Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bok svima!

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 24.11.2009 00:30

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Po meni najbliži poljskom jeziku su slovački i ukrajinski (iako je taj zadnji istočni slavenski jezik i služi se varijantom ćirilićnog pisma).

po nekom mom misljenju je ipak ceski daleko blizi poljskom, nego hrvatski. ali tesko je to precizno dokazati. :roll:
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 24.11.2009 09:45

mkm napisał(a):Bałkańska mentalność Splicanki... Na dobranoc :wink:

Imaš pravo, Severina je poprimila Balkanski mentalitet a i tip pjesama je više Srpski nego Hrvatski - nažalost... :oops:
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 24.11.2009 10:04

Ja sam više od 20 godina punoljetan i bilo bi dobro mi ostaviti takav "luksuz" da imam pravo na svoje mišljenje. Primjere koje uzimate kao sličnost izmedju Poljskog i Hrvatskog su namjerno izabrane riječi koje su sličnije. Češki nema više germanizama nego neki drugi jezici a svugdje ćete naći podatak da je Češki Slavenski jezik a ne Germanski. Ima i puno riječi na Češkom koje su sličnije Hrvatskom nego Poljske riječi, slično je i sa Slovačkim.
Primjerice mjesec prosinac je češki prosinec ( ne znam koliko je sličnije to Poljski, isto je i mjesec listopad koji se piše i čita potpuno isto - kako Hrvatski tako i Češki ). Živim u Češkoj skoro 19 godina i stekao sam dojam o sličnosti jezika i ne dozvoljavam se ulaziti u to koliko je i da li je više sličniji češki ili poljski jezik hrvatskom.
Ono što znam je to da ako napišem neku riječ i češki da će čitaoci više i bolje to shvatiti nego da napišem samo hrvatski. Istina, ovo je forum o hrvatskoj ali to ne znači da svi koji ovo čitaju i pišu tu članke sve 100 % razumiju. Po mom mišljenju im poneka češka riječ pomogne u tome slagali se vi samnom ili ne.
Stekao sam dojam da mi namećete svoje mišljenje ali ne ljutim se, objasnila ste mi.
Zato sam i pisao dvojazično jer recimo u ovoj temi se Motoschiza pitao očemu mi to pričamo a ja sa trudim stalno misliti na to da ostali ne znaju tako dobro Hrvatski kao Vi.

Inače, ove godine smo bili tjedan dana na Hvaru, u Starom Gradu smo bili kada je bio vatromet, valjda dan općine ali najromantičnija mi je Vrboska. Najbolji sladoled imaju u Jelsi gdje rade i sladolednu pizzu
:)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.11.2009 10:22

Nives napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Po meni najbliži poljskom jeziku su slovački i ukrajinski (iako je taj zadnji istočni slavenski jezik i služi se varijantom ćirilićnog pisma).

po nekom mom misljenju je ipak ceski daleko blizi poljskom, nego hrvatski. ali tesko je to precizno dokazati. :roll:

Gramatička i leksikalna analiza dovodi do sasvim drugog zaključka. Češka gramatika prepuna je germanizama...
Pozdrav
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 24.11.2009 10:28

Najbolje bi to dokazao netko tko je iz Hrvatske koji bi slušao kako Čeha tako i Poljaka da kaže što je sličnije :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.11.2009 10:31

Magistrirala sam slavistiku, stvarno znam, što govorim....i molim Te (da si "tikamo", ako nemate ništa protiv), nemoj se ljutiti, ali po tome, šta pišeš, vidim da Ti jezikoslovlje nije baš najjača strana. Diskusija nema smisla...
Predlažem eksperiment: napiši par postova samo na češkom (ali malo duljih i ne previše jednostavnih, sa složenim rečenicama isto, kao što pišeš na hrvatskom) i vidjeti ćemo.

P.S. 16 kolovoza na Sv. Roka u St.Gradu slavimo dan zaštitnika grada...

Slažem se, Vrboska je stvarno dražesna i izuzetna u svakom pogledu; na sladoled uvijek idemo u Jelsu, ali i naš gradić ima nešto magično u sebi... :)

Pozdrav
Diocletianus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diocletianus » 24.11.2009 12:09

Nives napisał(a):
Diocletianus napisał(a):Meni osobno vise slice HR i Pl nego CZ i PL mada Nista pozdrav iz susjednog Splita! :D

ja samo da zamolim diocletianus-a da pozdravi najdrazi mi split :P

nedostaje bas :( :( :(

Split pozdravljen! Kaze da pozdravin i ja tebe samo u koji grad da salje pozdrave da nebi otislo na krivu adresu? hehehe

Tomislav - Dalmacijatour napisał(a):Najbolje bi to dokazao netko tko je iz Hrvatske koji bi slušao kako Čeha tako i Poljaka da kaže što je sličnije :)

Hmm ne znam al meni je recimo malo lakse razumijet Cehe jer znam dosta i sa Poljacima i sa Cesima pricat preko ljeta,ali ja se sa Slovacima najbolje razumijem ti svojim jezikom oni svojim i sve se razumijete.

Ps. meni je najdraze kad Poljaci govore brojeve ja umrem od smjeha kao da mjenjaju stanice na radiju sve nesto pocinje sa Š al prelijepo zvuci :D

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Slažem se, Vrboska je stvarno dražesna i izuzetna u svakom pogledu; na sladoled uvijek idemo u Jelsu, ali i naš gradić ima nešto magično u sebi... :)

Pozdrav

Stari Grad je lijep samo mislim kako ljeti tamo vise budu stariji ljudi bio sam ima 2 godine kod prijatelja preko ljeta... Stari Grad ima odlicne ribarske veceri. Je je Vrbovska je prelijepa ,znaju je ljudi cesto zvat "Mala Venecija" :D
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 24.11.2009 13:04

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Nives napisał(a):

Gramatička i leksikalna analiza dovodi do sasvim drugog zaključka. Češka gramatika prepuna je germanizama...
Pozdrav

sve dok ne postoji objavljenja naucna studija na tu temu, autorstva renomiranih profesora lingvistike (medjunarodni tim, sa praksom u sva tri jezika), za mene to nije dokazano vec je stvar "professional judgement" i toga kako ko to vidi. dakle tu niko niti je u pravu, niti u krivu. meni ni poljski ni ceski nisu prvi jezici koji sam naucila ali od kada sam naucila poljski, ceski mi je postao veoma razumljiv, a pre toga ne. ne znam da li je i obnuto tako, ali u ovom pravcu za mene - jeste :)

na kraju krajeva, nije ni bitno :D
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 24.11.2009 13:11

sto se tice slicnosti izmedju mentaliteta poljaka i hrvata, naravno da ima veoma mnogo slicnosti ali i razlika. ono sto definitivno stoji je da su poljaci slicniji hrvatima, nego bilo kom drugom narodu ex-yu, madjarima, rumunima, bugarima, ex-sssr zemljama... po ponasanju, kulturi, odnosu prema religiji, itd.

da li su poljaci slicniji slovacima, cesima ili hrvatima, to ne znam, ali sve je to srodno :wink:

Diocletianus napisał(a):
Split pozdravljen! Kaze da pozdravin i ja tebe samo u koji grad da salje pozdrave da nebi otislo na krivu adresu? hehehe

hvala najlipsa :P

pozdravi ga iz dubine mog srca, ne postoji ni grad ni lokacija, jer mene bi najbolje opisala ona oliverova: "ko brod u boci putujem..." i nadam se da cu uskoro opet doputovati u split, makar nakratko.

kiss
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 24.11.2009 13:40

Katarzyna - ima li posla preko zime u Starom Gradu, kada odu turisti ? Što se radi ?
Diocletianus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diocletianus » 24.11.2009 13:51

Nives napisał(a):
Diocletianus napisał(a):

hvala najlipsa :P

pozdravi ga iz dubine mog srca, ne postoji ni grad ni lokacija, jer mene bi najbolje opisala ona oliverova: "ko brod u boci putujem..." i nadam se da cu uskoro opet doputovati u split, makar nakratko.

kiss

Kaze Split da zna odprilike di se nalazis i da salje opet pozdrave za svaki slucaj,Njemu ti nista nije tesko...vidis! :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 24.11.2009 14:14

Tomislav - Dalmacijatour napisał(a):Katarzyna - ima li posla preko zime u Starom Gradu, kada odu turisti ? Što se radi ?

Za neke uvijek ima posla, ali ja odmaram :)
Zaslužila sam... :wink:
Tomislav - Dalmacijatour
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomislav - Dalmacijatour » 24.11.2009 14:34

Samo su penzioneri a od onih mjadjih a to su branitelji - zaslužili odmor :D
Nives
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nives » 24.11.2009 14:54

Diocletianus napisał(a):Kaze Split da zna odprilike di se nalazis i da salje opet pozdrave za svaki slucaj,Njemu ti nista nije tesko...vidis! :D

moj split je uvik zavodnicki raspolozen. za to nikad nije umoran :wink:

saljem onda i ja njemu jedan veliki zagrljaj, toliko veliki da ga obuhvati cilog, onakav, kakav se vidi sa marjana. split je uvik pred ocima i u srcu :cry:
Diocletianus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diocletianus » 25.11.2009 22:43

Nives napisał(a):
Diocletianus napisał(a):Kaze Split da zna odprilike di se nalazis i da salje opet pozdrave za svaki slucaj,Njemu ti nista nije tesko...vidis! :D

moj split je uvik zavodnicki raspolozen. za to nikad nije umoran :wink:

saljem onda i ja njemu jedan veliki zagrljaj, toliko veliki da ga obuhvati cilog, onakav, kakav se vidi sa marjana. split je uvik pred ocima i u srcu :cry:

Hmm da nisi ti Dalmatinka vidim ja po textu kako pises ili to ti onako...? :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Bok svima! - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone