Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bliżej lub dalej do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Bliżej lub dalej do Chorwacji.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.11.2005 15:49

Jechałem kiedyś na wakacje z kolegą (2 samochody). Po przyjeździe na miejsce porównaliśmy sytany liczników i okazało się, że różnica dystansu we wskazaniach wynosi ...kilkanaście kilometrów :!: :!:
Postanowiłem sprawdzić dlaczego.
Pomijając niesprawności układów pomiarowych przeanalizowałem sposób pomiaru odległości i wpływ obciążenie auta na pomiar.
Pomiar odległości oparty jest na ilości obrotów koła, jego średnicy, przełożeń w układzie napędowym itd. itp.
Weźmy np. oponę 175/75R14 - ma ona średnicę 618 mm i promień 0,309 m. Jeśli obróci się ona 1 raz to auto pokona dystans 2xPIx0,309 m=1,9415 m.
Gdy do auta zapakujemy dużo bagażu to załóżmy, że autko "siądzie" o 5 mm czyli 0,005 m. Wtedy przy 1 obrocie koła przejedzie 1,9100 m czyli wskazanie będzie się różniło od prawidłowego o 0,0315 m.
Załóżmy dystans na wakacje = 1200 km, jest to 618 079 obrotów koła.
Jeśli uwzględnimy powyższy błąd wskazania na 1 obrót to otrzymamy różnicę 19 469 m, czyli ok. 19,5 km :!:
Gdy autko dopakujemy na 10 mm ugięcia opony w stosunku do nominalnego....wskazanie licznika wyniesie 39 km więcej :lol:

Oczywiście jadąc na wakcje pewnie staracie się dopompowac koła w Waszych maszynach, ale szansa trafienia idealnie w nominalne ciśnienie dla danego obciążenia jest jednak dosyć mała....różnice we wskazaniach prawie zawsze będą.

WNIOSEK:
Jeśli zapakujemy dużo Żywca i Muszynianki "TAM"....to "Z POWROTEM" trzeba wziąć tyle samo Karkovacko i Jamnicy...... bo inaczej autko nie zatrzyma się koło naszej chałupy bo będzie myślało, że ma jeszcze kilkanaście kilometrów drogi do przejechania...... :wink:

Podobna sytuacja ma miejsce przy wymianie opon, jeśli założymy oponę o innym profilu, czy szerokości. Także w przypadku wymiany na zimowe.
Aby tego uniknąć podaję link do zamienników:
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 20.11.2005 17:41

8O 8O 8O
Nie powiem jestem pod wrażeniem, z tej strony Pana nie znałem :wink: Az tak tego tematu nie zgłębiałem ...ale tabelę zamienników znam, korzystałem w tym roku kupując zimówki. Oryginalnie mam niepopularny rozmiar 195/55/15 i wychodzą stosunkowo drogo, wziąłem 185/60/15 wyszło taniej i chyba zdrowiej dla aluskow zawsze trochę wyższy profil na naszych dziurach.
pozdraVki :)
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 20.11.2005 19:09

Maciej napisał(a):8O 8O 8O
. Oryginalnie mam niepopularny rozmiar 195/55/15 i wychodzą stosunkowo drogo, :)

Zgadza się, dwa lata temu naszukałem się podobnych zimówek, polskich takich rozmiarów nie było więc kupiłem Fuldy i do tanich nie należały.

Pozdrawiam
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 20.11.2005 19:44

slapol,
czyli ze by skrucuc droge do cro co chwile trzeba stawc i wypic piwo.
A mi to nigdi nie wpadlo do glowi sprawdzac.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.11.2005 23:32

Leon napisał(a):slapol,

Lekka nadinterpretacja Leonie... :lol: :lol: ...ŻEBY NIE WYDŁUŻYĆ DROGI :wink: wystarczy ODPOWIEDNIO..."pierdnąć w oponkę" :wink: :lol: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.11.2005 00:31

Leon napisał(a):slapol,

Drogi Leonie-częste stawanie i picie piwa w drodze do Cro
nie skóci drogi , ale może spowodować nie dojechanie do niej :wink:
A więc to dobrze, że Ci to nie wpadło do głowy :lol:
Pozdrawiam.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 21.11.2005 07:35

Janusz, Leon może spokojnie pić daleko do cro to on nie ma :oczko_usmiech:
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 21.11.2005 07:38

Slapol - niegdy nie byłem dobry z matmy :wink:
Jestem pod wrażeniam naukowego podejścia do tematu. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.11.2005 09:22

Maciej napisał(a):8O 8O 8O
.......z tej strony Pana nie znałem :wink:

Politechnika Wrocławska, Wydział Mechaniczny, Specjalność: Pojazdy Lądowe... :wink: :lol:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 21.11.2005 09:41

Matko Boska ! 8O nie wiem czy zazdościć czy współczuć :wink: :twisted:
Nie wiedzialem że takie fajne ludzie mogą studiować na politechnice :lol:
Ja tam jezdem chómanizda: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej, fillologia polska spec. dziennikarstwo :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.11.2005 16:26

Maciej napisał(a):
Ja tam jezdem chómanizda: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza, Wydział Filologii Polskiej i Klasycznej, fillologia polska spec. dziennikarstwo :wink:

...jak nie będę wiedział jak napisać "NIE" z czymś tam - razem czy osobno? - to sie zgłoszę... :lol: :lol:
Pzdr
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.11.2005 19:52

Maciej napisał(a):Janusz, Leon może spokojnie pić daleko do cro to on nie ma :oczko_usmiech:

Jeśli się nie mylę, to Leon ma żonę Polkę, i do Cro jedzie, jak
wraca z Polski (chyba był w tym roku na chrzcinach lub ślubie)
- a wtedy ma tyle co my :wink:
:papa:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 22.11.2005 08:59

...Janusz ja mam zone Polke, ale to nie przeszkadza ze by mieszkac w Chorwacji...
ba...nawet jest dobri powod ze by do Polski pojechac na chrzcini i wesela....
AndAn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndAn » 22.11.2005 14:26

>okazało się, że różnica dystansu we wskazaniach wynosi ...kilkanaście >kilometrów :!: :!:
>Postanowiłem sprawdzić dlaczego.
>Gdy do auta zapakujemy dużo bagażu to załóżmy, że autko "siądzie" o 5 >mm czyli 0,005 m.

Słusznie zauważyłeś, że wpływ na pomiar odległosci ma promień koła, tylko że tak na prawdę nie chodzi o promień tylko o obwód a to że autko "siądzie" NIE ZMIENIA obwodu koła.
Na to może mieć wpływ jedynie zużycie opony i faktycznie różnica pomiaru na liczniku przy oponie nowej i takiej w której bieżnik jest starty przy trasie 1200 km może być zauważalna.
Inną sprawą jest niedokładność pomiaru i sądzę że raczej to ma większy wpływ.

AndAn
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.11.2005 14:57

AndAn napisał(a):
Słusznie zauważyłeś, że wpływ na pomiar odległosci ma promień koła, tylko że tak na prawdę nie chodzi o promień tylko o obwód a to że autko "siądzie" NIE ZMIENIA obwodu koła.

AndAn

Tak byłoby, gdyby koło poruszało się po jezdni i stykało z podłożem w 1 punkcie, ale to tylko teoria....obwód w tym przypadku należy liczyć z promienia "faktycznie tzn. pod obciążeniem" pracującego koła, bo ta wartość decyduje o przejechanym dystanie przy 1 pełnym obrocie koła, a nie teoretyczny jego obwód w stanie nieobciążonym. Aby to sprawdzić, można zrobić eksperyment z kołem np. rowerowym....mierząc przejechaną faktycznie drogę z kołem napompowanym i na kapciu...
Myślę, że Cie przekonałem :lol:
Pozdravki
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone