Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Boboszów czy Głuchołazy ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mpagno
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpagno » 26.08.2010 20:38

Paweł_Aga napisał(a):no i bądź tu mądry....

Zdecydowanie polecam trase Poznan-Zgierz(A2) i potem Cieszyn - bardzo plynna trasa i niemeczaca, dalej Frydek Mistek .Olomuniec-Brno idalej po staremu. W czechach jedziesz tylko drogami expresowymi i w tem sposob pokonujesz ten kraj 2 godzinki, polecam - szybko i plynnie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2010 21:52

FUX napisał(a):
zielas napisał(a): Granicę przekraczałem w Boboszowie i dalej na Olomouc,

Jeżelik ktos lubi to telepanie się 60-80 km/h do Klodzka i dalej zkrętasami pod Sumperk, to można polecać... :wink:

Od jakiegoś czasu preferujemy na forum z FUXEM różne trasy :lol: On mówi o telepaniu się do Kłodzka 80 km/h, a ja polecam Boboszów, bo to o ca.100 km bliżej i oszczędność czasowa przejazdu fuxowego wg mnie żadna :lol:
Jakieś 2-3 tygodnie temu był na Dolnym Śląsku Cromaniak z Wawy. Przejechaliśmy z nim na wycieczkę do Kotliny Kłodzkiej i w czeskie hory. Trasę Wrocek - Kłodzko zrobiliśmy w "sekund pięć". Mówię mu: Bocian, chciałbyś nap....ć dodatkową setkę, żeby tą "straszną" trasę ominąć :?:
On na to:
-ni ch....a (to uproszczenie literackie - powiedział jakoś grzeczniej.... :wink: :lol: )
No i to jest trzeci głos w sprawie.... :lol:
Paweł_Aga
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł_Aga » 12.09.2010 16:13

Wybrałem Boboszów. Do Cro jechało się ok, był bardzo mały ruch na drogach w godzinach wieczornych,więc do samego Olomouc dojechałem bardzo szybko. Za to w drodze powrotnej rzeczywiście wlekłem się nieco od granicy do Wrocławia, bo ruch był większy (okolice 11.00-12.00) ,a ciężko wyprzedzić coś na tych drogach. Podsumowując jeśli jedzie się ten odcinek w godzinach wieczornych lub w nocy to jest ok.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 12.09.2010 20:37

slapol napisał(a):
Od jakiegoś czasu preferujemy na forum z FUXEM różne trasy :lol: On mówi o telepaniu się do Kłodzka 80 km/h, a ja polecam Boboszów, bo to o ca.100 km bliżej

Tak mnie te słowa zastanowiły że aż musiałem sprawdzić.
Mapa Google:
Wrocław - Boboszów - Ołomuniec 207 km.
Wrocław - Głubczyce - Ołomuniec 253 km.

Ja jechałem obiema trasami i moim zdaniem bardziej komfortowo jedzie się przez Głubczyce.
Zalety to: od Wrocławia do Krapkowic (100km) jedzie się autostradą, dużo mniejszy ruch, do czeskiej granicy płasko, łatwość wyprzedzania.
Wadą jest konieczność jazdy przez Ołomuniec.

Największą wadą jazdy przez Boboszów jest odcinek Boboszów - Mohelnice, godzina jazdy krętą wąską drogą.
Do tego jazda krajową ósemką od Wrocławia do Kłodzka uznawaną za jedną z najniebezpieczniejszych dróg w Polsce.
Zaletą jest ominięcie Ołomuńca i krótsza trasa.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.09.2010 20:38

Głubczyce rulez!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cichy_no_war
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cichy_no_war » 19.09.2010 20:38

Głubczyce są spoko. Jechałem tamtędy już bodajże 4 razy. Nie polecam jedynie jazdy nocą, bo zawsze jadąc we wrześniu nocą trafiałem na straszną mgłę po czeskiej stronie. Poza tym droga bardzo dobra, w ostatnich latach dość mocno wyremontowana... przynajmniej tak mi się wydaje.
Marek73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek73 » 20.09.2010 08:34

Nie mam porównania, ponieważ znam tylko trasę przez Boboszów, ale przyznać muszę, że jest to dobra droga dla osób, którym się nie spieszy. Za dnia można sobie widoczki pooglądać, pobujać w winklach i radia posłuchać. Ale w nocy, albo w deszczu traci swój urok.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 20.09.2010 11:08

Ja też porównania nie mam, zawsze jadę przez Boboszów. Mi ta droga pasuje. Zgadzam się z Markiem73 nocą jest mniej fajnie. Aczkolwiek ja nie zamierzam trasy zmieniać.
zonatyfacet1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zonatyfacet1 » 21.09.2010 16:04

Przez Rzeszów przyjacielu, przez Rzeszów
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Boboszów czy Głuchołazy ? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone