Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Styczniowy Rzym w odcieniach szarości ...

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
kmichal
Koneser
Re: MALTA 2016 - CZYLI JAK PRZETRWAĆ NA PIERWSZEJ LINII FRON

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 20.11.2016 00:02

piotrf napisał(a):Piękny spacer po pierwszej linii frontu , dziękuję

... ja również dziękuję za towarzystwo przy spacerach ... :D ...

piotrf napisał(a):Malta jeszcze przed nami , ale już mam również dzięki Twojej relacji plan . . .

... mam nadzieję, że moja relacja przyda się ... 8) ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.11.2016 18:47

Nie ukrywam, że ostatnio tu nie zaglądałam :oops: ale oczywiście wkrótce nadrobię, ale widzę w "śmieciach", że ponownie pewien Pan się u Ciebie pojawił (nawet myślałam przy innym wątku czy u Ciebie na Malcie też swoje mądrości sieje), ale widzę, że ponownie postanowił usunąć konto :lol:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 20.11.2016 21:21

piekara114 napisał(a):Nie ukrywam, że ostatnio tu nie zaglądałam ale oczywiście wkrótce nadrobię

... przyjemnej lektury ... 8) ... obiecuję, że więcej już nie dopiszę ... :wink: ...

piekara114 napisał(a): ale widzę w "śmieciach", że ponownie pewien Pan się u Ciebie pojawił (nawet myślałam przy innym wątku czy u Ciebie na Malcie też swoje mądrości sieje), ale widzę, że ponownie postanowił usunąć konto

... tym razem był na tyle taktowny, że zaczekał do końca relacji ... :wink: ... zażartowałem sobie, że to jest jedyna ofiara maltańskiego frontu ... :mrgreen: ... a już tak na serio to mam nadzieję, że jego "drugie seppuku" okaże się skuteczne i więcej już się tutaj nie pojawi ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 21.11.2016 07:03

Dzięki Michale za relację :)
Zasiadłem wczoraj wieczorem i "wciągnąłem" kilkanaście zaległych stron naraz :cool:
Ponownie odniosłem wrażenie że Gozo jest fajniejszą maltańską wyspą (Ramla - super)... chociaż miejskie widoczki Trójmiasta są nie do podrobienia :idea:
Na autobusy to pewnie dłuższy czas patrzeć nie mogliście :wink:
Blue Lagoon... bez komentarza :lol:
Fajny pomysł z Sycylią :idea: , zwłaszcza że warunki pogodowe dopisały, chociaż pewnie trochę męczący musiał być ten dzień.
Ładnie tam... żeby jeszcze mieć gwarancję dobrej pogody przez 2 tygodnie poza sezonem :roll: to można by pomyśleć.

Pozdrawiam... i do następnej relacji z innej wyspy na M :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2016 09:05

kulka53 napisał(a):Ładnie tam... żeby jeszcze mieć gwarancję dobrej pogody przez 2 tygodnie poza sezonem :roll: to można by pomyśleć.

Z relacji siostry, która prawie co chwilę tam jest na 2 tygodnie to pogoda dość pewna jest (w grudniu w zacisznych zasłoniętych od wiatru miejscach spokojnie się opala). Najgorzej to styczeń-marzec, bo to mocno deszczowe miesiące.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 21.11.2016 09:11

piekara114 napisał(a):Z relacji siostry, która prawie co chwilę tam jest na 2 tygodnie

... tylko pozazdrościć siostrze ... :wink: ...

piekara114 napisał(a):Najgorzej to styczeń-marzec, bo to mocno deszczowe miesiące.

... jak widać na naszym styczniowym przykładzie nawet wtedy można stopy pomoczyć, a i nawet nie zmoknąć ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 21.11.2016 09:29

kulka53 napisał(a):Dzięki Michale za relację

... ależ proszę uprzejmie, przyjemność również po mojej stronie bo mogłem po raz drugi odbyć tą podróż ... :mrgreen: ...

kulka53 napisał(a):Zasiadłem wczoraj wieczorem i "wciągnąłem" kilkanaście zaległych stron naraz

... na ostatnich "metrach" nieco przyspieszyłem ... :wink: ...

kulka53 napisał(a):Ponownie odniosłem wrażenie że Gozo jest fajniejszą maltańską wyspą (Ramla - super)... chociaż miejskie widoczki Trójmiasta są nie do podrobienia

... Trójmiasto jest przepiękne i w miarę spokojne, oczywiście polecam .... 8) ... a Gozo będzie naszym następnym miejscem pobytu w przypadku jak jeszcze kiedyś zawitamy na Maltę ... :wink: ... na Ramla mam jeszcze do zdobycia grotę położoną nad plażą z której są fantastyczne widoczki ... :oczko_usmiech: ...

kulka53 napisał(a):Na autobusy to pewnie dłuższy czas patrzeć nie mogliście

... akurat ja jestem do komunikacji przyzwyczajony ( dojazd do pracy ), a najmłodszy to "zakochał" się w transporcie publicznym i teraz co widzi autobus lub tramwaj to wsiadałby do nich, ale fakt jazda komunikacją i te przesiadki oraz uzależnienie od niej może sprawiać trochę problemów ... :roll: ... :wink: ...

kulka53 napisał(a):Blue Lagoon... bez komentarza

... zgadzam się ... :mrgreen: ...

kulka53 napisał(a):Fajny pomysł z Sycylią , zwłaszcza że warunki pogodowe dopisały, chociaż pewnie trochę męczący musiał być ten dzień.

... chyba najbardziej wkurzające było to, że Pani przewodnik w trakcie jazdy opowiadała nam o mijanych miejscach, a my tego na żywo nie mogliśmy zobaczyć ... :evil: ... nie tak do tej pory podróżowaliśmy, ale nie można mieć wszystkiego ... :wink: ...
co się odwlecze ... :D ...

kulka53 napisał(a):Ładnie tam... żeby jeszcze mieć gwarancję dobrej pogody przez 2 tygodnie poza sezonem to można by pomyśleć.

... sądzę, że akurat z tym większych problemów nie będzie ... 8) ...

kulka53 napisał(a):Pozdrawiam... i do następnej relacji z innej wyspy na M

... mam nadzieję, że do tego czasu w pracy trochę się wyluzuje i będzie czas na pisanie, a raczej na wklejanie zdjęć ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 21.11.2016 14:24

Michale dzięki za relację. Podobnie jak w przypadku Gardy dokładnie spenetrowaliście okolice. Ta relacja to świetny przewodnik po Malcie i okolicznych wysepkach. Gozo - jest super, a zatoczki na Comino... :hearts:

pozdrawiam,
Michał
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 21.11.2016 14:49

Dzięki za relację i cudowne zdjęcia. Gdyby kiedyś .. coś ... :mrgreen: to lista miejsc wartych odwiedzenia gotowa :papa: .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 21.11.2016 15:04

Mikeee napisał(a):Michale dzięki za relację. Podobnie jak w przypadku Gardy dokładnie spenetrowaliście okolice. Ta relacja to świetny przewodnik po Malcie i okolicznych wysepkach. Gozo - jest super, a zatoczki na Comino...

... ja również dziękuję, że zaglądałeś ... :) ... na Malcie te okolice są zdecydowanie bliższe ... 8) ... przewodnik to raczej nie bo nie zawarłem w relacji informacji o piasku znad Sahary oraz o morskiej trawie na Golden Beach ... :oczko_usmiech: ... a tak na serio to na Gozo i Comino sam chętnie ponownie bym zajrzał ... :D ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 21.11.2016 15:09

Potter napisał(a):Dzięki za relację i cudowne zdjęcia. Gdyby kiedyś .. coś ... to lista miejsc wartych odwiedzenia gotowa .

... jak ktoś czyta to i pisanie jest łatwiejsze ... :wink: ... zdecydowanie namawiam do tego: "gdyby kiedyś .. coś ..." - moim zdaniem warto, chociażby na wydłużony weekend ... :wink: ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 21.11.2016 17:32

kmichal napisał(a):... weekend ... :wink: ...

Po weekendzie...mam dobry humor...gra słaba...ale zwycięstwo cieszy :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 21.11.2016 19:48

ajdadi napisał(a):Po weekendzie...mam dobry humor...gra słaba...ale zwycięstwo cieszy

... pełna zgoda ... :wink: ... niestety były momenty gdy puls był zdecydowanie za wysoki ... :evil: ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 22.11.2016 17:28

kmichal napisał(a):... niestety były momenty gdy puls był zdecydowanie za wysoki ... :evil: ... :mrgreen: ...

Oj były takie momenty...
Żeby podtrzymać tradycję wyjazdową...trza do Lubina w piątek jechać... :mrgreen:
Tylko żeby pogoda się nagle nie sknociła... :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.11.2016 17:30

ajdadi napisał(a):
kmichal napisał(a):... niestety były momenty gdy puls był zdecydowanie za wysoki ... :evil: ... :mrgreen: ...

Oj były takie momenty...
Żeby podtrzymać tradycję wyjazdową...trza do Lubina w piątek jechać... :mrgreen:
Tylko żeby pogoda się nagle nie sknociła... :papa:

Oooooo, ja też powinnam do Lubina jechać ... tylko ja w czwartek :roll: :wink:

Nadrobiłam relację, dzięki :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Styczniowy Rzym w odcieniach szarości ... - strona 133
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone