Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 31.12.2010 19:44

Dosiadam się i czekam z niecierpliwością. Przyznam, że jest to jedno z najbardziej interesujących miejsc dla mnie.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.01.2011 21:04

Witam.

Małe co nieco o Twoim spacerze pomiędzy minami miałem okazję posłuchać kiedyś na żywo. Cieszę się na więcej.

Pozdrawiam.
Interseal
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 01.01.2011 22:01

Kiedy ja te wszystkie Franzowe relację nadgonię? Tego nie wie nikt...
Ale tu będę na bieżąco, a co!

Pozdrawiam
Agata

Konie obłędne.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 02.01.2011 01:57

Slalom . . . B&H . . .

Na pewno zaskoczy Cię Wojtku moja obecność :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.01.2011 13:55

Jacek S napisał(a):Jest Mostar to i ja jestem.

Nawet nie był planowany. Ale parę czynników złożyło się na rozszerzenie programu poza góry. :)

Fatamorgana napisał(a):On się cieszy z każdej wizyty. Inaczej nie pisałby tego wszystkiego. ;)

Prawdę rzeczesz. :)

piter83pl napisał(a):Przyznam, że jest to jedno z najbardziej interesujących miejsc dla mnie.

W tym względzie się nie różnimy. 8)

Interseal napisał(a):Małe co nieco o Twoim spacerze pomiędzy minami miałem okazję posłuchać kiedyś na żywo. Cieszę się na więcej.

No cóż, o lisku luzaku też będzie. :P

Aguha napisał(a):Ale tu będę na bieżąco, a co!

I to mnie bardzo cieszy. :D

piotrf napisał(a):Na pewno zaskoczy Cię Wojtku moja obecność :wink:

Łotesepraiz! ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.01.2011 12:10

To jeszcze druga partia fotek w charakterze zajawki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.01.2011 12:10

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.01.2011 12:17

Piękny portret w pięknej ramie ...

... i te Twoje "konie mechaniczne" a właściwie "rumak" wśród stada koni !

Cuda !!!

Pozdrawiam :)
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 07.01.2011 12:24

Szukam namiociku wśród tych koników ... bo miejsce do noclegu pasuje mi do Ciebie jak ulał. :)
Piękne fotki w pięknych miejscach, z radością czekam na relację.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.01.2011 12:52

mariusz-w napisał(a):Piękny portret w pięknej ramie ...

Hmmm... oświetlone słońcem skały w ramie jesiennych kolorów? Zmordowany turysta w ramie skalnego okna?.. ;)

mariusz-w napisał(a):... i te Twoje "konie mechaniczne" a właściwie "rumak" wśród stada koni

Myślę, że niezbyt często na polanie Tisovica tamtejszym koniom towarzyszą mechaniczne. 8)

Crayfish napisał(a):Szukam namiociku wśród tych koników ... bo miejsce do noclegu pasuje mi do Ciebie jak ulał. :)

Namiociku się nie doszukasz, ale miejsce noclegu masz jak na dłoni. Hotel stoi. :lol:

Crayfish napisał(a):Piękne fotki w pięknych miejscach, z radością czekam na relację.

Parę ciekawych fotek udało mi się pstryknąć. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 07.01.2011 13:09

pięknie ......

A propo koni , w Bośni spotyka sie dzikie stada .... co widać w tej relacji :D , jak pieknie prezentuje się autko z koniami na tle gór i porannej mgły 8O

A ciekawe czy spotkałeś ostatnich pół-koczowników Europy , chodzi mi o miejscowość Lukomir - www.bhtourism.ba/eng/lukomir.wbsp
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 07.01.2011 13:25

Wojtkowej BiH przegapić nie można :D

A mnie to się najbardziej te łowiecki podobają, co zawędrowały na... ?? no właśnie, gdzie one polazły, że dookoła wszędzie woda :?

No dobra, pozostałe widoki też rewelacyjne :D

pozdrawiam serdecznie
:D
Dorota_NS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorota_NS » 07.01.2011 13:54

Czasami trzeba się odezwać ... I ja czekam z innymi na ciąg dalszy.

Mimo że nam w BiH zdarzyły się w zeszłym roku dwie niezbyt przyjemne sytuacje chcę tam jeszcze nie raz wrócić. Ten kraj ma jakiś magnes, magię.

Pozdrawiam
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 07.01.2011 14:34

Dorota_NS napisał(a):Czasami trzeba się odezwać ... I ja czekam z innymi na ciąg dalszy.

Mimo że nam w BiH zdarzyły się w zeszłym roku dwie niezbyt przyjemne sytuacje chcę tam jeszcze nie raz wrócić. Ten kraj ma jakiś magnes, magię.

Pozdrawiam

To zależy, z której strony ten magnes się przyłoży.
BiH niewątpliwie jest przepiękna, tylko zależy w której części się znajdujemy.
Podróż samochodem do krótkich nie należy, szczególnie chodzi o ograniczenie prędkości do 80 km/h.

No i ten zapamiętany widok z Sarajeva, przyklejona do szyby samochodu twarz żebrzącej dziewczynki na skrzyżowaniu, będę pamiętał do końca życia.
Przejazd "aleją snajperów" tam i z powrotem pewnie też.

Moja żona powiedziała, że nie chce już więcej jechać przez BiH bo podróż jest za długa i męcząca. Woli chorwackie autocesty.
Ja na pewno tam wrócę, bo jeszcze wszystkiego nie poznałem i nie zwiedziłem.

Pozdrav
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.01.2011 15:30

armar napisał(a):A propo koni , w Bośni spotyka sie dzikie stada .... co widać w tej relacji :D

Przypuszczam, że one dzikie nie są. W pobliżu jest koszar z owcami, podejrzewam że i konie należą do wspólnoty.

armar napisał(a):A ciekawe czy spotkałeś ostatnich pół-koczowników Europy , chodzi mi o miejscowość Lukomir - www.bhtourism.ba/eng/lukomir.wbsp

Chcieli mi skarpety sprzedać. :D
Ale to już podczas kolejnego hercegbośniackiego wypadu. Nie mogąc się powstrzymać, wrzuciłem parę fotek tutaj, gdyż akurat tam zgadało się o tym wyjeździe. Starałem się maksymalnie opanować, zamieszczając zaledwie sześć fotek - przypadkiem załapał się i Lukomir na piątej z nich.

Tymona napisał(a):A mnie to się najbardziej te łowiecki podobają, co zawędrowały na... ??

To taka mierzeja na Blidinje jezero. :)

Dorota_NS napisał(a):Czasami trzeba się odezwać ...

Po cichu trochę na to liczyłem... ;)

Dorota_NS napisał(a):Mimo że nam w BiH zdarzyły się w zeszłym roku dwie niezbyt przyjemne sytuacje chcę tam jeszcze nie raz wrócić. Ten kraj ma jakiś magnes, magię.

Ja też odczuwam ten magnes.
A te nieprzyjemne sytuacje?.. Na tyle nieprzyjemne, że jeszcze nie da się ich z uśmiechem wspominać?

skywalker_01 napisał(a):Ja na pewno tam wrócę, bo jeszcze wszystkiego nie poznałem i nie zwiedziłem.

Ja też! :D 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina