Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bo tam nas jeszcze nie było – Peljesac 2014

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.06.2015 18:14

Obrazek
leżąc na materacu miałam taki widok
kulka53
Weteran

Postnapisał(a) kulka53 » 28.06.2015 18:18

piekara114 napisał(a):leżąc na materacu miałam taki widok

Tak daleko wypłynąć w morze na materacu.... 8O
Odważna jesteś :D :wink:

:cool:
GOLDEN
Cromaniak

Postnapisał(a) GOLDEN » 28.06.2015 18:19

Mam nadzieje ,że z niego zejdziesz i zobaczymy coś jeszcze.... :mrgreen:
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 28.06.2015 18:23

Toś Ty chyba na środku Jadrana na tym materacu leżała 8O :mrgreen: ,
to mój ulubiony, chyba :wink: , widok :hearts:
fajnie że w końcu pokażesz ten Twój Peljesac :smo: .
jara
Koneser

Postnapisał(a) jara » 28.06.2015 18:24

kulka53 napisał(a):

Tak daleko wypłynąć w morze na materacu.... 8O
Odważna jesteś :D :wink:

:cool:

To zoom :lol: :smo: , ale wklejaj, wklejaj...
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.06.2015 18:25

Jak szybko jesteście :D Witaj kulka53 i GOLDEN :D
Już jestem na lądzie i za chwilkę pierwszy odcinek...

Jeszcze 13 DDW, więc musicie mnie wspierać, abym zdążyła przed wyjazdem skończyć pisać. Może jeszcze w tym roku ktoś skorzysta…

Bo tego Półwyspu to wcale nie miało być…

Witaj mysza73 :D
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.06.2015 18:30

jara napisał(a):To zoom :lol: :smo: , ale wklejaj, wklejaj...

Witaj jara

nie mów tego głośno :D
magg5
Croentuzjasta

Postnapisał(a) magg5 » 28.06.2015 18:34

Korčula :hearts:
czekam na więcej zdjęć :)
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.06.2015 18:34

Witaj magg5

Bo tego Półwyspu to wcale być nie miało…

Wizyta na półwyspie planowana była i nie była :roll: Rok wcześniej (2013) myślałam, że może Bułgaria w 2014 będzie. Ale warunek Pana M. to musi być zmienione auto na nowsze. Pytam się: czemu? Bo pewniejsze. Ale w tym wszystko porobione, paść może tylko cewka, ale ją od lipca (2013) w zapasie z kluczami wozimy (nawet wPodgorze była na wycieczce). Musi być nowsze!

Sierpień 2013 – wymieniamy cewkę.
Przyszedł wrzesień – pod oknem dalej stoi srebrne,
Październik – srebrne,
Listopad- bez zmian,
Grudzień – srebrne z brudem zimowym.
Styczeń 2014 – białe, a pod spodem.... srebrne.
No cóż… będzie Cro...

Ale musi być wizyta w Plitvicach :!: , bo do tej pory zawsze było coś :? …..

Zaczynam szukanie: kierunek Peljesac.
Pan M. wspomina, że może coś bliżej, bo auto niepewne. Dorzucam Brelę. Sporo ofert zajętych 8O - jest styczeń. Klika wolnych, ale albo cena, albo brak klimy, albo miejsce dla nas nie do przyjęcia. Ma być cicho, ale nie 2 domy na krzyż, bo musi być normalna lodziarnia, a nie lody ze sklepowej lodówki. Plaża ma być w zasięgu butów, ale nie nad samą plażą, nie przy głównej ulicy, nie przy trasie dla wszystkich na plażę. W końcu trafia się fajna oferta w Breli (chyba nawet w ilości 3 sztuk) i jedna w Orebiciu (tylko tą miejscowość typowałam i to nie ze względu na słynną plażę, o nie). Wygrywa jednak półwysep – cena 36 euro za 2+1 w lipcu na 10 dni bije na łeb Brelę. Zaliczka 100 euro po 3 dniach jest w rękach Chorwatów. Przelew ipko, koszt 8 zł.
Zaczynamy odliczanie...
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 28.06.2015 18:37

piekara114 napisał(a):
Jeszcze 13 DDW, więc musicie mnie wspierać, abym zdążyła przed wyjazdem skończyć pisać.

Mogę Ci princeskę podesłać, cobyś sił nabrała :smo: .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.06.2015 18:38

Na Pelješacu mnie nie było - więc jestem :lol:
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.06.2015 18:49

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Jeszcze 13 DDW, więc musicie mnie wspierać, abym zdążyła przed wyjazdem skończyć pisać.

ale orzechową lub mleczną :D

Witaj Januszu usiądź wygodnie, bo właśnie ruszamy
drakul
Croentuzjasta

Postnapisał(a) drakul » 28.06.2015 18:52

To i ja poczytam, popatrzę, może za rok, jak już zrobimy ten sezon na Pagu...
piekara114
Opiekun działu

Postnapisał(a) piekara114 » 28.06.2015 18:54

Plan podróży zakłada:
- wyjazd w sobotę, po wyspaniu się i spokojnym spakowaniu,
- jedziemy sami, więc godziny nie ustalamy, spakujemy się, zjemy, zmywarka pomyje, można jechać
- trasa standardowa: Słowacja, Austria, Słowenia, Cro – wszystko, co się da po autostradach
- pytanie, które przejście: Chyżne czy Zwardoń (ostatnie wyjazdy)
- półwysep atakowany od strony Ston

A co na miejscu?:
- oczywiście Orebić i okolice
- obowiązkowo Loviste, bo tu już prawie w 2009 roku wylądowaliśmy, ale jednak Strarigrad Paklenica wygrał wtedy
- pobliskie plaże Divna, Duba
- wycieczka do Trsteno, co go w 2012 roku nie widziałam
- wypad do Korculi i w maju dopisuję moreskę
- wycieczka do Dubrownika, co już go widziałam, ale chcę jeszcze z widoczkiem z SRD (tylko powtarzamy rano czy nowość wieczorem),
- plażowanie w Kupari w maju 2014 zostaje zastąpione plażowaniem tu
- oczywiście winnice z piwniczkami, choć ze 2 szt., choć nie wiem kto będzie potem prowadził auto, bo młody prawka jeszcze szybko nie będzie miał
- solanki w Ston pojawiają się na liście w maju, a w lipcu z planu wypadają, bo w sumie nudno
- w powrocie Salona i Plitvice, trasa H, z noclegiem.

A propos auta….
Marzec – pod oknem stoi czarne, a zaliczka w Cro. Kupując auto, które mi się lekko nie podobało, jako argument „za” padło z ust Pana M. jak kupimy to możemy nawet do Rumunii teraz jechać, możesz zmieniać już dziś wieczorem rezerwację. Czy on oszalał? Trzeba się wszystkiego dowiedzieć, o kraju, regionach, który będzie najlepszy dla nas, która miejscowość, jak tam szukać app., jak z dojazdem itp. A tu już prawie kwiecień…..zostaje Orebić, ale za rok już nie odpuszczę….

Czerwiec:
Robię listę, co trzeba dokupić, czekamy na świadectwo, DDW codziennie odliczane

Lipiec: Czekamy na magiczną datę 11.07, godz. 16 – koniec pracy, URLOP!!!!!!

Ale najpierw oczywiście świniobicie, u nas kolejny raz przyjmuje karlovackobicie. Ale wyprzedza go syn, który mając już świadectwo od dwóch dni w rękach rozpoczął wakacje na całego. Szaleństwa na rowerze skończyły się bliskim spotkaniem z ….balkonem i pobytem na SORze. Efekty spotkania tydzień później wyglądały tak…

Obrazek

W międzyczasie było karlovackobicie…na paliwo i autostrady jest :D
Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 21.12.2015 09:47 przez piekara114, łącznie edytowano 2 razy
mysza73
Weteran

Postnapisał(a) mysza73 » 28.06.2015 18:56

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):

ale orzechową lub mleczną :D

Dogadamy się, bo ja kokosową jak wiesz :D .
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies