Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Styczniowy Rzym w odcieniach szarości ...

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Franz
Legenda
Re: JUTLANDZKA CZERWCÓWKA 2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.12.2015 15:45

kmichal napisał(a):... a my Ribe zapamiętamy - tak ... :D ...

Bo też widok piękny.

Pozdrawiam,
Wojtek
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 12.12.2015 20:21

Franz napisał(a):Bo też widok piękny.

... w niedzielny poranek było tam bardzo przyjemnie ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 12.12.2015 21:32

Ostatnim punktem odwiedzanym w trakcie tego wypadu była wyspa Romo należąca do archipelagu Wysp Fryzyjskich. Z Ribe mieliśmy do przejechania piękną widokową trasą około 40 km.

Wyspa jest połączona ze stałym lądem groblą po której przebiega taka DROGA ... :wink: ...
Głównym naszym celem była największa w północnej Europie piaszczysta plaża, osiągająca w czasie odpływu 2,5 kilometra szerokości i 8,5 kilometra długości ... :wink: ...

Na samą plażę wjeżdża się samochodem i bez problemu można się nim po niej poruszać. Właściwa droga kończy się w tym MIEJSCU ... :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 13.12.2015 11:06

Zdjęcia z ZOO bardzo ładne. :)

kmichal napisał(a):
Nefer napisał(a):Katedra w Ribe to kawał ładnej romańszczyzny połączonej z gotykiem.

... faktycznie kawał historii ... :) ... dla otarcia łez obejdziemy ją jeszcze dookoła ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Obrazek
Jak dokładnie to widać. Jakby ktoś klocki lego układał i poskładał poszczególne części z dwóch różnych stylów.

Plaża robi wrażenie.
Czy widać, że jest używana do wyścigów samochodowych?
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.12.2015 12:13

Lidia K napisał(a):Zdjęcia z ZOO bardzo ładne.

... dzięki ... :) ...

Lidia K napisał(a):Jak dokładnie to widać. Jakby ktoś klocki lego układał i poskładał poszczególne części z dwóch różnych stylów.

... takie cuda tylko w Danii ... :wink: ...

Lidia K napisał(a):Plaża robi wrażenie.
Czy widać, że jest używana do wyścigów samochodowych?

... jak my byliśmy to śmiałków nie było, ale w sumie to więcej było śladów samochodów niż zwykłego piasku ... :mrgreen: ... czyżby Paweł miał ochotę skodziną trochę poszaleć ? ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 13.12.2015 16:57

kmichal napisał(a):... jak my byliśmy to śmiałków nie było, ale w sumie to więcej było śladów samochodów niż zwykłego piasku ... :mrgreen: ... czyżby Paweł miał ochotę skodziną trochę poszaleć ? ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

Okaże się na miejscu czy go poniesie fantazja. Kiedyś pomysł jeżdżenia po plaży skończył się wypychaniem skody z kilkoma Albańczykami.
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 13.12.2015 17:09

kmichal napisał(a):... a my Ribe zapamiętamy - tak ... :D ...

Pięknie tam jest.

kmichal napisał(a):
Franz napisał(a):To i tak miałeś lepiej, niż ja w Barcelonie.

... :wink: ... w sumie to w katedrze w Trydencie jeszcze mniej ich zrobiłem i to raczej "nielegalnie" ... :roll: ...
Pozdrawiam.

Czy tam jest całkowity zakaz robienia zdjęć? Pytam z ciekawości, bo Trydent cały czas przewija się w naszych wakacyjnych planach, na razie jeszcze nie zrealizowanych.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.12.2015 20:40

Lidia K napisał(a):Okaże się na miejscu czy go poniesie fantazja. Kiedyś pomysł jeżdżenia po plaży skończył się wypychaniem skody z kilkoma Albańczykami.

... tam raczej ciężko utknąć w piasku, chyba, że z rozpędu wjedzie się w wydmy ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.12.2015 20:53

maxredaktor napisał(a):Pięknie tam jest.

... zgadzam się, a z wieży widoki są podobno rewelacyjne ... :wink: ...

maxredaktor napisał(a):Czy tam jest całkowity zakaz robienia zdjęć? Pytam z ciekawości, bo Trydent cały czas przewija się w naszych wakacyjnych planach, na razie jeszcze nie zrealizowanych.

... niestety tak ... byłem tak podekscytowany tym, że wchodzę do tej katedry, że zakazu nie zauważyłem ... :roll: ... ale faktycznie mógłby być bardziej widoczny, dopiero jak pstryknąłem ze 3-4 zdjęcia i zauważyłem jak inni na mnie spoglądają dziwnym wzrokiem to zajarzyłem o co biega ... :wink: ... a jeżeli chodzi o Trydent to polecam - nam się bardzo spodobał i zawitaliśmy tam dwa razy, ale o tym już w następnej relacji z Gardy ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.12.2015 21:01

Dziewczyny zbierają muszelki, chłopaki podziwiają widoki, a ja pstrykam ... :wink: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.12.2015 10:05

Ekstra miejsce, od razu mi się spodobało i wyspa rzecz jasna jest punktem obowiązkowym :)
Piach wygląda jak beton :)
Pogoda fajna, ale upału chyba nie było, tak po strojach mniemam :wink:
A po "latawcach" widać że trochę wiało :roll:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 14.12.2015 10:14

kulka53 napisał(a):Ekstra miejsce, od razu mi się spodobało i wyspa rzecz jasna jest punktem obowiązkowym

... zgadza się, miejsce urokliwe ... :wink: ... a najlepsze czyt. wydmy jeszcze przed nami ... :mrgreen: ...

kulka53 napisał(a):Piach wygląda jak beton

... miałem wrażenie, że miejscami nawierzchnia lepsza niż niejedna nasz droga ... :roll: ...

kulka53 napisał(a):Pogoda fajna, ale upału chyba nie było, tak po strojach mniemam
A po "latawcach" widać że trochę wiało

... temp. była niby w sam raz, ale wiatr był zimny i bardzo silny ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 14.12.2015 21:10

Nad samą wodą strasznie mocno wiało więc nawróciliśmy i podjechaliśmy pod same wydmy ... :wink: ...
Dużej zmiany na plus tam nie odczuliśmy, ale widoczki były niezłe ... :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 15.12.2015 13:55

kmichal napisał(a):Ostatnim punktem odwiedzanym...

Dobrze, że dotarłem przed końcem. :)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 15.12.2015 14:02

longtom napisał(a):Dobrze, że dotarłem przed końcem.

... czekałem na Ciebie, specjalnie zwolniłem ... :wink: ... czyli dzisiaj wieczorem mogę zakończyć ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Styczniowy Rzym w odcieniach szarości ... - strona 38
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone