Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bora, 3 zabitych

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 02.01.2005 23:50

Kataklizmy są nieuniknione, zniszczenia materialne można jakoś przeżyć ale setki tysiecy ( jak dziś podano 130tyś ) ofiar w Azji to jest poprostu niewyobrażalne, brak słów by wrazić smutek.

Dziś podano ( TV-Panorama), że i Grecja czy Turcja również są zagrożone tego typu zjawiskami jak Tsunami. Zastanowiło mnie to oczywiście także ze względu na HR..... ale rownież dlatego, że wydawało mi się, że do tego aby powstała fala Tsunami konieczne są dużo większe akweny morskie niż morze śródziemne a tym bardziej adriatyk + konieczne są większe głębokości.

Przyznam, brzmi to starsznie groźnie.....
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 26.01.2005 06:52

Co lepsze bora czy burze śnieżne ? Chyba Chorwaci wolą to pierwsze. Wczoraj oglądałem wiadomości na HR TV 1. Całą "wewnętrzną" część Hrvatskiej sparaliżowały ogromne opady śniegu-stanęly nawet autostrady o górskich drogach nie mówiac. Wiatr tworzył kilkumetrowe zaspy. Jakby tych atrakcji było mało śnieg dotarł też na wybrzeże. Pokazywali pokryty białym puchem ...Zadar 8O Byłem w małym szoku, tamtejsze palmy chyba też :wink:
PZDR
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 26.01.2005 07:59

Coś ostatnio Split ma pecha do nawałnic.... :(

Piotr
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 26.01.2005 08:11

Fakt, oni mogą być zaskoczeni, a nasi drogowcy są zaskoczeni gdy śnieg pada np. pod koniec listopada - sama to odczułam, gdy musiałam iść na piechotę do domu z powodu całkowicie zakorkowanego miasta. W trakcie "spaceru" zadzwonił do mnie mąż, który wracał z trasy i przejeżdżał na przełaj przez pola bo drogi były zatarasowane. W nocy gdy wydawało się, że jest już lepiej pojechaliśmy po samochód pod moją pracę - ale ponieważ sytuacja na podjazdach nadal była kiepska - do domu wróciliśmy podjeżdzając pod zbocze wąwozu (oczywiście nie jezdnią bo ta zamieniła się w gigantyczny parking)!!! Nadmienię tylko, że przy okazji spadły na nas trzy drzewka (jedno na dowidzenia juz pod blokiem), dość szczęśliwie straty były minimalne (ale adrenalina mi wtedy skoczyła - człowiek słyszy trzask i nie wie co robić), więc tegoroczna zima zaczęła sie super!
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 26.01.2005 08:21

meeg napisał(a):Fakt, oni mogą być zaskoczeni, a nasi drogowcy są zaskoczeni gdy śnieg pada np. pod koniec listopada - sama to odczułam, gdy musiałam iść na piechotę do domu z powodu całkowicie zakorkowanego miasta. W trakcie "spaceru" zadzwonił do mnie mąż, który wracał z trasy i przejeżdżał na przełaj przez pola bo drogi były zatarasowane. W nocy gdy wydawało się, że jest już lepiej pojechaliśmy po samochód pod moją pracę - ale ponieważ sytuacja na podjazdach nadal była kiepska - do domu wróciliśmy podjeżdzając pod zbocze wąwozu (oczywiście nie jezdnią bo ta zamieniła się w gigantyczny parking)!!! Nadmienię tylko, że przy okazji spadły na nas trzy drzewka (jedno na dowidzenia juz pod blokiem), dość szczęśliwie straty były minimalne (ale adrenalina mi wtedy skoczyła - człowiek słyszy trzask i nie wie co robić), więc tegoroczna zima zaczęła sie super!

Cześć Meeguś!
Twoj opis przypomina mi pojazd na szczyt Sv Jure ...... :D

Pozdrav
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 26.01.2005 09:44

Ten podjazd w moim przypadku na szczęście odbył się bez większych przeszkód, ale jednego Czecha zabierała stamtąd laweta i minąć się z nią na tych dróżkach było trochę trudno.

Serdeczne pozdrowienia!!! :D
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 26.01.2005 10:12

Właśnie oglądam kamerki na Hak webcam i co widzę także w Makarskiej jest śnieg to chyba jednak rzadkość? :lol: :hut:

pzdr :papa: :papa:
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 26.01.2005 10:30

meeg napisał(a):Ten podjazd w moim przypadku na szczęście odbył się bez większych przeszkód, ale jednego Czecha zabierała stamtąd laweta i minąć się z nią na tych dróżkach było trochę trudno.

Serdeczne pozdrowienia!!! :D

Ten to miał pecha.... :(

Pozdrav
Dusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dusia » 27.01.2005 19:34

info na onet.pl

W Chorwacji silne wiatry i burze śnieżne, które szaleją tam od trzech dni, zakłóciły zarówno ruch drogowy jak i odcięły od świata setki miejscowości. Pokrywa śnieżna sięga powyżej jednego metra i jest najwyższa od 1954 roku. Silne wiatry zmusiły promy łączące wyspy Pag i Rab z chorwackim wybrzeżem Adriatyku do pozostania w portach.

nieciekawie
Poprzednia strona

Powrót do Pogoda i klimat