Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bok svima!

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 26.11.2009 15:07

Diocletianus napisał(a):Hmm da nisi ti Dalmatinka vidim ja po textu kako pises ili to ti onako...? :D

jesam, jesam, jednim dobrim dilom, ali ne potpuno. to je kada imas u krvi od svake pomalo, pa si i sve i nista. :wink:

hvala lipa na komplimentu za moj 'dalmatinski'. trudiN se i voliN ga. :P
Diocletianus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diocletianus » 26.11.2009 22:58

Nives napisał(a):
Diocletianus napisał(a):Hmm da nisi ti Dalmatinka vidim ja po textu kako pises ili to ti onako...? :D

jesam, jesam, jednim dobrim dilom, ali ne potpuno. to je kada imas u krvi od svake pomalo, pa si i sve i nista. :wink:

hvala lipa na komplimentu za moj 'dalmatinski'. trudiN se i voliN ga. :P

Ma mos ti pisat kako os al` ako nie u naglasku nista od toga! :D

Salin se ja,neka i ti imas bile krvi!

ps. pogledaj ovaj link

Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 27.11.2009 16:36

Diocletianus napisał(a):Ma mos ti pisat kako os al` ako nie u naglasku nista od toga! :D

ps. pogledaj ovaj link

Hvala lipa, odlican je klip :P

Dobila sam (od jednog Splice :wink: ) i pravi Ricnik splitskog govora. 8)

Naravno vezbam i naglasak da bude pravi, ali ne mogu ti to dokazat ovako :D
Diocletianus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diocletianus » 27.11.2009 18:58

Nives napisał(a):
Diocletianus napisał(a):Ma mos ti pisat kako os al` ako nie u naglasku nista od toga! :D

ps. pogledaj ovaj link

Hvala lipa, odlican je klip :P

Dobila sam (od jednog Splice :wink: ) i pravi Ricnik splitskog govora. 8)

Naravno vezbam i naglasak da bude pravi, ali ne mogu ti to dokazat ovako :D

Nema na cemu! :D

Ma polako,u 2 lita ko rodena Dalmatinka hehe :P

Skuzia san ja odakle si,kako u susjedstvu,jel hladno?

Pozdrav!
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 28.11.2009 10:18

Diocletianus napisał(a):Ma polako,u 2 lita ko rodena Dalmatinka hehe :P

Pozdrav!

nisam, nisam u susjedstvu, vec daleko, daleko (ko' brod u boci putujem)... :P

meni se uvik cini da nigde nije tako toplo i suncano kao u splitu. uvik sve okupano u suncu. a more mmmmm :cry:

i ona trznica, na kojoj su suhe smokve...i ona sa druge strane, gde se prodaje riba...

ako budes setao rivom ovih dana, obavezno da je zagrlis od mene.

i prokurative.

i sve :D

Diocletianus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diocletianus » 29.11.2009 14:28

Nives napisał(a):
Diocletianus napisał(a):Ma polako,u 2 lita ko rodena Dalmatinka hehe :P

Pozdrav!

nisam, nisam u susjedstvu, vec daleko, daleko (ko' brod u boci putujem)... :P

meni se uvik cini da nigde nije tako toplo i suncano kao u splitu. uvik sve okupano u suncu. a more mmmmm :cry:

i ona trznica, na kojoj su suhe smokve...i ona sa druge strane, gde se prodaje riba...

ako budes setao rivom ovih dana, obavezno da je zagrlis od mene.

i prokurative.

i sve :D

A nije uvik tako kako ti mislis suncano i toplo,evo bas danas tokom juta bilo sunca i sad okrenilo na buru neku,vidin ne popusta al neka malo i bure da rastira ove bakcile u zraku :p
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 01.12.2009 13:35

Diocletianus napisał(a): A nije uvik tako kako ti mislis suncano i toplo,evo bas danas tokom juta bilo sunca i sad okrenilo na buru neku,vidin ne popusta al neka malo i bure da rastira ove bakcile u zraku :p

znam, znam. prosle godine sam se prehladila od bure najstrasnije. na oko izgleda suncano, ali kada duva, produva sve kosti. ali divno mi je sto cesto i kada je bura, suncano je. i more je tako mmmm :P

pozdrav i lip dan zelim :wink:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 02.12.2009 06:41

Nives,

mali ispravak :?

bura - puše
a
košava - duva

:wink:
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 02.12.2009 07:54

mirko, hvala najlipse na ispravku, razumim razliku :wink:
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 02.12.2009 09:48

Pa jednostavnije je napisati da je duva srpski 8)
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 02.12.2009 13:27

Tomislav - Dalmacijatour napisał(a):Pa jednostavnije je napisati da je duva srpski 8)

to je netocno, tomislave, jer moze biti takodjer i bosanski, hercegovacki, crnski, gorski, bunjevacki, itd. :wink:

vidis da nije bilo namjerno sa moje strane (trudim se koliko mogu) :P
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 02.12.2009 13:51

Nives napisał(a):
Tomislav - Dalmacijatour napisał(a):Pa jednostavnije je napisati da je duva srpski 8)

to je netocno, tomislave, jer moze biti takodjer i bosanski, hercegovacki, crnski, gorski, bunjevacki, itd. :wink:

Ne znam što je namjerno a što nije ali primjerice bosanski ili hercegovački jezik ne postoje. Crnski - to ne znam koji je, a što se tiče gorskog, to mi je još veća nepoznanica. Ako postoji gorski, onda postoji i nizinski jezik a što se tiče bunjevačkog, to je isto tako, jer su Bunjevci ljudi koji su se u Vojvodinu i Slavoniju doselili iz okolice rijeke Bune u Hercegovini i to su sve Katolici.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 02.12.2009 15:36

Tomislav - Dalmacijatour napisał(a):
Nives napisał(a):

Ne znam što je namjerno a što nije ali primjerice bosanski ili hercegovački jezik ne postoje. Crnski - to ne znam koji je, a što se tiče gorskog, to mi je još veća nepoznanica. Ako postoji gorski, onda postoji i nizinski jezik a što se tiče bunjevačkog, to je isto tako, jer su Bunjevci ljudi koji su se u Vojvodinu i Slavoniju doselili iz okolice rijeke Bune u Hercegovini i to su sve Katolici.

Bosanski jezik ne postoji?... Mislim, da ipak postoji.. Ako je po ustavu Bih (pored srpskog i hrvatskog) jedan od službenih jezika BiH.... ako postoji pravopis bosanskog jezika, znači da jezik postoji...(ili barem formira se). Jezik je živa pojava, koja se rađa, razvija, ponekad i umire, ali dok živi, evoluira, mijenja se ....Formira se bosanski narodni identitet, formira se i bosanski jezik.
Još prije 20 godina svi bismo se složili oko toga, da je "bosanski govor" jekavska varijanta srpsko - hrvatskog jezika, ali ako sada ne priznajemo bosanski (ako ga još uvijek smatramo "dijalektom"), na tom principu trebali bismo konstatirati, da su srpski i hrvatski dva dijalekta istog jezika...šta nije istina. Bar zbog toga bosanski jezik definitivno postoji.
Pozdrav
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 02.12.2009 16:00

Bosna je kako se zna izmedju Srbije i Hrvatske pa tako je taj dijalekt a ja ga ne mogu nazivati jezikom, mješavina obaju jezika i njome se govori nekoliko stotina godina. Hrvati u Bosni govore da je to Hrvatski a Srbi u Bosni da je to srpski. S obzirom da u zadnje vrijeme Bošnjaci žele biti nositelji svekolike moći u Bosni, ttaj dijalekt su nazvali Bosanskim jezikom. To je isto kao kada bi Belgijanci svoj Francuski u Belgiji nazvali belgijskim jezikom - ista stvar.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 02.12.2009 17:16

Tomislav - Dalmacijatour napisał(a):Bosna je kako se zna izmedju Srbije i Hrvatske pa tako je taj dijalekt a ja ga ne mogu nazivati jezikom, mješavina obaju jezika i njome se govori nekoliko stotina godina. Hrvati u Bosni govore da je to Hrvatski a Srbi u Bosni da je to srpski. S obzirom da u zadnje vrijeme Bošnjaci žele biti nositelji svekolike moći u Bosni, ttaj dijalekt su nazvali Bosanskim jezikom. To je isto kao kada bi Belgijanci svoj Francuski u Belgiji nazvali belgijskim jezikom - ista stvar.

Samo što Belgijanci ne tvrde, da imaju "belgijanski jezik" niti od jednog jezikoslovca nećeš čuti da takav jezik postoji; postojanje bosanskog jezika priznaju ne samo Bosanci ili Bošnjaci, ali i slavisti. Neki ga klasificiraju kao "mikrojezik", neki kao jezik, ali niti jeden ozbiljan jezikoslovac neće koristiti riječ "varijanta...(nekog)..jezika" ili "dijalekt ...(nekog) ...jezika", kad je u pitanju jezik Bošnjaka ili Bosanaca.
Vidim da nisi svjestan jezikovnih procesa .. od vremena zajedničkog svim Slavenima scs jezika puno se toga dogodilo...Činjenica, da nekad bosanski ili bošnjački jezik nije postojao (ili da do sasvim nedavno nije bio priznat kao samostalni jezikovni sistem), ne znači da i sad ne postoji. Ispunjava sve uvjete da bude priznat.
Ne misliš valjda da hrvatski (ili poljski) jezik postojao je od prapovijesti....
Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Bok svima! - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone