W P R O W A D Z E N I E Pomysł z wyjazdem na Mundial pojawił się kiedy jeszcze nie mieliśmy zapewnionego awansu. Syn nie odpuszczał i mówił, że skoro ja już na takiej imprezie byłem i wróciłem zadowolony to dlaczego nie możemy powtórzyć tego wspólnie ...
...
W końcu mnie przekonał i umówiliśmy się, że jak Polska awansuje to będziemy aplikować o bilety. W pierwszej turze niestety się nie udało i ustaliliśmy, że spróbujemy drugi raz, ale jeżeli tym razem również się nie uda to odpuszczamy ...
...
W listopadzie 2017 okazało się, że zostaliśmy "szczęśliwymi" posiadaczami biletów na trzy grupowe mecze biało-czerwonych ...
...
Na początku grudnia, kiedy nie były jeszcze znane składy grup, a w związku z tym miejsca rozgrywania spotkań, a przy drastycznie wzrastających cenach biletów lotniczych podjęliśmy decyzję o terminie wyjazdu i powrotu. Następnie przyszła pora na załatwienie "paszportu kibica" czyli FAN-ID, który jednocześnie był wizą wjazdową do Rosji ...
...
Po losowaniu grup mogliśmy przystąpić do rezerwowania biletów na darmowe pociągi kibicowskie oraz do szukania noclegów. Na szczęście wtedy nie było z tym problemów, a ceny były rozsądne. W kwietniu postanowiłem sprawdzić nasze noclegowe rezerwacje i tutaj spotkało mnie duże rozczarowanie ...
... Okazało się, że albo nikt nie odpowiadał, albo ceny były już znacznie wyższe, albo nasza rezerwacja jest nieaktualna, bo "... pracownik się pomylił ...". Wyjścia nie było i musieliśmy ponownie przystąpić do szukania kwater. Oczywiście wybór był już niewielki, a ceny ogromne ...
... Udało nam się jednak skompletować wszystkie noclegi i pozostało już tylko odliczanie dni do wylotu ...
...
Program na dzień wylotu wyglądał tak:
- wylot 11.06: Poznań - Warszawa; Warszawa - Moskwa
- pociąg nocny płatny: Moskwa - Petersburg
- pobyt 12.06 - 15.06: Petersburg
- pociąg nocny kibicowski: Petersburg - Moskwa
- pobyt 16.06 - 21.06: Moskwa
- pociąg nocny kibicowski: Moskwa - Kazań
- pobyt 22.06 - 25.06: Kazań
- pociąg 24 h płatny: Kazań - Wołgograd
- pobyt 26.06 - 28.06: Wołgograd
- pociąg 24 h kibicowski: Wołgograd - Moskwa
- wylot 30.06: Moskwa - Warszawa; Warszawa - Poznań
Program wyjazdu "niestety" uległ korekcie. Pierwszy raz już na początku wyprawy. O tym jednak już w samej relacji ...
...
CDN...