Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BoboszówVsChałupki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
BoboszówVsChałupki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2012 20:14

Witam.
Śmigam po raz kolejny do słonecznej Chorwacji,zawsze jechałem z Wrocławia na Boboszów Ołomuniec 239 km, 3 godziny 52 min a teraz zastanawiam się nad A4 Wrocław do Krapkowic przez Chałupki na Ołomuniec 316 km, 3 godziny 58 min w kilometrach wychodzi 77 km więcej, czsowo tak samo na A4 zaoszczędzi się paliwa i nie będzie trzeba co chwila wajchować biegami od 1 do 6 w dolinie Kłodzkiej.Może ktoś jechał tymi dwoma trasami i ma jakieś porównanie,czekam na jakieś dobre słowo :P
Temcza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Temcza » 17.02.2012 20:41

Ja wolę jednak przez Boboszów.Chyba z przezwyczajenia,raz poleciałem A4 na Chałupki i pech.....1,5g zablokowana autostrada (dzwon 2 tirów),drobiazgowa kontrola w Czechach (0,5 g):-) , ale jest jakaś alternatywa z Wrocka:-)W 2011 wyjechałem z Wrocka ok 24 godziny-12 czerwca do Boboszowa luzik.Pozdrawiam
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.02.2012 20:49

Z swojego doświadczania:
Bielany Wrocławskie - zjazd Krapkowice ok. 40 minut
A4 - Racibórz - ok. 50 minut
Racibórz - Chałupki - ok 20 minut
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 17.02.2012 21:27

Moim zdaniem wszystko zależy od tego o której startujesz. Jeżeli tak, że wpadniesz w Kłodzku na spory ruch to wariant z autostradą wydaje się do przemyślenia. Jak jeszcze otworzą odcinek A1 od Świerklan, to wtedy Racibórz zupełnie bym odpuścił. Z drugiej strony od czerwca mają być bramki, więc nie wiadomo, czy to nie wydłuży przejazdu w wariancie autostradowym.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.02.2012 21:39

start 7 lipca 2012 sobota godz 15 8) w zeszłym roku wrocław boboszów pustka na drodze :lol:
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 17.02.2012 21:39

JackDaniels;) napisał(a):Witam.
Śmigam po raz kolejny do słonecznej Chorwacji,zawsze jechałem z Wrocławia na Boboszów Ołomuniec 239 km, 3 godziny 52 min a teraz zastanawiam się nad A4 Wrocław do Krapkowic przez Chałupki na Ołomuniec 316 km, 3 godziny 58 min w kilometrach wychodzi 77 km więcej, czsowo tak samo na A4 zaoszczędzi się paliwa i nie będzie trzeba co chwila wajchować biegami od 1 do 6 w dolinie Kłodzkiej.Może ktoś jechał tymi dwoma trasami i ma jakieś porównanie,czekam na jakieś dobre słowo :P

Witam wszystkich a ja powiem tak :
1.Kłodzka to jest KOTLINA a nie dolina :)
2. tak się składa ,że mieszkam w Międzylesiu ( 7km. od Boboszowa ) i zauważyłem w tamtym roku ( czerwiec - wrzesień ) znaczny wzrost samochodów udających się do Chorwacji .
3. Myślę ,że faktycznie zależy skąd jedziemy jedni mają bliżej i wygodniej przez Boboszów i inni przez inne przejście graniczne
Ja zapraszam przez Boboszów :wink:
Ostatnio edytowano 22.02.2012 14:36 przez michalek_101, łącznie edytowano 2 razy
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 18.02.2012 10:22

michalek_101 napisał(a):Witam wszystkich a ja powiem tak :
2. tak się składa ,że mieszkam w Międzylesiu ( 7km. od Boboszowa ) i zauważyłem w tamtym roku ( czerwiec - wrzesień ) znaczny wzrost samochodów udających się na Chorwację .
3. Myślę ,że faktycznie zależy z skąd jedziemy jedni mają bliżej i wygodniej przez Boboszów i inni przez inne przejście graniczne

2. nie na Chorwację tylko do Chorwacji
3. nie z kąd tylko skąd
ps. a po czym to można poznać, przed granicą z Czechami, gdzie kto śmiga? :wink:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 19.02.2012 10:25

My śmigamy 13 lipca do Chorwacji. Wyjazd z Wrocławia i też się zastanawiam jak uderzyć. Mówicie, że od czerwca będą bramki na A4?
Bo ja chyba skłaniam do Krapkowic z racji tego, że jedziemy busem w 8 osób więc podjazdy i ciągła zmiana biegów by mnie chyba zabiła...
Jedzie ktoś w tym terminie do Cro to można by razem pobłądzić na objeździe Słowenii...;)
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 22.02.2012 06:59

no i w pizdu...
i wielu będzie zmieniało ustawienia w nawigacjach...;)

płatna A4 od Wrocławia do Gliwic
michalek_101
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalek_101 » 22.02.2012 14:37

demi-duox napisał(a):
2. tak się składa ,że mieszkam w Międzylesiu ( 7km. od Boboszowa ) i zauważyłem w tamtym roku ( czerwiec - wrzesień ) znaczny wzrost samochodów udających się na Chorwację .
3. Myślę ,że faktycznie zależy z skąd jedziemy jedni mają bliżej i wygodniej przez Boboszów i inni przez inne przejście graniczne

3. nie z kąd tylko skąd
ps. a po czym to można poznać, przed granicą z Czechami, gdzie kto śmiga? :wink:

Wystarczy pracować na Orlenie :wink:
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 22.02.2012 15:19

sviva napisał(a):no i w pizdu...
i wielu będzie zmieniało ustawienia w nawigacjach...;)

płatna A4 od Wrocławia do Gliwic

i miedzy innymi dlatego szybciej bedzie a4 bo wiekszosc poleci objazdami :wink:

JackDaniels;) napisał(a):Witam.

przed wakacjami ma byc oddany odcinek a4 laczacy ja z czeska autostrada d1 http://www.a1-swierklany-gorzyczki.pl/ wtedy spod samego Wroclawia do Olomouc i dalej jedzie sie autostrada.po co zjezdzac w Krapkowicach? nawet teraz jak jeszcze nie widnieje w google map ten kawalek to wychodzi z Wroclawia 325 km i czas przejazdu 3 h 15 min :!:
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 22.02.2012 21:20

michalek_101 napisał(a):ps. a po czym to można poznać, przed granicą z Czechami, gdzie kto śmiga?

Wystarczy pracować na Orlenie :wink: [/quote]

Dotychczas sądziłem, że tylko barman może dorównać księdzu. Teraz wiem, że także pompiarz. Ale w sumie to nic dziwnego bo w obu przypadkach chodzi o tankowanie :wink:
georem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) georem » 23.02.2012 08:30

michalek_101 napisał(a):Wystarczy pracować na Orlenie :wink:

:D Zawsze tam tankujemy. :wink:

Ja do tej pory jeździłem zawsze przez Boboszów, zawsze automatem, może dlatego nie mam dylematów. :lol:

Ale faktycznie jeżeli przez Śląsk będzie cały czas autostradą to może być szybciej. Zobaczyę Wasze relacje, ja dopiero we wrześniu jadę więc przejazd będzie przetestowany.
pimael
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pimael » 23.02.2012 08:44

michalek_101 napisał(a):
demi-duox napisał(a):

3. nie z kąd tylko skąd

Wystarczy pracować na Orlenie :wink:

Witaj michalek_101
Czy w tym budynku przy stacji (jak wjeżdżamy po prawej stronie) można kupić winiety i to 24 na dobę?
I dlaczego Wy na stacji tym się nie trudnicie? :lol:
Nazyr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nazyr » 23.02.2012 13:53

Witaj JackDaniels;).
No przemyśl sobie to o oszczędnościach, bo te 77 kilometrów to lekko 4-5 litrów paliwa dodatkowo. Nie wiem po jakich górach musiałbyś jechać i jak mocno wajchować biegami, ale zużycie nie powinno wzrosnąć więcej niż o 1 litr na 100km więc raczej na drodze przez Chałupki nie zaoszczędzisz na paliwie, a na pewno nie na kasie za opłatę za autostradę. Wybierać tę trasę można według mnie jedynie w kategorii większego luksusu. Twierdzenie, że coś się zaoszczędzi, bo jedzie się jednym tempem i nie wajchuje się biegami to po prostu oszukiwanie samego siebie. Wybór tej trasy miałby sens kiedy kilometry byłyby te same, a dochodziłaby tylko opłata za przejazd autostradą. Ja w zeszłym roku pokusiłem się o jazdę do Boboszowa przez Bielany Wrocławskie i w tym roku na bank tego błędu nie powtórzę, tylko lecę na Wałbrzych i dalej na Kłodzko, a startuję z Legnicy.

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone