Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Styczniowy Rzym w odcieniach szarości ...

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kmichal
Koneser
Re: Czerwcowa Fionia 2017

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 12.10.2017 14:30

Franz napisał(a):Kiedy moje dzieciaki były jeszcze małe, wkurzało mnie, że muszę płacić wysoką cenę za towarzyszenie im w Legolandzie, bo nie miałem zamiaru korzystać z żadnych tamtejszych atrakcji. Ale skoro już zapłaciłem... to sobie poużywałem...

... fakt - tanio nie jest ... :roll: ... ale jak już się tą gorycz przełknie to można nieźle się zabawić ... :mrgreen: ...
... ja akurat też miałem ochotę na te atrakcje, może dlatego, że skosztowałem ich dwa lata wcześniej i byłem mega zadowolony ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.10.2017 11:25

CD...

Dzień 6 - 15.06.2017 ( czwartek ) - Sandager - Langeland - Sandager

Przed nami kolejny dzień duńskiej przygody. Skoro był już pokazany zachód słońca, to i wschodu zabraknąć nie może ... :wink: ...
Budzę się chwilę po godz: 4:00 i czekam ... :mrgreen: ...

Obrazek

... na szczęście chmury nie zasłoniły widoków ... :D ...

Obrazek

... jako, że powietrze jest bardzo rześkie - zaledwie kilka stopni na plusie ... 8O ... obserwację przeprowadzam z przydomowego tarasu ... :oczko_usmiech: ...

Obrazek

CDN...
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 13.10.2017 17:01

Parę stopni na plusie w czerwcu... 8O
Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.10.2017 17:51

ajdadi napisał(a):Parę stopni na plusie w czerwcu...

... to był nasz najchłodniejszy duński poranek ... :roll: ... ale za to dzień był słoneczny ( jak na miejscowe warunki ) ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 13.10.2017 18:31

Wschód oczywiście taki jaki lubię...to miałem jeszcze w poprzednim poście dopisać...Ale tak to jest jak się z telefonu korzysta... :wink: :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.10.2017 18:43

ajdadi napisał(a):Wschód oczywiście taki jaki lubię...

... wschód był tego dnia bardzo ładny - zanim jednak nastał miałem jeszcze spotkanko z zającem po wyjściu na taras ... :wink: ... jednak był szybszy ode mnie i zdjęcia nie mam ... :evil: ...

ajdadi napisał(a):Ale tak to jest jak się z telefonu korzysta...

... też wolę pisać z kompa niż z telefonu ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 16.10.2017 07:53

CD...

Ten dzień zaczął się pięknym wschodem słońca. Niestety kilka godzin później już tak wspaniale nie było ... :roll: ... Co prawda pogoda dopisywała, ale ponownie wróciła "choroba" - tym razem oprócz najmłodszego temp. mają jeszcze żona i córka ... :evil: ...

Decydujemy jak poprzednio, że "choruszki" zostają w domu, a zdrowa część ekipy będzie realizowała zaplanowany na dzisiaj program ... :wink: ... Po śniadaniu więc, wraz z synem, wyruszamy na południe ... :) ...

Obrazek

Naszym dzisiejszym celem jest wyspa Langeland, a pierwszym i najważniejszym miejscem jest Koldkrigsmuseum Langelandsfort ... :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 16.10.2017 12:50

CD...

Kupujemy bilety i wchodzimy na teren ogromnego kompleksu ... 8) ...

Obrazek

Obrazek

... przed nami pierwszy bunkier ... :wink: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... na powierzchni również jest co podziwiać ... :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... szczególnie to działo przeciwlotnicze przypadło nam do gustu ... :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Obrazek

... nawet trochę się nim pobawiliśmy ... 8) ...

Obrazek

CDN...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.10.2017 19:46

kmichal napisał(a):... nawet trochę się nim pobawiliśmy ...

Fajnie , że jest taka możliwość 8) , pamiętam jaką frajdę mieliśmy na SHOT-SHOW z działkami P-lot , transporterami , a za sporą opłatą można było pojeździć nowym ( wtedy :wink: ) Abramsem , wszystko bez amunicji ale nas interesowały mechanizmy i sposób w jaki działają . . .

Podoba mi się ta Fionia , tylko temperatury mogłyby być wyższe :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 16.10.2017 20:23

Też z chęcią bym się pobawił .Pozdrawiam
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 16.10.2017 21:57

Oj takie wojenne atrakcje to lubię, ale myślę, że moim potomkom, bardziej podszedłby ten gustowny trabancik, forsujący mur.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 17.10.2017 07:28

piotrf napisał(a):Fajnie , że jest taka możliwość

... takie dodatki sprawiają, że człowiek na dłużej zapamiętuje dane miejsce ... :wink: ...

piotrf napisał(a):nas interesowały mechanizmy i sposób w jaki działają . . .

... na szczęście wszystkie przekładnie itp. itd. działały bez zarzutu - tylko amunicji i wroga zabrakło ... :mrgreen: ...

piotrf napisał(a):Podoba mi się ta Fionia , tylko temperatury mogłyby być wyższe

... zgadzam się - sama Fionia i okoliczne wysepki są bardzo sympatycznym i wdzięcznym obiektem do zwiedzania ... :lol: ... a temp. - no cóż, to już jednak północ ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 17.10.2017 07:30

ajdadi napisał(a):Też z chęcią bym się pobawił .Pozdrawiam

... nic nie stoi na przeszkodzie - tylko jakieś 1000 km i działko Twoje ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 17.10.2017 07:34

Buber napisał(a):Oj takie wojenne atrakcje to lubię

... ja też, chociaż nie ukrywam, że to muzeum znalazłem głównie pod kątem syna, który jest na "wojskowym etapie rozwoju" ... :mrgreen: ...

Buber napisał(a):ale myślę, że moim potomkom, bardziej podszedłby ten gustowny trabancik, forsujący mur.

... to muzeum jest ściśle związane z "zimną wojną" - pojawią się również polskie akcenty ... 8) ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 17.10.2017 07:43

kmichal napisał(a):
... nic nie stoi na przeszkodzie - tylko jakieś 1000 km i działko Twoje ...

Wszystko fajnie i pięknie...tylko w ostatnich latach...to nie ten kierunek... :wink: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Styczniowy Rzym w odcieniach szarości ... - strona 219
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone