Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Borak, Dingacz, po prostu PELJESAC

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 25.11.2008 14:31

Janusz Bajcer napisał(a):Jeżowce nie są groźne jeśli się na nie nie nastąpi bosą stopą :lol:
Na Pelješacu nie byłem , ale tam buty do wody raczej są niezbędne, więc chronią stopy podwójnie
- i od ostrych kamieni i od ewentualnych jeżowców.

Potwierdzam. Są niezbędne na większości plaż Peljesaca.
Ostatnio edytowano 28.08.2013 16:40 przez skee, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.11.2008 14:34

skee napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Jeżowce nie są groźne jeśli się na nie nie nastąpi bosą stopą :lol:
Na Pelješacu nie byłem , ale tam buty do wody raczej są niezbędne, więc chronią stopy podwójnie

Potwierdzam. Są niezbędne na właściwie wszystkich plażach Peljesaca.

Nie używam w wodzie butów, chyba, że płetw... :) 5 razy na Pelješcu. :)
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 25.11.2008 14:36

Kadi napisał(a):

Dla mnie to nie problem, już miałem małą przygodę z tymi sympatycznymi stworzonkami :cry:
Te info potrzebowałem dla najmniejszych uczestników wyprawy.

Na ukłucia jeżowca miejscowi mają fajny sposób. Ponieważ czasami kawałki igieł zostają pod skórą, to smarują to miejsce oliwą. Kilka dni takiego smarowania (raz, dwa razy na dzień wystarczy) i igiełki samę wychodzą - nie zostaje nawet ślad :)
skee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skee » 25.11.2008 14:47

Joan65 napisał(a):Czy na Mljet płynie się z samochodem, bo na Korculę to zamierzam z autem ale na Mljet nie wiem czy można i czy trzeba koniecznie.
?????

Płyniesz bez auta. Punkt wyjściowy: Trstenik. Uważaj jednak na przewoźników - jest dwóch, z tego jeden (mniejsza łódź) jest nieco tańszy, ale bywa, że zawodny (nie trzyma terminu itp.). Wybierz dużą łódkę. Sam Mljet rzeczywiście 'robisz z buta', ale fajną sprawą jest wynajęcie kajaka na kilka godzin - wtedy możesz dokładnie opłynąć 'jeziora' (słone), przekąpać się na dowolnie wybranej plaży, a nawet przez kanał dostać się do morza.
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 25.11.2008 14:50

Bardzo dziękuję za ciekawe informacje.

Pozdrawiam
Kadi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kadi » 25.11.2008 16:53

Te info potrzebowałem dla najmniejszych uczestników wyprawy.[/quote]
Na ukłucia jeżowca miejscowi mają fajny sposób. Ponieważ czasami kawałki igieł zostają pod skórą, to smarują to miejsce oliwą. Kilka dni takiego smarowania (raz, dwa razy na dzień wystarczy) i igiełki samę wychodzą - nie zostaje nawet ślad :)[/quote]

Mi pomogła maść z apteki, tylko nakrzyczała na mnie aptekarka, że sam próbowałem je wyjmować :oops: . Z resztą miała rację, bo podobno można łatwo dostać zakażenia, a ta maść to 100% bezbolesny efekt.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 25.11.2008 17:34

Joan65 napisał(a):Czy na Mljet płynie się z samochodem, bo na Korculę to zamierzam z autem ale na Mljet nie wiem czy można i czy trzeba koniecznie.
?????

Na Mljet nie trzeba koniecznie ... , ale można z Prapratno do Sobry zabrać także samochód :wink:
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 25.11.2008 17:37

Jeśli chodzi o jeżowce to od 8 lat mam takie urzadzenie do usuwania igieł, jadu os, pszczół, drzazg,kleszczy itp. Kupiłam to w polskiej aptece zaraz po tym jak mój 6 letni syn klęknął centralnie na jeżowca właśnie w Chorwacji i pewna Polka wybawiła nas z kłopotu używając właśnie takiej "pompki". Zawsze to mamy w samochodzie na tzw wszelki wypadek.

Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.11.2008 18:51

Czy to coś takiego?
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 26.11.2008 07:33

Dokładnie właśnie to.

Pozdrav
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 26.11.2008 08:35

:D
Dokładnie właśnie to.

Dzięki za podpowiedź w tym temacie, nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest :). Do tej pory to też wysyłałam po maść do chorwackiej apteki, skuteczną jak najbardziej.
Kadi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kadi » 21.12.2008 12:21

Jak wygląda życie podwodne w Borku? Lubię nurkować z maską i rurką. Czy jest tam co pooglądać?
Pozdrawiam :papa:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.12.2008 14:50

Jak wszędzie w CRO. Są dużo obfitsze miejsca w Jadranie... W tej okolicy jest głęboko już od samego brzegu więc wyławianie czegokolwiek jest trochę trudniejsze. Na jakieś 15 metrów przydaje się pas balastowy. Ja lubię odpłynąć tak za 200 metrów od brzegu, gdzie jest tylko głębia i pływać pośród ławic małych rybek...
dagiesza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagiesza » 24.12.2008 11:41

Ganiam po forum i szukam informacji o wypożyczalni samochodów w Orebiću. Są tutaj stali bywalcy Peljesaca, może mi pomożecie. :?: :D Kilkakrotnie miałem możliwość korzystania z aut właścicieli kempingów (po zatankowaniu). :wink: Chciałbym zatrzymać się na campie Nevio, nie wiem czy tam dysponują jakimś jeździdłem :?: :?: :lol:
Kadi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kadi » 24.12.2008 12:28

Sławomir Wocial napisał(a):Jak wszędzie w CRO. Są dużo obfitsze miejsca w Jadranie... W tej okolicy jest głęboko już od samego brzegu więc wyławianie czegokolwiek jest trochę trudniejsze. Na jakieś 15 metrów przydaje się pas balastowy. Ja lubię odpłynąć tak za 200 metrów od brzegu, gdzie jest tylko głębia i pływać pośród ławic małych rybek...

Jak zwykle pomocny Sławek :D .
Dzięki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Borak, Dingacz, po prostu PELJESAC - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone