Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Styczniowy Rzym w odcieniach szarości ...

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
ajdadi
Weteran
Re: MALTAŃSKA STYCZNIÓWKA 2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 22.02.2016 16:59

kmichal napisał(a):... mnie lewostronny jednak przeraża ... :roll:

...mnie też... :wink: ...ale na szczęście jakoś dojechaliśmy z Anglii do Walii i szczęśliwie wróciliśmy
i w dodatku oddaliśmy auto w całości w wypożyczalni... :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.02.2016 21:11

ajdadi napisał(a):
kmichal napisał(a):... mnie lewostronny jednak przeraża ... :roll:

...mnie też... :wink: ...ale na szczęście jakoś dojechaliśmy z Anglii do Walii i szczęśliwie wróciliśmy
i w dodatku oddaliśmy auto w całości w wypożyczalni... :papa:

... gratulacje ... :wink: ... zuch ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.02.2016 22:30

CD...

Po wyjściu z Wignacourt Museum szukamy jakiejś sympatycznej knajpki. Niestety wyboru praktycznie żadnego nie ma i wchodzimy do małego baru położonego około 100 m od katedry ... :roll: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muszę przyznać, że w tym niepozornym barze, pomimo bardzo długiego oczekiwania na zrealizowanie zamówionych dań, podane jedzonko było wyśmienite ... :D ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... w drodze powrotnej na przystanek autobusowy przechodzimy obok Domus Romana, wszyscy oprócz mnie i najmłodszego wchodzą do środka, a my spacerujemy po znanym nam już parku okalającym Mdinę ... :wink: ...

Obrazek

... po około 20 min. wychodzą jednak zdecydowanie zawiedzeni i dodatkowo ubożsi ( wstęp: 6E/3E ) ... :evil: ...

Obrazek

Obrazek

... sprawdzamy o której mamy autobus powrotny, a następnie w parku oczekujemy na niego ... :wink: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... niestety pierwszy który miał jechać wypada ... :evil: ... a następnego cały czas nie widać ... :( ... po około 40 minutach czekania - jest i podjeżdża ... :) ... jednak w momencie gdy zaczynamy do niego wsiadać, kierowca zmienia numer linii - musimy czekać dalej ... :evil: ...

Obrazek

Po kolejnych 10 minutach czekania w końcu zjawia się ten nasz, który już numeru nie zmienia i możemy w końcu wracać do hotelu po długim, ale naprawdę pełnym wrażeń dniu ... :D ...

Już po zmroku, po godz: 19:00 docieramy do pokoi hotelowych. Stwierdzamy, że skoro ten dzień był taki udany to trzeba go nieco przedłużyć i urządzamy sobie małą imprezkę ... :wink: ...

Podsumowanie dnia: MDINA - STRZAŁ W "10" ... :D

CDN...
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 22.02.2016 22:32

Kapitalną pogode mieliście :)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.02.2016 22:35

ASIULA HK napisał(a):Kapitalną pogode mieliście :)

... mogłoby być ciut cieplej i mniej wietrznie, ale nie narzekaliśmy ... :wink: ...
Pozdrawiam.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 22.02.2016 22:41

kmichal napisał(a):.. mogłoby być ciut cieplej i mniej wietrznie

Musisz pojechac latem :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.02.2016 22:56

ASIULA HK napisał(a):
kmichal napisał(a):.. mogłoby być ciut cieplej i mniej wietrznie

Musisz pojechac latem :wink:

... latem może być za gorąco i za tłoczno, ale nie wykluczam ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.02.2016 06:38

Faktycznie Mdina rewelacja - bardzo klimatyczne miasto!
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 23.02.2016 08:13

tony montana napisał(a):Faktycznie Mdina rewelacja - bardzo klimatyczne miasto!

... niestety żadne miasto już jej nie pobiło na Malcie, ale poprzeczka była bardzo wysoko zawieszona ... :wink: ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.02.2016 09:31

kmichal napisał(a):
Obrazek

Fajne to drzewo :D ... i chyba stare dość ... 8O
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 23.02.2016 09:54

Dzień 4 - 19.01.2016 - Delfinarium

Wieczorem dnia poprzedniego w trakcie spotkania Marek zadzwonił do swoich znajomych, których spotkaliśmy w samolocie, a którzy mają kwaterę kilka km od nas i zapytał czy wiedzą coś na temat delfinarium, które znajduje się blisko nich.

Stwierdzili, że byli dzisiaj w jego pobliżu i wyglądało na zamknięte, prawdopodobnie w wyniku sztormu trwającego od 2 dni ... :roll: ...

My właśnie zastanawialiśmy się co robić na następny dzień. Z jednej strony nie chcemy "zajechać" dzieciaków ciągłym zwiedzaniem, a z drugiej coś im się też należy, tym bardziej, że jak na razie sprawują się bez zarzutów ... :oczko_usmiech: ...

Po dłuższej naradzie decydujemy, że jednak podjedziemy od rana do delfinarium, a jeżeli się okaże, że jednak jest nieczynne to wtedy wymyślimy nowy plan ... :wink: ...

Pobudka koło godz: 8:00, tradycyjne zakupy w naszym markecie, śniadanko i około godz: 9:30 idziemy na przystanek San Giljan, skąd mamy bezpośredni autobus ( linia nr 13 ) do Caghaq, gdzie znajduje się Mediterraneo Marine Park ... :) ...

Około godz: 10:30 jesteśmy już na terenie delfinarium. Wstęp kosztuje nas prawie 52 E za całą rodzinkę ( 15,90 E / 9,90 E ) ... :evil: ... Niestety atrakcje tego typu tanie nie są ... :roll: ... No to zaczynamy ... :wink: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 23.02.2016 09:56

mysza73 napisał(a):Fajne to drzewo ... i chyba stare dość ...

... roślinność to mają tam raczej ubogą, ale jak już się trafia to okazała i zadbana ... :wink: ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.02.2016 10:07

kmichal napisał(a):
Około godz: 10:30 jesteśmy już na terenie delfinarium. Wstęp kosztuje nas prawie 52 E za całą rodzinkę ( 15,90 E / 9,90 E ) ... :evil: ... Niestety atrakcje tego typu tanie nie są ... :roll: ...

No tanio nie jest ... :? ,

ja pappagalli mam nadzieję zobaczyć na wolności, więc gratis :mrgreen: , już za 2 tygodnie :oczko_usmiech: ,
no a żółwie, niestety tylko sztuczne :roll: , na pewnej fontannie ... :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 23.02.2016 10:14

mysza73 napisał(a):ja pappagalli mam nadzieję zobaczyć na wolności, więc gratis , już za 2 tygodnie ,

... 8O ... już się pogubiłem, myślałem, że dwa razy do Italii jedziesz, chyba że tam mają papugi wolno latające ... :wink: ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.02.2016 10:24

kmichal napisał(a):
mysza73 napisał(a):ja pappagalli mam nadzieję zobaczyć na wolności, więc gratis , już za 2 tygodnie ,

... 8O ... już się pogubiłem, myślałem, że dwa razy do Italii jedziesz, chyba że tam mają papugi wolno latające ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Oczywiście, że mają ... :mrgreen:

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Styczniowy Rzym w odcieniach szarości ... - strona 58
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone