Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bora - Tramontana - dla informacji i ku przestrodze

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.09.2012 12:41

Wydaje mi się że zachodzi tu konieczność odniesienia się do skali Beuforta, bo prawdopodobnie ta wprowadza zamieszanie w określaniu wysokości fali. Rzeczywiście trudno mi trochę wyobrazić sobie na osłoniętej części Adriatyku powstanie fali 4-ro metrowej w okresie letnim aczkolwiek odpowiadający wg skali B wiatr jak najbardziej. 51-62 km/h to nic mało prawdopodobnego a i silniejszy się zdarza. Zdarzyło mi się spieprzać z morza w okolicy 60-70 km/h (wieczorem mówili o 97 km/h ale przed tym już byłem zacumowany) i płynąłem wślizgu (z falą). Jeśli fala miała 1,5 metra to było dużo.

Przy prędkości wiatru powyżej 117km/h wg admirała Sir Francis'a Beaufort'a fala powinna mieć ponad 14 metrów. Z pełnym szacunkiem do zasług, ale po Jadranie ten Pan nie pływał i skalą możemy sobie co najwyżej określić albo wiatr albo falę a nie te 2 zjawiska jednocześnie. Gdybym był w błędzie to w tym roku mieszkalibyśmy w kwaterach w górach, bo przy 200km/h jakie odnotowano w tym roku zimą na Velebitskim fala miałaby ze 25 metrów i z takiego np Senja zostałaby kupka gruzu.

Największe sztormowe fale jakie do tej pory oznaczono na Bałtyku miały 7-8 m i nie sądzę by na osłoniętym Jadranie mogły się rozwinąć do więcej niż te 4m, tyle że Bałtycka fala jest długa i na wygląd bardziej przewidywalna (na wygląd po po Bałtyku nie pływałem i nie planuję). Na gotującej się wodzie Jadrana nie będzie potrzebna wysoka fala by skutecznie utrudnić płynięcie o ile nie udusimy się słoną bryzą wcześniej.

janek.pl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janek.pl » 13.09.2012 12:51

Bora jest wiatrem od lądu - dotyczy filmu realisty2.
Ostatnio edytowano 13.09.2012 12:56 przez janek.pl, łącznie edytowano 1 raz
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 13.09.2012 12:53

a już myślałem, że z Rysiem nie da mi się osiągnąć wspólnej płaszczyzny porozumienia.
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 13.09.2012 13:24

Rysio napisał(a):Wydaje mi się że zachodzi tu konieczność odniesienia się do skali Beuforta,

Fale 2012-08-26 w okolicy Bibinje były co najmniej 2x większe w porównaniu do tych z filmiku YT.
Jeżeli znajdę filmik z tego dnia (pamiętam że kręciłem, ale jakość może być marna bo obiektyw od razu zachodził drobinkami wody i soli), to wrzucę na YT.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.09.2012 13:28

janek.pl napisał(a):Bora jest wiatrem od lądu - dotyczy filmu realisty2.

Na zamkniętych akwenach przy bora i innych wiatrach schodzących od lądu falę masz z każdego kierunku a i wiatr potrafi nieźle się zamotać szczególnie pomiędzy wyspami lub w przesmykach. Wystarczy popatrzeć co się czasem wyrabia w Paskich czy Senskich Vratach. Na końcówce Velebistkiego na ten przykład, nie spotkałem się z innym kierunkiem wiatru niż ten wiejący wzdłuż kanału. Pomimo silnych podmuchów od Paklenicy zanim dotarł na drugą stronę zmieniał kierunek na wzdłużny by robić zamieszanie w przesmyku pod mostami maslenickimi i rozejść się po Novigradskim.

El_guapo, to szukaj bo sam jestem ciekaw jak to wyglądało :)
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 13.09.2012 13:45

Rysio napisał(a):
El_guapo, to szukaj bo sam jestem ciekaw jak to wyglądało :)

Zanim (o ile w ogóle) znajdę filmik polecam inny, z tego samego dnia, z przeciwnej strony Zadarskiego Kanału - miejscowość Sutomiscici na Ugljan - jakieś 8km w linii prostej do Bibinije.
Szczególnie interesujące od 6tej minuty - walka kutra rybackiego z falami.

I to samo z Zadaru

realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 13.09.2012 14:03

i ten filmik jest dowodem na to, że fala miała cztery metry tak ?

el_guapo żeglujesz, czy z lądu oceniasz ?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 13.09.2012 14:23

Bura zawsze wieje w porywach (reful).
W ostatniej zimy u mnie, porywy buri były 130 km/h.
Większe i bardziej niebezpieczne fale roby jugo.

"Ruža vjetrova" na Adriatyku

Obrazek
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 13.09.2012 14:58

realista2 napisał(a):i ten filmik jest dowodem na to, że fala miała cztery metry tak ?

el_guapo żeglujesz, czy z lądu oceniasz ?

Zluzuj poślad - GDZIE napisałem, że miała 4m? GDZIE napisałem, że autor posta ma rację?
Zdjęcia i filmy wkleiłem, żeby zilustrować pogodę tego dnia, a nie poprzeć tezę o "tsunami" na Adriatyku.

Z łaski swej odstosunkuj się ode mnie i moich postów.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 13.09.2012 15:28

He, he, ale się porobiło ;-)

I już nawet sojusze powstają:

realista2 napisał(a):a już myślałem, że z Rysiem nie da mi się osiągnąć wspólnej płaszczyzny porozumienia.

A może zrobimy ankietę z pytaniem: "jaką wysokość fal wpisać w pierwszym poście?"
Najbardziej ambitni zagłosują, ja zmienię w pierwszym poście i będzie ok.

Tylko... tylko o co się tu potem spierać?

Coś w tym jest, że jak się spotka dwóch Polaków, to założą trzy partie polityczne ;-)

A zamysł postu był zgoła inny...
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 13.09.2012 15:43

CroMarek napisał(a):
A zamysł postu był zgoła inny...

...a pogoda tego dnia jakże malownicza:

Zadar
Obrazek

Więcej zdjęć:
http://www.ezadar.hr/clanak/tramontana- ... ovoza-2012

Orkanski vjetar kakvog najstariji građani ne pamte zahvatio je zadarsko područje. Dok je ugostiteljima vjetar stvarao probleme na stekatima, poneki građani i turisti iskoristili su prigodu za adrenalinskim kupanjem na rivi gdje su se stvarali udari valova i do preko deset metara.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 13.09.2012 16:22

CroMarek napisał(a):Coś w tym jest, że jak się spotka dwóch Polaków, to założą trzy partie polityczne ;-)

czy aby nie jesteś aktywistą jednej z nich.
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 13.09.2012 16:23

el_guapo napisał(a):
CroMarek napisał(a):A zamysł postu był zgoła inny...

...a pogoda tego dnia jakże malownicza:

Przystojniaku,
zaraz się dowiesz, że to się nie liczy, bo:
- inne miejsce - Zadar
- fale nadbrzeżne,
i najważniejsze:
- fale są z prawej strony, a w opisie było, że to wiatr NW/W ;-)

a na poważnie - zdjęcia robią wrażenie...
i komentarz też...
CroMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroMarek » 13.09.2012 16:30

realista2 napisał(a):
CroMarek napisał(a):Coś w tym jest, że jak się spotka dwóch Polaków, to założą trzy partie polityczne ;-)

czy aby nie jesteś aktywistą jednej z nich.

Polemisto, proszę Cię... ręce opadają...
Poczytaj posty polemiczne i sam sobie odpowiedz.

A może po prostu nabijasz licznik postów?
Od teraz Cię ignoruję, cześć
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 05.05.2017 21:25

Czytam relacje bo chce zakupić ponton z silniczkiem i pełen szacunek :wink: za dotarcie do brzegu

Nie znalazłem jakim to pontonem płynąłeś jaki długi jaki silnik?

Wiem że temat stary ale chce odświeżyć :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Bora - Tramontana - dla informacji i ku przestrodze - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies