Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bo tam nas jeszcze nie było – Peljesac 2014

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Gigi111
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gigi111 » 28.06.2015 19:18

Ja także będę zagladac :D
edenka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) edenka » 28.06.2015 19:22

Zasiadam do czytania,bo my w tym roku Peljesac-Viganj....podobno bardzo tam wieje:)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.06.2015 19:35

Witaj drakul, Gigi111, edenka

Mysza - dogadamy się, edenka - wieje :D ,

12 lipca 2014, sobota
Syn względnie w całości, ubezpieczenia wykupione, kasa na konto wpłacona, euro kupione, naklejka na aucie, można się pakować i ruszać w drogę…
Obrazek

Obrazek

W tym roku jedziemy sami…
Ruszamy o 14:20. Trasa doskonale znana. W Żywcu na rondzie jak ostatnio zawsze korek…

Obrazek

… most w Milówce stoi…
Obrazek

…pierwszy tunel…
Obrazek

…i już Słowacja…
Obrazek

Jedziemy oczywiście, gdzie się da po autostradach

Obrazek

…i już po chwili widzimy wieżę telewizyjną w Bratysławie…
Obrazek
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.06.2015 19:43

Szybko wyciągam wydrukowaną mapę, bo w czwartek wymyśliłam, że może stolicę nad Dunajem zobaczymy. Rzut oka na mapę pokazuje, że z autostrady to króliczy skok, a tyle razy przejeżdżamy obok to skoczymy… Szybki myk w prawo i już jedziemy równoległą drogą i wjeżdżamy na charakterystyczny dla miasta most z Ufo na pokładzie…
Obrazek

Po przejechaniu mostu po prawej jest Stare Miasto, a po lewej zamek-super widoczny w nocy. Szukamy parkingu. Mamy mapkę, gdzie można zaparkować, ale albo coś nam nie pasuje, albo przy ulicy nie ma miejsc, albo ominęliśmy wjazd. Nawracamy i parkujemy tu
Jest 18:40. 4 godz. temu wyjechaliśmy z domu. Parking kosztuje 1eur/h, więc bardzo przyzwoicie.

Od połowy XVI w. przez ponad 2 stulecia Bratysława, zwana Pressburg lub Pozsony, pełniła funkcję stolicy Królestwa Węgierskiego. Pod protektoratem Marii Teresy rozkwitła jako stolica muzyki, a sto lat później – już jako ośrodek monarchii austro-węgierskiej – przekształciła si1) w nowoczesną środkowoeuropejską metropolię.

Zdjęcie, aby auto w razie czego móc znaleźć…
Obrazek

…i idziemy w kierunku zamku…
Obrazek

Kluczymy uliczkami, bo mimo że zamek stale widać, to nie każdą uliczką możemy do niego dojść, a potem okazuje się, że napotkane wejście jest niedostępne (remonty) i obchodzimy zamek dookoła
Obrazek

aby w końcu trafić na otwarte wejście
Obrazek

Po parku krokach oglądamy zamek w całości – zamek, który nazywany jest stołem do góry nogami i coś w tym jest…

Obrazek

Czworoboczny zamek z czterema strzelistymi wieżyczkami narożach, stoi na 150-metrowym wzgórzu nad Dunajem, w miejscu, gdzie wcześniej były twierdze Celtów, Rzymian i władców Państwa Wielkomorawskiego.
Zamek powstał w XI wieku. Potem przebudowywany, a za panowania Marii Teresy budowla nabrała barokowego splendoru i zyskała piękny rokokowy wystrój. Następnie stał się Generalnym Seminarium, bazą wojskową a ostatecznie spłoną w wyniku pożaru wznieconego przez pijanych żołnierzy austriackich. Gruntownie zrekonstruowany w latach 1954-68.Stał się sceną kilku ważnych wydań historycznych m.in. podpisania ustawy federacyjnej między Czechami a Słowacją w 1968 oraz sygnowania Konstytucji Republiki Słowackiej 1 wrześnie 1992r. W zamku znajduję się Muzeum Historyczne, którego nie odwiedzamy

Obrazek

Ze wzgórza zamkowego jest wspaniały widok na Dunaj i Ufo… Nowy Most budzi kontrowersje. Konstrukcja wsparta jest na dwóch 85-metrowych pylonach, a w spodku znajduje się restauracja i klub muzyczny.
Obrazek

Ze wzgórza widać też Stare Miasto – wieża Katedry Św. Marcina na pierwszym planie…
Obrazek
Patroniusz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Patroniusz » 28.06.2015 19:48

Się przysiądę,a co?
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 28.06.2015 20:30

piekara114 napisał(a):A co na miejscu?:

Kilka ścieżek po Was podeptaliśmy :)
:smo:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 28.06.2015 22:28

Dołączam i ja, jako że Peljeśac będzie po raz czwarty na mojej trasie we wrześniu.Interesuje mnie zwłaszcza pogoda, bo w zeszłym roku zjawiska przyrodnicze w Cro doprowadzały nas do rozpaczy na 2 miesiące przed wyjazdem..A potem, (również we wrześniu), Peljeśac był wyjątkowo oszczędzony przez kataklizmy wszelkie, chociaż super komfortowo nie było, i trzeba było planować każdy dzień z Accuweather, zamiast iść na żywioł.
Z przyjemnością prześledzę relację, osłodzi mi te 65 :roll: DDW...
gumis84
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gumis84 » 29.06.2015 07:38

zasiadam i jak w drugim rzędzie :)
Bartek1977
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek1977 » 29.06.2015 07:56

No pięknie!
Chwilkę mnie nie było, a tu kolejna zaczyna się relacja warta obejrzenia! :D
Do wyjazdu miesiąc (powtórka z rozrywki i drugi raz Rogoznica i Villa Klisovic ... :D )
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.06.2015 08:33

Patroniusz napisał(a):Się przysiądę,a co?

Zapraszam, rozsiądź się wygodnie :D

Witaj malina 1959, Katerina, gumis84 i Bartek1977

Katerina napisał(a): i trzeba było planować każdy dzień z Accuweather,

Dokładnie tak wyglądał nasz pobyt :D

Kolejny odcinek z Bratysławy jest już napisany, ale został na domowym kompie, więc kolejna część ok godz. 18.

Katerina napisał(a): Z przyjemnością prześledzę relację, osłodzi mi te 65 :roll: DDW...

Mam nadzieję, że skończę opisywać nasz Półwysep do 10 lipca.

Bartek1977 napisał(a):(powtórka z rozrywki i drugi raz Rogoznica i Villa Klisovic ... :D )

Nie dziwię się, że wracasz, bo Rgoznica jest świetna na urlop. Ma wszystko, co do szczęścia potrzebne. A Villa K. też podobno świetna...
Jeśli miałabym wrócić w to samo miejsce, gdzie kiedyś już byłam, Rogoznica na pewno znalazła by się na liście. Na razie jednak, co roku inne miejsce, bo Chorwacja ma 1000 twarzy i nie chcę się zamykać na jeden region, dopóki więcej ich nie poznam. W tym roku zdrada, bo jednak trzeba poznawać nowe...
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 29.06.2015 09:04

piekara114 napisał(a):A propos auta….
Marzec – pod oknem stoi czarne, a zaliczka w Cro. Kupując auto, które mi się lekko nie podobało, jako argument „za” padło z ust Pana M. jak kupimy to możemy nawet do Rumunii teraz jechać, możesz zmieniać już dziś wieczorem rezerwację. Czy on oszalał? Trzeba się wszystkiego dowiedzieć, o kraju, regionach, który będzie najlepszy dla nas, która miejscowość, jak tam szukać app., jak z dojazdem itp. A tu już prawie kwiecień…..zostaje Orebić, ale za rok już nie odpuszczę….

A już myślałem, że to auto to z tego dowcipu:

Podjeżdża samochód. Kierowca odsuwa szybkę i mówi:
- Wsiadaj do środka to dam Ci 10 złotych i lizaka !
Chłopczyk nie reaguje i przyspiesza kroku. Samochód powoli toczy się za nim. Znowu się zatrzymuje przy krawężniku ...
- No wsiadaj! Dam Ci 20 złotych, lizaka i chipsy !
Chłopczyk ponownie kręci głową i przyspiesza kroku .... Samochód nadal powoli jedzie za nim. Znowu się zatrzymuje ...
- No nie bądź taki ... wsiadaj ! Moja ostatnia oferta - 50 złotych, chipsy, cola i pudełko chupa-chups !
- Oj odczep się tato! Kupiłeś Dacię to sam sobie nią jeździj...

piekara114 napisał(a):Obrazek

Dobrze, że ta fotka rozwiała wątpliwości :D

Przyłączam się do czytaczy :papa:
Ostatnio edytowano 29.06.2015 09:46 przez rysiek_r74, łącznie edytowano 1 raz
olczik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) olczik » 29.06.2015 09:05

Ja też się dosiadam :)
safie
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) safie » 29.06.2015 10:34

Też sobie przycupnę :)
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 29.06.2015 10:47

jakiejś relacji właśnie mi brakowało :wink:
w sobotę meldujemy się w Orebiću, więc pewnie nie zdążysz z relacją, ale może chociaż pierwsze wrażenia poznam :)
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 29.06.2015 12:02

W drugim rzędzie ale i tak dobrze widać. 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Bo tam nas jeszcze nie było – Peljesac 2014 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies