napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 02.12.2009 15:36
Tomislav - Dalmacijatour napisał(a):Nives napisał(a):Tomislav - Dalmacijatour napisał(a):Pa jednostavnije je napisati da je duva srpski
to je netocno, tomislave, jer moze biti takodjer i bosanski, hercegovacki, crnski, gorski, bunjevacki, itd.
vidis da nije bilo namjerno sa moje strane (trudim se koliko mogu)
Ne znam što je namjerno a što nije ali primjerice bosanski ili hercegovački jezik ne postoje. Crnski - to ne znam koji je, a što se tiče gorskog, to mi je još veća nepoznanica. Ako postoji gorski, onda postoji i nizinski jezik a što se tiče bunjevačkog, to je isto tako, jer su Bunjevci ljudi koji su se u Vojvodinu i Slavoniju doselili iz okolice rijeke Bune u Hercegovini i to su sve Katolici.
Bosanski jezik ne postoji?... Mislim, da ipak postoji.. Ako je po ustavu Bih (pored srpskog i hrvatskog) jedan od službenih jezika BiH.... ako postoji pravopis bosanskog jezika, znači da jezik postoji...(ili barem formira se). Jezik je živa pojava, koja se rađa, razvija, ponekad i umire, ali dok živi, evoluira, mijenja se ....Formira se bosanski narodni identitet, formira se i bosanski jezik.
Još prije 20 godina svi bismo se složili oko toga, da je "bosanski govor" jekavska varijanta srpsko - hrvatskog jezika, ali ako sada ne priznajemo bosanski (ako ga još uvijek smatramo "dijalektom"), na tom principu trebali bismo konstatirati, da su srpski i hrvatski dva dijalekta istog jezika...šta nije istina. Bar zbog toga bosanski jezik definitivno postoji.
Pozdrav