształtach.

Też takie lubię. 8)

:papa:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 15.10.2014 08:43

Ciekawe jaką tajemnice kryją takie kamienie? czy człowiek ma coś wspólnego z ich kształtem czy to natura?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.10.2014 14:14

Vjetar napisał(a):Też takie lubię. 8)

Zajedziemy również i do tego najbardziej znanego miejsca.

andeo napisał(a):Ciekawe jaką tajemnice kryją takie kamienie? czy człowiek ma coś wspólnego z ich kształtem czy to natura?

Zajrzyj, proszę, na razie tutaj. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 15.10.2014 14:43

O dzięki Wojtku za podpowiedź...czyli jednak dzieło człowieka ...kamienie nagrobne bogomiłów?dobrze zrozumiałam ?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.10.2014 15:00

andeo napisał(a):O dzięki Wojtku za podpowiedź...czyli jednak dzieło człowieka ...kamienie nagrobne bogomiłów?dobrze zrozumiałam ?

Tak, to właśnie one.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.10.2014 20:57

To stecci. Zatrzymujemy wóz na drodze - nie przypuszczam, żeby mógł tu komuś ruch tarasować - i podchodzimy bliżej.

R12G0599.JPG

P12_4410.JPG

P12_4411.JPG

R12G0600.JPG
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina