Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bośnia i Hercegowina-Chorwacja-Czarnogóra-Albania+inne(FOTO)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 04.08.2010 11:00

Z tym mostkiem to jest coś nie tak, 2 lata temu tez pojawiał się i znikał, może on jest sezonowy jakiś ;) . Nam przyszło wpław sie przeprawiać.
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 04.08.2010 11:12

Uf, bardzo się spieszyłam po urlopie na autobus, ale widzę że jest jakieś opóźnienie :wink: nic to poczekam, co mi tam na prom prawie 5 godzin czekałam. :lol:

Pozdrawiam
Ewa Góra
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Góra » 04.08.2010 12:43

Tetyda (także Tetys, gr. Τηθύς Tēthýs, łac. Tethys) – tytanida, bogini i uosobienie "żeńskiej" siły rozrodczej morza w mitologii greckiej[1][2].

Nooo...zostałam powalona, przygnieciona wręcz Twoją siłą, no może nie "rozrodczości"sensu stricte, ile swobody języka naszego i entuzjazmu w niezwykłym postrzeganiu świata dookoła.
Ogromne uznanie !

p.s.
gdybyś była /może jesteś/ pilotem wycieczek ,to sądzę, że na wyprawę z Tobą trzeba by zapisywać się conajmniej rok do przodu.
Pierwsza !!
darekb15
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) darekb15 » 04.08.2010 21:11

dowód z dnia 25.07.2010

Obrazek
adikos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adikos » 04.08.2010 21:40

Rowniez potwierdzam mostek dnia 20/07/10 byl i jest nadal , malo tego jest zrobiona droga z parkingu na gorze po same wodospady :D tak ze spokojnie mozna zjechac samochodem ,zaznaczam ze nie nalezy siadac na mostku zaraz przy knajpce po drugiej stronie , wlasciciel tejze knajpki to bardzo narwany gosc, bylem swiadkiem jak wrzucil do wody malzenstwo polskie i horwackie 8O poniewaz nic nie zamowili a okupowali mostek :)
binkowskig
Croentuzjasta
Re: Bośnia i Hercegowina-Chorwacja-Czarnogóra-Albania (FOTO)

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 05.08.2010 22:36

Witam. Bardzo interesująca relacja. Mam pytanie do autorki, ile zajęła Pani podróż w obie strony do Albańskiego miasteczka Shkoder. Pozdrawiam grzegorz
tetyda
Globtroter
Pag

Nieprzeczytany postnapisał(a) tetyda » 07.08.2010 23:07

Wiem, wiem..

Trochę Was zaniedbałam..

Bardzo jesteście źli?

Może dacie mi jeszcze jedną szansę?

Obiecuję poprawę!

Hm? Obrazek

Na polepszenie nastroju, tudzież atmosfery - opowiem Wam coś..

Proszę, proszę - rozsiądźcie się wygodnie.

A więc:

Zaczynajmy.

Zamknijcie proszę oczy:

I od tej pory podążajcie - tylko i wyłącznie - za moimi słowami:

Wyobraźcie sobie, że znajdujecie się w bliżej nieokreślonej przestrzeni..

Wasze ciało - póki co - nie ma konkretnego kształtu..

Otacza Was wyłącznie przenikliwa cisza..

Jesteście zupełnie sami..

Obrazek

Nikogo poza Wami tu nie ma.. Tylko Wy i Wasze myśli..

Obrazek

Jednakże - czy jesteście do końca tego pewni?

Obrazek

Przecieracie oczy w geście niedowierzania - od razu zaczynacie lepiej postrzegać rzeczywistość:

Obrazek

Chcąc-nie chcąc kierujecie się ku podłożu:

Obrazek

Nagle - pojawia się dziwnie zmącona woda..

Obrazek

I robi się jakoś tak... 'nieswojo'..

Obrazek

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Coś się o was otarło! Jest tam! :arrow:

Obrazek

Nim się dobrze zorientowaliście - kto lub CO to było - zdąża już szybko zniknąć w otchłaniach morza..

Obrazek

Postanawiacie - mimo wszystko - płynąć dalej:

Obrazek

Z czasem - woda się uspokaja. Wy również:

Obrazek

Po niedoszłym ataku na Was, życie pod wodą wraca do porządku dziennego:

Obrazek

Pojawiają się pierwsi mieszkańcy, by Was powitać:

Obrazek

I kolejni:

Obrazek

Miejmy nadzieję, że ten Pan tylko śpi..

Obrazek

Ale co to?

.

Czujecie coś na karku..

.

Nie możecie się poruszyć...

.

Ktoś Was trzyma w sidłach..!

Obrazek

Nie, nie o takie sidła mi chodziło..

To miała być taka metafora..

No, ale dobrze..

Wróćmy do owej sytuacji:

Ktoś wyciąga Was z wody.

Wam - jakoś udaje się ustabilizować tętno..

Po czym:

Zostajecie na moment umiejscowieni na wybrzeżu - jako eksponat..

Obrazek

Teraz dochodzą do Was dziwne wibracje - typu:

"O jaaaaacie!"

"Łaaaaaał..."

"Jaki słodkiiiiii..."

"Weźmy go - tak, tak!"

Z nudów ziewacie i próbujecie zawiązać krótką pogawędkę z kolegą po lewej.

Sprawia chłopak wrażenie inteligentnego..

Choć jakoś tak dziwnie na Was patrzy..

Obrazek

"Chyba jednak sobie nie pogadamy" - myślicie.

Dlatego odwracacie - z nadzieją - głowę w prawo:

Obrazek

E... "Jakiś żółtodziób"..

Po chwili - znowu przeszywa Was - ten sam co wcześniej - dreszcz napięcia na karku..

"Heeej - ja latam.." - zdążacie już tylko trafnie spostrzec:

Obrazek

I tu takie pytanie:

Wiecie już kim jesteście?

Obrazek

Odpowiedź:

Okazuje się, że transport macie zapewniony tylko do pierwszej trawy..

Obrazek

Ściskam i ...

Pozdrawiam
Tetyda :wink:

*
Notka z dedykacją dla wiernych czytelników Tetydy. W tym dla "myszy73", która tak długo tutaj wytrwała by zobaczyć - TEGO JEDYNEGO - żółwia znaczy się:

Obrazek

P.S. Wszelkie podobieństwo do osób i zdarzeń jest niezamierzone i przypadkowe.

:roll:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.08.2010 00:33

No dziewczyno 8O :lol: :lol: :lol:

Ale minę ma fajną ten Twój ( :?: ) żółw :wink: . . . tak jakby chciał zapytać : " no , co się gapicie ? :lol: :lol: :lol:

Wiem , że się powtarzam . . .

:roll:

ale czekam na więcej :D
tetyda
Globtroter
Relacja itp.

Nieprzeczytany postnapisał(a) tetyda » 08.08.2010 13:19

OGŁOSZENIA DROBNE:

Zaznaczam - tym razem bez zdjęć..

Odnośnie informacji o Bośni itd:

A więc..

Weźcie proszę, mapę Chorwacji i Bośni i Hercegowiny w rękę..

Już?

Ok.

Obrane przez nas główne punkty zaczepienia wyprawy to:
KRAVICA - MEDUGORJE - MOSTAR

1.Jako start wybierzcie sobie (tak jak ja to zrobiłam) miejscowość METKOVIĆ.

2. I teraz kolejno kierujcie się przez:
Gabela - Struge - Ćapljina

I tu UWAGA!

3. W połowie drogi między Ćapljina a Ljubuski (mniej więcej 7 - 8 km za Ćapljiną) będzie mało widoczny skręt na lewo z tabliczką WODOPAD KRAVICA.

Droga prowadząca do niego będzie niepozorna na mój gust.

Jeżeli dobrze pamiętam będziecie mijali ogródki działkowe, czy coś takiego..

4. Już na samym docelowym miejscu skojarzycie parking (bezpłatny) ze zdjęcia z relacji..

Jest tam też niewielka knajpka, czy coś w tym stylu.

5. Z kolei idąc już dalej pieszo (też pokazaną przeze mnie) zniszczoną, asfaltową drogą miniecie jakieś małe ruiny.

KOREKTA - "adikos" doświadczył już nowiutkiej nawierzchni na własnych podeszwach/oponach :smo:

6. A potem to już usłyszycie okrzyki dzieci = gwar ludzi itp. No i zobaczycie oczywiście ten cudowny widok (odwołuję się również do zdjęcia z relacji wcześniejszej).

Wtedy będziecie wiedzieli, że podążacie w dobrym kierunku.

7. Na dole - i znowu - o ile dobrze pamiętam - jest po jednej stronie kładki "tawerna", a po drugiej stronie kawiarenka z lodami i kawą.

A! I strzeżcie się na drewnianym mostku! Jest tam straaaaaasznie.. ..płytko.

KOREKTA Z serii - Porada "adikos"-a: Na właściciela knajpki - również uważajcie !

8. Teraz - już po kąpieli - wycofajcie się do miejscowości Stubica - i kierujcie się znakami na Medugorje.

Ostrzegam, że w samym Medugorje BARDZO TRUDNO o wolne miejsce parkingowe. Z racji dużej frekwencji pielgrzymek itp.

Ja znalazłam "przestrzeń na postój" dopiero obok jakiegoś marketu - nazwy niestety nie pamiętam.

Jest tam dużo straganów z różańcami, modlitewnikami - ogółem ze wszystkim co może się kojarzyć z miejscem kultu Matki Boskiej.

Osobiście nie wchodziłam do środka owej słynnej budowli na jakiś dłuższy czas.

Aczkolwiek pozwiedzałam otoczenie.

9. Teraz odnośnie samego Mostaru - niech Was nie zmyli wjazd do niego - chodzi mi o krętą drogę i dziwny cmentarz.

Warto zaparkować auto już przy samym wyjeździe z miasta - bardzo mało miejsc w centrum - niestety..

Ja 'zakotwiczyłam' swój pojazd obok kościoła - na obrzeżach Starego Miasta.

:idea:

Z serii - ciekawostki:

Kravica jest darmowa - wstęp;
Natomiast wszędzie indziej można płacić kartą i to się oczywiście opłaca.

Jedzenie - oczywiście - we własnym zakresie :wink:.

W BiH euro też przyjmują - uważajcie jedynie na stacje benzynowe, bo są rzadkością - a ja nie ufałam prywatnym..

Chyba rozumiecie..?

I jeszcze małe ściągawki - made in GoogleMaps:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I dla ambitnych - do poczytania - źródło oczywiście internetowe (na zasadzie - kopiuj/wklej) - nie żebym taka mądra była, czy coś :roll:

"BOŚNIA I HERCEGOWINA wg MSZ":

Stolica: Sarajewo

Waluta: marka konwertybilna (KM), 1 KM = 100 fenigów;w obiegu również euro, którego wartość jest niezmienna: 1 EUR = 1,9558 KM

Języki urzędowe: bośniacki, serbski, chorwacki

WIZY, PRZEPISY WJAZDOWE: Obywatele RP zwolnieni są z obowiązku wizowego przy przekraczaniu granicy oraz pobycie do 90 dni. Istnieje formalny wymóg okazania na granicy środków finansowych w wysokości 50 EUR na każdy dzień pobytu, jednakże często nie jest on przestrzegany przez władze graniczne. Studenci odbywający studia na uczelniach Bośni i Hercegowiny muszą uzyskać pozwolenie na pobyt czasowy na terytorium tego kraju, które zwykle załatwiane jest przez uczelnię.

PRZEPISY CELNE: W Bośni i Hercegowinie obowiązują szczegółowe regulacje dotyczące wwozu, wywozu i wymiany środków finansowych. Można wwieźć każdą kwotę po zgłoszeniu jej władzom celnym. Bez zgłoszenia dopuszczalny jest wywóz maksymalnie 2,5 tys. EUR. Wywóz większych kwot należy zgłaszać władzom celnym wraz z udokumentowaniem źródła ich pochodzenia.

UBEZPIECZENIE: Konieczne jest wykupienie ubezpieczenia komunikacyjnego (tzw. zielona karta). Zaleca się również wykupienie dodatkowego ubezpieczenia NW.

SZCZEPIENIA, SŁUŻBA ZDROWIA: Nie ma zagrożeń epidemiologicznych. Wizyta u lekarza kosztuje ok.15 EUR. Zalecane jest wykupienie międzynarodowego ubezpieczenia medycznego.

INFORMACJE DLA KIEROWCÓW: Międzynarodowe prawo jazdy nie jest wymagane, niemniej posiadanie go jest wskazane. Podczas podróży samochodem zalecana jest ostrożność; miejscowi kierowcy nie zawsze respektują przepisy drogowe. Natomiast policja rygorystycznie egzekwuje ich przestrzeganie, zwłaszcza w odniesieniu do prędkości. Drogi są w miarę dobre, chociaż sieć dróg jest słabo rozwinięta. W przypadku postojów przy drodze nie należy wchodzić na pobocza ani do lasu z uwagi na wciąż istniejące zagrożenie, jakim są miny pozostałe po działaniach wojennych. Sieć stacji benzynowych z pełnym asortymentem paliw jest dostatecznie rozwinięta. Przy drogach duży wybór zajazdów, moteli, restauracji i barów, przy których znajdują się parkingi.

PODRÓŻOWANIE PO KRAJU: Podróżowanie jest bezpieczne, pod warunkiem że przestrzegać się będzie powyższych zaleceń. Zdarzają się natomiast kradzieże samochodów (dotyczy to zwłaszcza samochodów produkcji niemieckiej, terenowych oraz dobrze wyposażonych); skala tego zjawiska jest podobna jak w innych krajach.

OBYCZAJE: Normy obyczajowe są podobne do obowiązujących w Polsce, mimo że znaczny odsetek mieszkańców Bośni i Hercegowiny jest wyznania muzułmańskiego. Państwo ma charakter wielowyznaniowy.

PRZYDATNE INFORMACJE:

-Wymiany walut dokonuje się wyłącznie w bankach. Nie ma kantorów wymiany. Ze względu na stały kurs zaleca się przywóz euro, chociaż wymienić można każdą walutę (z wyjątkiem polskich złotych oraz walut krajów b. RWPG).

-Akceptowane są wszystkie główne karty płatnicze; liczba bankomatów w miastach jest wystarczająca.

-Mieszkańcy Bośni i Hercegowiny na ogół odnoszą się przyjaźnie do cudzoziemców.

Oby się przydało!

Ściskam mocno,

a jednocześnie:

Pozdrawiam
Tetyda :wink:
Ostatnio edytowano 08.08.2010 14:24 przez tetyda, łącznie edytowano 3 razy
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 08.08.2010 13:27

Najpierw ... ciekawa narracja, i prowadzenie za rączkę z zamkniętymi oczami :wink:
a potem te drobne ogłoszenia!

Super 8)

p.s. świągawka nie chce mi się "ściągać" :(
tetyda
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tetyda » 08.08.2010 13:36

"a to ja":

A teraz?
tetyda
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tetyda » 08.08.2010 14:13

Do "binkowskig":

Po pierwsze - witam :wink:

Po drugie - info:

Start--> Klek 9:00

Shkoder ok.15:00 - jednak należałoby zaznaczyć, że na przejściu granicznym CZARNOGÓRA|ALBANIA można spokojnie postać z kilka godzin..

Meta--> Klek 23:00

Jeszcze trochę prywaty:

Dziękuję wszystkim bardzo za baaaaaaardzo miłe komentarze :oops:
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 08.08.2010 18:38

tetyda napisał(a):"a to ja":

A teraz?

Teraz jest :D
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 08.08.2010 18:58

tetyda napisał(a):Do "binkowskig":

Po pierwsze - witam :wink:

Po drugie - info:

Start--> Klek 9:00

Shkoder ok.15:00 - jednak należałoby zaznaczyć, że na przejściu granicznym CZARNOGÓRA|ALBANIA można spokojnie postać z kilka godzin..

Meta--> Klek 23:00

Jeszcze trochę prywaty:

Dziękuję wszystkim bardzo za baaaaaaardzo miłe komentarze :oops:

Witam i dziękuję za inforacje. Czy to przejście graniczne jest tak oblegane czy długie czekanie związane jest z czymś innym....
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 08.08.2010 19:21

Dzięki za praktyczne informacje o Bośni, własnie o takie konkrety dojazdowe mi chodziło. pozdrawiam i czekam na dalszy ciąg relacji.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Bośnia i Hercegowina-Chorwacja-Czarnogóra-Albania+inne(FOTO) - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone