We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
SgwdYrEira napisał(a):Pendolino!!! Kurcze, to jeździ?
... BRAWO ... gratulacje ... ... w nagrodę masz miejsce w pierwszym rzędzie ... ... ... nie dość, że jeździ to nawet jest szybki, tak szybki, że ledwo zdążyłem go uchwycić ... ... a może to ja taki wolny ... ... ... Pozdrawiam.
Widziałem to coś raz, w zeszły piątek, nie był szczególnie szybki. Jadąc drogą równoległą do torów okazałem się szybszy nie przekraczając przepisów w terenie zabudowanym
SgwdYrEira napisał(a):Widziałem to coś raz, w zeszły piątek, nie był szczególnie szybki. Jadąc drogą równoległą do torów okazałem się szybszy nie przekraczając przepisów w terenie zabudowanym
... widocznie on też ma podobne ograniczenie w terenie zabudowanym ... ... ... Pozdrawiam.
Pierwsza noc naszej tegorocznej majówki minęła niestety szybko, o wiele za szybko ... ... Pobudka była dosyć wczesna, bo o godz. 8:00. Wszystko po to, żeby w miarę wcześnie stawić się w Malborku, tym razem na dzienne zwiedzanie zamku i w pełnym składzie czyli 2+3 ... ...
Po przepysznym hotelowym śniadanku około godz. 9:15 wyruszamy, by po około 15 minutach jazdy móc oglądać takie oto widoki ... ...
Za dużo czasu na focenie od rana nie było, ponieważ tłumy były coraz większe, a musieliśmy jeszcze dotrzeć do kas, na miejsce zbiórki naszej grupy ... ...
Około godz. 10:00 ruszyliśmy na zwiedzanie ... ...
Toruń jest piękny niezależnie od pogody w zeszłym roku odwiedziliśmy to miasto po dłuższej przerwie i byłam mocno zaskoczona, jak się zmieniło (na korzyść) w ostatnich latach
rejon warmiński przydałoby się też "odświeżyć" może w przyszłym roku...
Dziedziniec zamkowy prezentuje się okazale, ale te tłumy ... ... ...
Jeszcze trochę wnętrz i na tym koniec zwiedzania ... ...
Muszę przyznać, że w takim tłumie zwiedzanie jest koszmarem ... ... Momentami musieliśmy czekać w kolejce kilku grup na zwiedzenie poszczególnych wnętrz, ale to jest niestety koszt "sławy zamku" ... ... ...