Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bliżej lub dalej do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Bliżej lub dalej do Chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.11.2005 16:49

Jechałem kiedyś na wakacje z kolegą (2 samochody). Po przyjeździe na miejsce porównaliśmy sytany liczników i okazało się, że różnica dystansu we wskazaniach wynosi ...kilkanaście kilometrów :!: :!:
Postanowiłem sprawdzić dlaczego.
Pomijając niesprawności układów pomiarowych przeanalizowałem sposób pomiaru odległości i wpływ obciążenie auta na pomiar.
Pomiar odległości oparty jest na ilości obrotów koła, jego średnicy, przełożeń w układzie napędowym itd. itp.
Weźmy np. oponę 175/75R14 - ma ona średnicę 618 mm i promień 0,309 m. Jeśli obróci się ona 1 raz to auto pokona dystans 2xPIx0,309 m=1,9415 m.
Gdy do auta zapakujemy dużo bagażu to załóżmy, że autko "siądzie" o 5 mm czyli 0,005 m. Wtedy przy 1 obrocie koła przejedzie 1,9100 m czyli wskazanie będzie się różniło od prawidłowego o 0,0315 m.
Załóżmy dystans na wakacje = 1200 km, jest to 618 079 obrotów koła.
Jeśli uwzględnimy powyższy błąd wskazania na 1 obrót to otrzymamy różnicę 19 469 m, czyli ok. 19,5 km :!:
Gdy autko dopakujemy na 10 mm ugięcia opony w stosunku do nominalnego....wskazanie licznika wyniesie 39 km więcej :lol:

Oczywiście jadąc na wakcje pewnie staracie się dopompowac koła w Waszych maszynach, ale szansa trafienia idealnie w nominalne ciśnienie dla danego obciążenia jest jednak dosyć mała....różnice we wskazaniach prawie zawsze będą.

WNIOSEK:
Jeśli zapakujemy dużo Żywca i Muszynianki "TAM"....to "Z POWROTEM" trzeba wziąć tyle samo Karkovacko i Jamnicy...... bo inaczej autko nie zatrzyma się koło naszej chałupy bo będzie myślało, że ma jeszcze kilkanaście kilometrów drogi do przejechania...... :wink:

Podobna sytuacja ma miejsce przy wymianie opon, jeśli założymy oponę o innym profilu, czy szerokości. Także w przypadku wymiany na zimowe.
Aby tego uniknąć podaję link do zamienników:
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 20.11.2005 18:41

8O 8O 8O
Nie powiem jestem pod wrażeniem, z tej strony Pana nie znałem :wink: Az tak tego tematu nie zgłębiałem ...ale tabelę zamienników znam, korzystałem w tym roku kupując zimówki. Oryginalnie mam niepopularny rozmiar 195/55/15 i wychodzą stosunkowo drogo, wziąłem 185/60/15 wyszło taniej i chyba zdrowiej dla aluskow zawsze trochę wyższy profil na naszych dziurach.
pozdraVki :)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 20.11.2005 20:09

Maciej napisał(a):8O 8O 8O
. Oryginalnie mam niepopularny rozmiar 195/55/15 i wychodzą stosunkowo drogo, :)

Zgadza się, dwa lata temu naszukałem się podobnych zimówek, polskich takich rozmiarów nie było więc kupiłem Fuldy i do tanich nie należały.

Pozdrawiam
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 20.11.2005 20:44

slapol,
czyli ze by skrucuc droge do cro co chwile trzeba stawc i wypic piwo.
A mi to nigdi nie wpadlo do glowi sprawdzac.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.11.2005 00:32

Leon napisał(a):slapol,

Lekka nadinterpretacja Leonie... :lol: :lol: ...ŻEBY NIE WYDŁUŻYĆ DROGI :wink: wystarczy ODPOWIEDNIO..."pierdnąć w oponkę" :wink: :lol: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.11.2005 01:31

Leon napisał(a):slapol,

Drogi Leonie-częste stawanie i picie piwa w drodze do Cro
nie skóci drogi , ale może spowodować nie dojechanie do niej :wink:
A więc to dobrze, że Ci to nie wpadło do głowy :lol:
Pozdrawiam.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 21.11.2005 08:35

Janusz, Leon może spokojnie pić daleko do cro to on nie ma :oczko_usmiech:
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 21.11.2005 08:38

Slapol - niegdy nie byłem dobry z matmy :wink:
Jestem pod wrażeniam naukowego podejścia do tematu. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.11.2005 10:22

Maciej napisał(a):8O 8O 8O
.......z tej strony Pana nie znałem :wink:

Politechnika Wrocławska, Wydział Mechaniczny, Specjalność: Pojazdy Lądowe... :wink: :lol:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 21.11.2005 10:41

Matko Boska ! 8O nie wiem czy zazdościć czy współczuć :wink: :twisted:
Nie wiedzialem że takie fajne ludzie mogą studiować na politechnice :lol:
Ja tam jezdem chómanizda: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej, fillologia polska spec. dziennikarstwo :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.11.2005 17:26

Maciej napisał(a):
Ja tam jezdem chómanizda: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej, fillologia polska spec. dziennikarstwo :wink:

...jak nie będę wiedział jak napisać "NIE" z czymś tam - razem czy osobno? - to sie zgłoszę... :lol: :lol:
Pzdr
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.11.2005 20:52

Maciej napisał(a):Janusz, Leon może spokojnie pić daleko do cro to on nie ma :oczko_usmiech:

Jeśli się nie mylę, to Leon ma żonę Polkę, i do Cro jedzie, jak
wraca z Polski (chyba był w tym roku na chrzcinach lub ślubie)
- a wtedy ma tyle co my :wink:
:papa:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 22.11.2005 09:59

...Janusz ja mam zone Polke, ale to nie przeszkadza ze by mieszkac w Chorwacji...
ba...nawet jest dobri powod ze by do Polski pojechac na chrzcini i wesela....
AndAn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndAn » 22.11.2005 15:26

>okazało się, że różnica dystansu we wskazaniach wynosi ...kilkanaście >kilometrów :!: :!:
>Postanowiłem sprawdzić dlaczego.
>Gdy do auta zapakujemy dużo bagażu to załóżmy, że autko "siądzie" o 5 >mm czyli 0,005 m.

Słusznie zauważyłeś, że wpływ na pomiar odległosci ma promień koła, tylko że tak na prawdę nie chodzi o promień tylko o obwód a to że autko "siądzie" NIE ZMIENIA obwodu koła.
Na to może mieć wpływ jedynie zużycie opony i faktycznie różnica pomiaru na liczniku przy oponie nowej i takiej w której bieżnik jest starty przy trasie 1200 km może być zauważalna.
Inną sprawą jest niedokładność pomiaru i sądzę że raczej to ma większy wpływ.

AndAn
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.11.2005 15:57

AndAn napisał(a):
Słusznie zauważyłeś, że wpływ na pomiar odległosci ma promień koła, tylko że tak na prawdę nie chodzi o promień tylko o obwód a to że autko "siądzie" NIE ZMIENIA obwodu koła.

AndAn

Tak byłoby, gdyby koło poruszało się po jezdni i stykało z podłożem w 1 punkcie, ale to tylko teoria....obwód w tym przypadku należy liczyć z promienia "faktycznie tzn. pod obciążeniem" pracującego koła, bo ta wartość decyduje o przejechanym dystanie przy 1 pełnym obrocie koła, a nie teoretyczny jego obwód w stanie nieobciążonym. Aby to sprawdzić, można zrobić eksperyment z kołem np. rowerowym....mierząc przejechaną faktycznie drogę z kołem napompowanym i na kapciu...
Myślę, że Cie przekonałem :lol:
Pozdravki
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies