Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BiH - slalom między minami: maj 2023

Bośnia i Hercegowina to kraj, w którym obowiązują aż trzy języki urzędowe, czyli serbski, chorwacki i bośniacki. Państwo to nazywane jest Krainą w Kształcie Serca, ponieważ przy odrobinie wyobraźni i dobrych chęci właśnie taki kształt widać na mapie. Sahat Kula, czyli wieża zegarowa w Sarajewie, jest ostatnim zegarem w Europie, który pokazuje czas zgodnie z zegarem księżycowym.
Franz
Legenda
Re: BiH - slalom między minami: Sarajevo

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.06.2014 15:53

Zakręcamy teraz w ruchliwą ulicę Baseskije, a przy synagodze wracamy na główny deptak starówki - Saraci, czyli ulicę Rymarską - w pobliżu Sahat kuli, czyli Wieży Zegarowej.

R12G0356.JPG

P12_4285.JPG

R12G0357.JPG

R12G0358.JPG

R12G0359.JPG

R12G0360.JPG

R12G0361.JPG

R12G0362.JPG
Perfosagita
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Perfosagita » 14.06.2014 16:40

Dzień dobry

Wizyta w Sarajewie choć krótka - była spełnieniem moich "bałkańskich marzeń".
Znając Twoją dociekliwość (choć to jeszcze nie koniec) widzę, że pomimo obaw związanych z brakiem planu zwiedzania miasta, niewiele ominąłem.
Dodam jeszcze tablicę wspominającą dzień w którym Gavrilo "zaciukał" następcę autryjackiego tronu w 1914 roku i muzeum Aliji Izetbegovićia.

Wdrapałem się jeszcze na ul. Zmajevac skąd widać jak na dłoni całe Sarajevo i powplatane w zabudowę cmentarzyki z czasów oblężenia, gdzie rażą w oczy białe niszany z datami odejścia oscylującymi głownie w latach 92-95.

Z rzeczy przyjemniejszych dla żołądka - burek pieczony na żywca przez zaburkowane w chusty panie na Bravandżiluku !

Kawa też.... niby jak kawa ale z galaretką i w mosiądzu także smakowała jakoś inaczej, lepiej.

Dzięki za BiH w Twoim wydaniu.

Pozdrowienia.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 14.06.2014 17:32

Perfosagita napisał(a):Dzień dobry

Witam Cię serdecznie.

Więcej napiszę jutro, bo właśnie mnie porywają.

Pozdrawiam,
Wojtek
K2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) K2 » 15.06.2014 10:15

wajheczka napisał(a):Tak byłem na Maglić. Koło byłej stacji benzynowej skręca się i jedzie się asfaltem plus dziury i krótkimi miejscami po kamieniach do szlabanu, tam samoobsługa i kawałek za szlabanem kończy się to coś co nazywa się asfalt i do samej góry (nie licząc miejsca gdzie idzie się do wodospadu skakavca) jest kamienista droga, miejscami woda która płynęła w czasie deszczu zrobiła sobie głębokie koryta, miejscami przejazd jest możliwy tylko przy prawej lub lewej stronie czyli równa się podrapanie lakieru przez gałęzie (tak u mnie się stało) i tak na samą górę. (teraz zapomniałem jak to miejsce się nazywa) z tamtąd jest na tabliczce napisane 3h to ten szlak co są liny. Ja byłem tak w. .. ze weszłem za 1.45min. Droga tragedia. Jak bym wiedział ze jest taka to bym wynajął miejscowego żeby mnie zawiózł. Jadąc to zastanawiałem się czy jest możliwe złapanie 4 kapci na raz i doszłem do wniosku ze tak wystarczy tą drogą jechać na kiepskich oponach. Pozdro

To kurcze zła wiadomość. Może tak jest co roku na wiosnę, a potem ktoś ją naprawia? Sam nie wierzę w to co piszę :-(
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 15.06.2014 12:37

jak nawet by naprawili to jeżeli będzie duża ulewa to będzie to samo.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ktoś ją naprawia :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
czyli przychodzi ulewa i równa całą drogę
Ostatnio edytowano 15.06.2014 14:41 przez wajheczka, łącznie edytowano 2 razy
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 15.06.2014 14:39

Wojtek mam prośbę chyba w tym wątku widziałem zdjęcie kamiennego mostu przez rzeka w dole robione z góry. w opisie pisało ze jest to most koło Jablanicy . teraz przed wyjazdem na Bałkany jakoś nie mogłem go znaleźć w tym wątku ale myślałem ze wiem gdzie on się znajduje . wracając wczoraj do domu chciałem zobaczyć ten most ale będąc koło Jablanicy pojeździłem trochę ale nie natrafiłem na niego. mógłbyś to zdjęcie jeszcze raz zamieścić i opisać jak do niego trafić. Pozdro.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.06.2014 14:54

Perfosagita napisał(a):Znając Twoją dociekliwość (choć to jeszcze nie koniec) widzę, że pomimo obaw związanych z brakiem planu zwiedzania miasta, niewiele ominąłem.
Dodam jeszcze tablicę wspominającą dzień w którym Gavrilo "zaciukał" następcę autryjackiego tronu w 1914 roku i muzeum Aliji Izetbegovićia.

Dociekliwość... wiesz, musieliśmy zmieścić całą Bośnię i Hercegowinę w weekend. ;)
Z konieczności wszystko jest w pośpiechu i po łebkach. Można było znacznie więcej zobaczyć, mając więcej czasu. W późniejszych odcinkach będzie rozszerzenie, np. Travnik doczeka się dokładniejszej wizyty, dojdą kolejne ciekawe miejsca. Ale i tak byliśmy z tego wyjazdu zadowoleni.

Perfosagita napisał(a):Dzięki za BiH w Twoim wydaniu.

Mam sentyment do tego kraju, chociaż i tak bym wolał, żeby to wszystko nadal było Jugosławią...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.06.2014 15:06

wajheczka napisał(a):Wojtek mam prośbę chyba w tym wątku widziałem zdjęcie kamiennego mostu przez rzeka w dole robione z góry. w opisie pisało ze jest to most koło Jablanicy . teraz przed wyjazdem na Bałkany jakoś nie mogłem go znaleźć w tym wątku ale myślałem ze wiem gdzie on się znajduje . wracając wczoraj do domu chciałem zobaczyć ten most ale będąc koło Jablanicy pojeździłem trochę ale nie natrafiłem na niego. mógłbyś to zdjęcie jeszcze raz zamieścić i opisać jak do niego trafić. Pozdro.

Ten?

Obrazek

Piszę o tym tutaj.

Pozdrawiam,
Wojtek
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 15.06.2014 15:21

TTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTen
DZiękuje.
wajheczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wajheczka » 15.06.2014 15:28

ale zepsułem sprawę. byłem na tym moście co jest czarna kreska a trzeba było jeszcze pojechać kawałek. Trudno. :oops: :oops: :oops: :oops: :evil: :evil: :evil: :evil: :twisted: :twisted: :twisted:
Załączniki:
Przechwytywanie.PNG
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.06.2014 21:11

wajheczka napisał(a):ale zepsułem sprawę. byłem na tym moście co jest czarna kreska a trzeba było jeszcze pojechać kawałek.

Ładnie się prezentuje z tego kąta, chociaż to dosyć zwyczajny most.
Z całego serca polecam ten:

P1050464.JPG

Tyle, że teraz to on Ci już nie po drodze...

Pozdrawiam,
Wojtek
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 16.06.2014 09:42

Wojtku, gdzie znajduje sie ten most? Może dla mnie będzie po drodze ;) Bo do Sarajewa też sie wybieram w drodze powrotnej z Albanii.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.06.2014 13:33

katja_24 napisał(a):Wojtku, gdzie znajduje sie ten most? Może dla mnie będzie po drodze ;) Bo do Sarajewa też sie wybieram w drodze powrotnej z Albanii.

Trebinje. Prawdziwe arcydzieło.
Blisko Dubrownika i Herceg Novi.

W samej Albanii też odwiedziłem ładny most. Znalazł się w foto-zajawce na szóstej fotce. W nadchodzącym odcinku albańskich wspomnień właśnie do niego dojadę.

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.06.2014 13:38

Franz napisał(a):
katja_24 napisał(a):Wojtku, gdzie znajduje sie ten most? Może dla mnie będzie po drodze ;) Bo do Sarajewa też sie wybieram w drodze powrotnej z Albanii.

Też sobie zapisałam :D ,
na następne wakacje :wink: .
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 16.06.2014 13:47

Franz napisał(a):
katja_24 napisał(a):Wojtku, gdzie znajduje sie ten most? Może dla mnie będzie po drodze ;) .....

Pozdrawiam,
Wojtek

A też miałam o to samo pytać :D
No proszę, miejsce zapisałam :D Nam właśnie będzie po drodze bo mamy zamiar jechać właśnie przez Trebinje :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Bośnia i Hercegowina - Bosna i Hercegovina