Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Boboszów czy Głuchołazy ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mawar33
Globtroter
Boboszów czy Głuchołazy ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) mawar33 » 20.06.2007 19:14

Witam, czy w drodze do Cro przez Ołomuniec lepiej przekroczyć granice w B czy w G.Pozdrawiam wyjazd już za 10 dni. :lol:
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 20.06.2007 20:04

Proponuję Boboszów krótsza trasa. :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.06.2007 20:23

Zdecydowanie GŁUBCZYCE !!!!!!!!!!
Prawie wcale serpentyn, cicha, mało uczęszczana droga, mało wsi.
Gorąco polecam. Jechałem po raz pierwszy na weekendy majowe. W sobotę po raz trzeci ta samą trasą. Boboszów, a przede wszystkim Glucholazy sobie podaruj.
ewa-irena
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa-irena » 20.06.2007 20:54

A po co robić tak duże koło aż do Głubczyc . Od Głuchołaz o które pyta mawar 33 to już lepsze przejście graniczne w Trzebini . Jadąc od Wrocławia w kierunku Nysy zamiast na Głuchołazy pojechać na Prudnik i 4 km dalej jest przejście w Trzebini , a potem rzut beretem Bruntal , Olomuniec itd.
Przejście w Trzebini lepsze od Głuchołaz pod tym względem , że na terenie Czech teren bardziej płaski , omijamy góry i górki .
Jedziemy 29 czerwca w piątek wieczorem
Gajus.ems
Cromaniak
Głuchołazy

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 20.06.2007 21:10

Mam odmienne zdanie. Jechałem kilkakrotnie przez Boboszów oraz przez Głuchołazy. Osobiście uważam że wariant Głuchołazy jest ciekawszy, szczegolnie z Poznania. Omijasz Wrocław jadąc trasą Poznań, Leszno,Trzebnica, Oleśnica, Jelcz Laskowice, Oława, Grodków, Nysa, Głuchołazy, Jesenik, Sumperek, Ołomuniec. Odcinek Olesnica-Głuchołazy-granica to 2 godziny spokojnej jazdy pustymi drogami. Zaraz za Jesenikiem jest fajna stacja paliw, gdzie mozna kupic winetki na Czechy, oraz odpocząć w przyzwoitych warunkach. Minusem jest serpentyna na odcinku Jesenik -Sumperek, ( ostry podjaz i zjazd, ale za to jakie widoki).
Jesli natomiast pojedziesz na Boboszów to odcinek 8-semki Wrocław-Kłodzko jest zatłoczony ( Kłodzko -Boboszów już spokojna jazda). Zarówno w Głuchołazach i i w Boboszowie na przejsciach nie ma żadnych kolejek. Do plusów Boboszowa zaliczam, że jednak jedziesz doliną bez serpentyn. Ale z koleii na odcineku Boboszów- Lanskrum, bądż Boboszów- Sumperek są liczne objazdy i remonty ( chyba że ostatnio juz wszystko wyremontowano ). Osobiście ja mam pecha w Boboszowie i muszę jechać objazdami. Podsumowując czas przejazdu jest podobny. Ja również za 16 dni wyruszam do CRO przez ... Głuchołazy.
Gajus
dżygit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżygit » 20.06.2007 21:15

Jeśli jedziecie z Poznania to na jedno wam wyjdzie przez które przejście pojedziecie. Jeśli chodzi o kilometry to n a prawdę są to różnice kilku kilometrów. I tak wszystkie proponowane trasy schodzą się przed Szumperkiem w Czechach. Możesz jechać z Wrocławia do Ząbkowic Śląskich i skręcić na Paczków. Z przejścia w Paczkowie jedziesz na Jesenik a następnie na Szumperk. Ja z Paczkowa ruszam w piątek na CRES.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.06.2007 21:33

dżygit napisał(a): I tak wszystkie proponowane trasy schodzą się przed Szumperkiem w Czechach.

Jadąc przez Głubczyce szerokim łukiem omijam Sumperk. 60 km
Jedźcie niedowiarki przez serpentyny, za traktorami i ciężarówkami. O telepaniu się przez całe Brno nie wspominam.
Ja jadę swoją przez Krnov.
Głubczyce-Brno 174 km
Głuchołazy-Brno 177 km
Każdy wybierze, co mu bardziej pasuje.
Różnica kilku km jest nieistotna.
Pozdrawiam.
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 20.06.2007 21:43

Ja ruszam z Ostrowa wlkp do tej pory jeżdziłem przez Boboszów następnie kierowałem się na Svitawy i Brno .W tym roku jak się uda chcę jechać przez przejście w Głuchołazach a z tamtąd na Ołomuniec i Brno.Różnica kilku kilometrów ale przy drugiej wersji nie muszę telepać się przez cały Wrocław no i mam w Czechach 90km.autostrady albo drogi szybkiego ruchu .Może ktoś jechał z Głuchołaz na Ołomuniec i by coś napisał o tym odcinku.
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 20.06.2007 21:47

Kilka istotnych informacji:
1.Trasa Głuchołazy-Mikulovice-Jesenik-Sumperk-Olomouc-utrudnienia!-do października zamknieta jest trasa przez Czervonohorske Sedlo(taki ostry podjazd i zjazd z serpentynami- objazdy fatalne!
2. Trasa Głuchołazy-Zlate Hory-Bruntal-Olomouc- remonty mostów w Zlatych Horach. można przejechac ale też można sie zgubić jadąc w nocy
3. Jako tubylec polecam trasę ,którą sam jeżdżę: Nysa -Prudnik-Trzebinia-Krnov-Bruntal-Olomouc i dalej autostrada bądź na Wiedeń lub tak jak ja preferuję na Bratysławę i Wegry.
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 20.06.2007 21:51

krzysiek M. napisał(a):Kilka istotnych informacji:
1.Trasa Głuchołazy-Mikulovice-Jesenik-Sumperk-Olomouc-utrudnienia!-do października zamknieta jest trasa przez Czervonohorske Sedlo(taki ostry podjazd i zjazd z serpentynami- objazdy fatalne!
2. Trasa Głuchołazy-Zlate Hory-Bruntal-Olomouc- remonty mostów w Zlatych Horach. można przejechac ale też można sie zgubić jadąc w nocy
3. Jako tubylec polecam trasę ,którą sam jeżdżę: Nysa -Prudnik-Trzebinia-Krnov-Bruntal-Olomouc i dalej autostrada bądź na Wiedeń lub tak jak ja preferuję na Bratysławę i Wegry.
Zaraz przestudiuje propozycje nr3 najprawdopodobniej pojade przez Nyse.
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 20.06.2007 22:06

Trochę zaskoczyła mnie twoja informacja. Chyba tez wybiorę wariant nr 3. Podaj jednak jak jedziesz z Bruntala do Olomunca. Mozliwości jest co najmniej kilka.
Gajus
dżygit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dżygit » 20.06.2007 22:15

kiedy wyjezdzasz?
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 21.06.2007 09:01

Wyjeżdżamy konwojem 3 samochodów z Nysy w nocy z 22.06/23/06 -3.00-3.30. Jedziemyz Nysy na Prudnik-Trzebinia-Krnov-Bruntal-Sternberg(chyba tak się pisze bo nie mam mapy w pracy)-Ołomuniec-Brno-Bratysława-Madziary-strona zachodnia-Redics Cakovec-Zgrzeb-Karlovac.
Zestaw-2 razy mitsubishi space wagonon ,raz 1 raz peugeot 106.
Do zobaczenia na trasie.
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 21.06.2007 09:30

... w tamtym roku jechałem trasą nr 1 .... było nieźle ... ale dzięki tubylcowi, w tym roku spróbuję trasą nr 3 ... dzięki "krzysiek.M"
mawar33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mawar33 » 22.06.2007 19:03

Witajcie
Bardzo dziękuje za odpowiedzi choć głównie chodziło mi o trase w polsce tzn. czy lepiej jest pojechać z wrocławia autostradą stąd pytanie o głuchołazy, a dowiedziałem się wiele o trasie już w samych Czechach.
Super informacje dla żółtodzioba który jedzie do Cro poraz pierwszy jeszcze raz dzięki i już za tydzień ....... 8) :lol: :lol: i jeszcze po raiji :oops:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone