A hoy to ja Waldek ,nad Bałtykiem upał przynajmniej u mnie, ale nie o tym chciałem. Czy ktoś z miłych gości będących w Chorwacji miał kiedykolwiek kłopoty z zameldowaniem. Teraz dokładniej - kazdy obcokrajowiec przebywający w Chorwacji dłużej niż dobę formalnie musi być zameldowanym. Kierownik obiektu powinien tego dokonać i oddać nam dokument stwierdzający zameldowanie. Jest to tak zwana boraviśna karta (potvrda o prijavi boraviśta ) Jest to maly kawałek papieru na którym znajduje się informacja o okresie pobytu,adres i pieczatka obiektu.
Niektórzy celnicy życzą sobie tego papierka.Robią to bardzo ,powtarzam bardzo rzadko.O papierek może Was równięż poprosić policja.(przekroczyliśmy predkość).Nie posiadając boraviśnej karty trzeba zapłacić karę w wysokości ok.50 DM ( teraz nie wiem ile Euro?)uwaga ---dziennie.Dni liczą od stempla wjazdowego , jak go nie macie to przyjmuje się zwykle 10 dni. Jeżeli coś w tej materii się zmieniło a ktokolwiek wiedziłby o tym to byłbym bardzo,wdzięczny.Wakacje tuż tuż- warto to mieć na względzie.Pozdrawiam Waldek.