Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Boboszów - Brno - którędy szybciej/lepiej?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 26.05.2005 16:41

Jeszcze raz ogromne dzięki. Z kontaktu telefonicznego raczej zrezygnuję - nie chcę robić kłopotu w sobotni ranek. Gdybym się zgubił - zjem kartkę i zapytam przechodniów... :wink:

PozdraV
J.
TS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TS » 27.05.2005 13:18

Powracam do tematu odcinka Brno - Wiedeń. Czy lepiej Jechać aurostradą d2 w kierunku Bratysławy i odbić na Breclav i dalej do Wiednia, czy też lepiej jechać z Brna przez Mikulov? Tak jak napisałem wcześniej, rok temu jechałem przez Mikulov, ale może warto pojechać dodatkowe kilkadziesiąt km autostradą D2 (wtedy wjeżdża się na D2 bezpośrednio z D1 z Olomouc)?

Ktoś jechał? Może jakieś opinie?

Pzdr,
TS
M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) M. » 27.05.2005 16:52

Dwa lata temu chciałem być sprytny i nie stać na granicy w Mikulovie oraz uniknąć objazdów.Daleko przed Ołomuńcem i tak objeżdżałem czeskie lasy,a granica w Braclaviu była najzwyczajniej zamknięta.Wygrałem na tym tylko tyle,że dojeżdżając do kolejki do przejścia z boku nie musiałem odstać całej kolejki od strony Brna.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.05.2005 12:49

TS, przez Bratysławę jechałem ale nie po drodze do HR, trasa na Mikulov - Wiedeń wydaje mi sie optymalna, a kolejek dłuzszuch niż 10 min tam nie spotkałem. Jadąc przez Bratysławę dokładasz dwie granice i winietkę za autostrade słowacką....wybór należy do Ciebie.
Jacunio...myślę, że w sobotę rano przez Wrocek przejedziesz bez problemu....ale jakby coś...też jestem chetny do pomocy.....w przypadku korków ...pojedziemy do Rynku na piwko... :lol: :lol:
Pzdr
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 29.05.2005 14:23

Sla ! A ja też mogę sie wprosić na piwko ? :lol: A tak na poważnie będę przemierzał Wasze piękne miasto w sobotę 18 czerwca też rankiem. Wiem że nawet na Waszych pokręconych ulicach :twisted: w sobotni ranek nie ma problemów z przejazdem ale mam pytanko o remonty. W zeszlym roku Wrocek był zdrowo rozryty, planują coś rozkopać w najbliższych tygodniach na interesujacym nas tranzycie ? MAm nadzieję ze nie :evil: .
Rozważałem jazde przez Lubawkę i dalej H.Kralove i Znojmo(lubię tę drogę) ale ta trasa jest kompletnie rozkopana z objazdami włącznie (polecam http://www.uamk.cz/ ) wiec pozostaje Wrocek-Boboszów-Ołomuniec-Brno).
PZDR :)
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 29.05.2005 15:34

Dzisiaj nie mam informacji o "wykopkach" na trasie tranzytu. Ale w naszym mieście kochaja "archeologię uliczną" :-). Do tego problemu musimy powrócić tuż przed Waszym przejazdem, wtedy będziemy mieli świeże informacje. W ostateczności podamy inne trasy przelotowe.
Ostatnio edytowano 30.05.2005 16:19 przez Rajkub, łącznie edytowano 1 raz
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 30.05.2005 14:04

Maciej napisał(a):(polecam http://www.uamk.cz/ )

Rewelka! :lol:

PozdraV
J.
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 14.06.2005 20:32

Zostały już opublikowane mapki Wrocławia z planowanymi robotami drogowymi. Wrocław znowu będzie wyglądał jak w 1945.
Na trasie tranzytowej , którą podawałem wykopki będą w dwóch miejscach - ul.Kazimierza Wielkiegi i skrzyżowanie Piłsudskiego i Świdnickiej.
W związku z tym, trasa Piotra powinna być wygodniejsza do przejazdu ( tam nie ma planowanych robót).
Zmodyfikowana trasa będzie wyglądać następująco:
Głowne kierunki to : Kudowa, Kłodzko,a najlepiej jak wypatrzysz kierunek "Centrum Bielany" - to centrum handlowe za autostradą, idealnie na Twoim kierunku.
Do Wrocławia wjedziesz od strony Trzebnicy ul.Żmigrodzką, jedź cały czas prosto ( nie zwracasz teraz uwagi na tablice kierunkowe z napisem m.innymi Kudowa) - , "zaliczysz" pierwsze mosty nad Odrą, wjedziesz na ul.Trzebnicką, przejedziesz pod wiaduktem kolejowym i dalej cały czas prosto, aż do świateł ,poprzedzonych małym łukiem w prawo (na Pl.Św. Macieja). Na tych światłach skręć w lewo tak jak jest oznaczona "droga główna"- będzie to ok. 200 m ul.Łokietka.
Po przejechaniu jej zobaczysz przed sobą ( w oddali, za kolejna odnogą Odry gmach Uniwersytetu Wrocławskiego).
Przejedź mosty a przed samym uniwersytetem skręć w LEWO.
Miniesz pierwsze światła po prawej ręce ( na których i tak nie można skręcić) i dopiero na nastepnych ( po lewej ręce będzie zabytkowy most stalowy) skręć w prawo.
Dalej jedź cały czas prosto, przejedziesz przez spory plac ( Pl Dominikański, po lewej ręce będziesz mijał centrum handlowe -Galeria Dominikańska-wyłożone czerwoną cegłą), po minięciu placu trzymaj się prawego pasa. Miniesz kolejne skrzyżowanie z sygnalizacją ( po obu stronach będzie widoczna fosa miejska) i dojedziesz do następnych świateł, przy tych światłach twój i sąsiedni pas ruchu będą skręcać pod kątem prostym w prawo, a po kilkudziesięciu metrach ( znowu światła) jezdnia znowu skręci pod kątem prostym ale w lewo. Dalej droga już będzie praktycznie prosta. Nie skręcasz już na żadnych światłach.Od ostatniego zakrętu "zaliczysz" przejazdy pod dwoma wiaduktami ( w odległości ok 3 km od siebie) i dotrzesz na wylotową trasę obok cmentarza oficerów radzieckich ( "ozdobiony" czołgami T34 na postumentach).
Przy tym cmentarzy "twoja" trasa" lekkim łukiem w lewo łączy się trasą wylotową, dalej już wylatujesz za Wrocław. Tak jak pisałem w poprzednim poście, przejeżdżasz wiaduktem nad autostradą i nie skręcając w kierunku widocznych po prawej stronie centrów handlowych jedziesz prosto przez miejscowość Bielany i dalej w kierunku na Kudowę, Kłodzko.
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 15.06.2005 10:10

Niech Ci Pan Bócek w dzieciach wynagrodzi, dobry człowieku!
Przed samym wyjazdem spróbuję się jeszcze skontaktować, aby poprosić o ew. potwierdzenie, ok?

PozdraV serdeczny
J.
frome
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) frome » 15.06.2005 10:27

Na terenie Czech w tej chwili nie ma zadnych utrudnień na trasie Boboszów-Mohelnice-Olomouc-Brno-Mikulov. W Mohelnicy wjedziesz na dwupasmówkę i tak aż do Pohorelic (20 km od granicy austriackiej). V Mikulowie korków już prawie nie ma, chyba że trafisz na czeski odłot na poludnie.
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 15.06.2005 10:29

Zawsze do usług :-)
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 15.06.2005 12:18

Rajkub napisał(a):Zawsze do usług :-)

Jak tak to pytam :) Piszesz o planach np. na lipiec czy o tym coi się dzieje teraz ? Bo ja jadę w tę sobotę i nie wiem czy już się bać ? :roll:
PZDR :)
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 15.06.2005 12:45

Planowane roboty lipiec - sierpień. W poniedziałek było jeszcze spokojnie :-)
many
Croentuzjasta
przez wrocek...

Nieprzeczytany postnapisał(a) many » 15.06.2005 13:39

kurde w zasadzie nie klne ale teraz musze; co za horror tu produkujecie...panowie znawcy tematu...? reszty nie znam ale slapcio Tobie sie dziwie-dlaczego nie protestujesz....? pchac ludzi nie znajacych miasta przez samo centrum, uliczkami pamietajacymi czasy bryczek i bicykli...setki swiatel nie mowiac o stanie nawierzchni-ludzie jada wypoczywac a nie naprawiac auta... - kolo uniwerku auta winno sie nosic na rekach - rajkub nie wspolczuj tylko porzadnie podejdz do tematu albo wcale - bez urazy;-) maciej tak sie sklada, ze jade w sobote i dla Ciebie przespaceruje sie przez wrocek do autostrady...kein problem. trasa tranzytowa a nie dla tubylcow. jest takie cudo od niedawna jak most tysiaclecia-milenijny i na niego trzeba sie kierowac a nie na trzebnicka, kollataja itd. itp. po to "toto" budowano...wiec macieju pierwsze swiatla we wrocku i na nich w prawo. na drugich znow w prawo i w zasadzie wiecej pamietac nie trzeba....autostrada slonca (jak na polskie warunki) prowadzi sama a Ty wcinasz batona...i podziwiasz widoki na najpiekniejsze miasto polski...kurde doprawdy nikt tamtedy nie jezdzil? slapcio przy okazji...o ktorej to piwo i dlaczego tak pozno..;-). zadryndam w sobote. pzdrv.
Rajkub
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rajkub » 15.06.2005 13:55

many. mieszkam na osiedlu Oltaszyn, to jest tuż przy autostradzie, dziesiątki razy przemierzam Wrocław po omawianej trasie i moim zdaniem trasa przez Milenijny będzie trasą dla tranzytowców za 5-10 lat, jak będzie połaczenie z Żmigrodzką, drugi pas na Klecińskiej i węzeł u styku Grabiszyńskiej, Hellera, Ostrowskiego.
Podtrzymuję swoją opinię, że w sobotę rano, wbrew pozorom, najlepsza droga wiedzie przez centrum. A co do podziwiania widoków, to nie rób sobie jaj ;-), co Ty chcesz ogladać z Milenijnego , na Klecińskiej i Hallera?
Na razie Milenijny jest dobrym tranzytem ale na Legnicę i Zieloną Górę.
A czy to o czymś nie świadczy, że nikt do tej pory nie zalecal tej trasy?

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Boboszów - Brno - którędy szybciej/lepiej? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone