Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bliżej lub dalej do Chorwacji.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2005 21:18

....albo żeby nie niszczyć opon....a mnie uratować życie.... :wink: zaznaczcie na kole roweru krechę, zmierzcie drogę jednego pełnego ruchu koła, potem zmiana ciśnienia i jeszcze raz to samo....porównajcie wyniki......
PS.
Nigdy tego nie robiłem w rzeczywistości, ale sorry...dla mnie to logiczne, że przejechane drogi będą sią różniły........jeśli tak będzie....analogia do naszych autek jadących do Choracji - jak znalazł....a to już przetrenowałem...tzn. te różnice we wskazaniach....... :lol: :lol:
AndAn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndAn » 23.11.2005 21:22

>Bierzesz koło z pianki, powiedzmy 10 cm średnicy, czyli 5 cm promień, >oś robisz z ołówka.
....ciach
>Wg Twojej (a mojej z okresu błędów i wypaczeń) teorii w drugim >przypadku droga powinna być 5 razy mniejsza. Jednak łatwo sobie >wyobrazić, że będzie TAKA SAMA !!!

Doskonale !
To znacznie lepiej przemawia do wyobraźni niż moje dywagacje o predkości kątowej.

Zresztą najwazniejsze, że doszliśmy w końcu do sedna.
A tak nawiasem mówiąc to problem jest ciekawy i niejednego może zmylić, prawie jak zagadka Lilawati :-)
Przedstawię to kumplom w pracy - ciekawe ilu sie złapie ? :-)

Pozdrawiam
AndAn
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.11.2005 18:49

AndAn napisał(a):....Zresztą najwazniejsze, że doszliśmy w końcu do sedna.
A tak nawiasem mówiąc to problem jest ciekawy i niejednego może zmylić, prawie jak zagadka Lilawati :-)
Przedstawię to kumplom w pracy - ciekawe ilu sie złapie ? :-)

Pozdrawiam
AndAn

AndAn, mówiąc "doszliśmy" chyba nie miałeś na myśli mnie, bo ja pozostałem przy swoim, ale nie powiem, żebyś nie zasiał we mnie trochę wątpliwości :lol: :lol: ....do tego stopnia, że przed chwilą z balkonu przytaszczyłem do pokoju rower (mieszkam w bloku), pompkę i inne akcesoria.....zacząłem jeździć po pokoju na półkapciu i w pełni napompowanym kole....porównałem wyniki.....naprawdę wyszło na moje...
AndAn...zachęcam do empirycznego podejścia do sprawy....tylko na Boga ...zrób to w garażu jeśli taki masz....bo mnie domownicy pytali się, czy mi sie przypadkiem tabletki nie skończyły.... :wink: :lol: :lol:
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 24.11.2005 19:08

slapol napisał(a):AndAn, mówiąc "doszliśmy" chyba nie miałeś na myśli mnie, bo ja pozostałem przy swoim, ale nie powiem, żebyś nie zasiał we mnie trochę wątpliwości :lol: :lol: ....do tego stopnia, że przed chwilą z balkonu przytaszczyłem do pokoju rower (mieszkam w bloku), pompkę i inne akcesoria.....zacząłem jeździć po pokoju na półkapciu i w pełni napompowanym kole....porównałem wyniki.....naprawdę wyszło na moje...
AndAn...zachęcam do empirycznego podejścia do sprawy....tylko na Boga ...zrób to w garażu jeśli taki masz....bo mnie domownicy pytali się, czy mi sie przypadkiem tabletki nie skończyły.... :wink: :lol: :lol:

slapol, próba z rowerem nic nie da, bo błąd pomiaru jest zbyt duży. Ale spróbuj chociaż wyobrazić sobie mój przykład z gąbką!... Jest naprawdę przekonujący... :)

PozdraV
J.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.11.2005 19:20

Jacunio...wsiadaj na bicykl......mówię Ci.... :lol:
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 24.11.2005 19:38

Ale z Ciebie uparciuch!
Próbowałeś z tą gąbką??

To może w punktach.
Na razie punkt 1.

Na osi samochodu/roweru zaznaczamy punkt. Na przedłużeniu promienia, przechodzącego przez ten punkt, na brzegu opony zaznaczamy drugi punkt, odpowiadający temu pierwszemu. Powiedzmy, że punkt ten styka się z podłożem pośrodku "kapcia" (małego lub dużego - nie ma znaczenia).

Czy zgadzasz się z tezą, że aby koło wykonało obrót o 360 st. to punkt ten musi znaleźć się ponownie pośrodku kapcia?
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 24.11.2005 19:40

Obawiam się, że przykład z rowerem, a tym bardziej z pianką jest fałszywy ponieważ maja nie zbrojone obwody w kierunku poruszania się i pewnie ten obwód zmienia się nieco w zależności od napompowania (koło rowerowe) i nacisku (kolo piankowe), a można też przecież przeliczyć (a nawet zmierzyć), że nawet koło zbrojone się poddaje i zmienia średnicę i obwód- choć niewiele. Tak że wprawdzie ugięcie opony nie powinno mieć sensownego wpływu, ale ciśnienie w kole - tak, tyle że mniejszy niż Slapol wyliczał. Tak mi sie wydaje. :)
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 24.11.2005 19:50

liwan napisał(a):pewnie tan obwód zmienia się nieco w zależności od napompowania (koło rowerowe) i nacisku (kolo piankowe), a można też przecież przeliczyć (a nawet zmierzyć), że nawet koło zbrojone się poddaje i zmienia średnicę i obwód- choć niewiele.

No właśnie raczej obwód koła się nie zmienia. Przecież guma się nie kurczy - powierzchnia opony jest ciągle taka sama. Jak powietrza jest mało, to koło osiada, ale z kolei wydłuża się odcinek styku opony z podłożem, prawda?
Żeby skrócić obwód opony trzeba by wyciąć kawałek, albo zetrzeć z bieżnika kilka milimetrów.
Właśnie fakt, że opona jest zbrojona świadczy o tym, że obwód NIE MOŻE się zmniejszyć - przecież druty się nie skurczą, prawda?

Przykład z pianką nie jest rzeczywiście idealny, bo pianka trochę się kurczy, ale pokazuje, że droga absolutnie nie skraca się 5 razy, co łatwo można sobie wyobrazić...

PozdraV
J.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 24.11.2005 20:22

slapol napisał(a):
przed chwilą z balkonu przytaszczyłem do pokoju rower (mieszkam w bloku), pompkę i inne akcesoria.....zacząłem jeździć po pokoju na półkapciu i w pełni napompowanym kole....porównałem wyniki.....naprawdę wyszło na moje...

a fotki jakieś są ? :lol: :lol: :lol: mam nadzieję że Renia uwieczniła blokowego cyklistę :wink: Jak to mówią trzeba mieć fantazję dziadku :twisted:
Slapolek wszystkie nurtujące Cię kwestie sprawdzasz empirycznie :?: jeśli tak to strach się bać :oczko_usmiech:
pozdraVki
kominesku
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kominesku » 24.11.2005 21:36

Brawo Slapol! Ale mimo wszystko,że też Ci się chciało?! To chyba przez tą naszą wrocławską pogodę :lol: A co do wątku piwa, to może w jakiejś knajpce podyskutujemy ?!
AndAn
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndAn » 25.11.2005 09:40

>AndAn...zachęcam do empirycznego podejścia do sprawy....tylko na >Boga ...zrób to w garażu jeśli taki masz

Garażu nie mam więc spróbowałem na ulicy ... i wiesz co ... wynik był zaskakujący ... kręcę kręcę koła się obracają (opona też) a ja prawie stoję w miejscu ... oblodzone było hihihi.
Wobec powyższego śmiem twierdzić, że znacznie większy wpływ od dotychczas rozważanych na wskazanie licznika bez watpienia ma tak zwane palenie gumy :-)

AndAn

P.s.

Proponuję dla niedowiarków jeszcze jeden sposób rozumowania
- jeden obrót felgi = jeden obrót opony (i inaczej byc nie może - to już chyba ustaliliśmy ?)
- no to teraz teoretycznie rozcinamy opone i układamy na drodze - promień nie ma już znaczenia, felga toczy się po oponie i przetacza się przez całą jej długość wykonując dokładnie jeden obrót - to chyba nie podlega dyskusji bo wynika z powyższego warunku że 1 obrót felgi = 1 obrót opony.

Proszę zauważyć, że to rozumowanie pozwala uniknąć problmu zmiennego promienia który jak widać wprowadził spore zamieszanie.

AndAn
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 25.11.2005 12:48

AndAn napisał(a):Proszę zauważyć, że to rozumowanie pozwala uniknąć problmu zmiennego promienia który jak widać wprowadził spore zamieszanie.

To moja wina... :oops:
Domagam się natychmiastowego ukarania mnie dla przykładu!!

PozdraV
J.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 25.11.2005 14:09

Genialny temat i treść. Dawno już się tak dobrze tu nie bawiłem a i szare komórki (resztki) przy okazji uległy przewietrzeniu.

Ale zawsze bardziej podobały mi się wyliczenia typu;
Ile konserw turystycznych wchodzi pod tylne siedzenie Alfy?
lub
Ile można zaoszczędzić biorąc z Polski do Cro worek ziemniaków i zapas chleba na 2 tygodnie?

P.S.
A co do zmienności "tej samej odległości" do Cro to potwierdzam spostrzeżenia Panów w 100% - nigdy ta sama trasa nie daje identycznego wyniku na liczniku samochodu a różnice dochodzą nawet do 50 km czyli ok. 5% jeśli mierzyć tą samą trasę różnym sprzętem (czytaj różnymi samochodami) o czym przekonałem się już kilkakrotnie
neoadam
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) neoadam » 25.11.2005 14:33

przeanalizujmu ten problem jeszcze raz teoretycznie ,
bierzemy koło, rysujemy na niem krzyż ( środek krzyża w środku koła )
następnie numerujemy poszczególne ramiona : 1,2,3,4
mierzymy ich długość ( czyli długość promienia całego koła ) najpierw w stanie nie obciążonym . Wyniki wychodzą takie same dla wszystkich ramion. Następnie obciążamy koło i ponownie mierzymy poszczególne promienie koła :
wychodzi że promień stykający sie z podłożem jest krótszy od pozostałych - niech to będzi 1
oczywiście obwód koła, jako taki, nie ulega zmianie, poprostu koło w wyniku odkształcenia robi się lekko owalne ( pisał już o tym AndAn )

a teraz najważniejsze : przekręcamy koło o 90 stopni i ponownie mierzymy promienie , okazuję sie że teraz promień 2 jest krótszy od pozostałych więc znowu liczymy obwód , prędkość no i drogę przebytą z krótszego promienia
i tak bezkońca
i stąd różnica w przejechanych kilometrach
dodam że gdyby opona odkształciła sie trwale ( w tym samym miejscu ) to na przemian liczylibyśmy to z krótszego , to z dłuższych promieni ( tylko co to by była za jazda :wink: )

podsumowując :
Slapol miał rację

pozdrawiam
JachuG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JachuG » 25.11.2005 16:23

przypomniała mnie się jedna historia z działu matematyka ... otóż

Trzech ludzi złożyło się na flaszke każdy po 10 zł, Flaszka w sklepie kosztowała ich 25 zł , jednak ekspedientka po chwili zorientowała się że popełnila błąd bowiem flaszka kosztowała wiecej, każdy z niech dopłacił po złotówce wiec zapłacili faktycznie za butelke 28 zł, moje pytanie brzmi jesli każdy z nich zapłacił 9 zł czyli 3x9= 27 to gdzie się podziała złotówka?
POZD :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Bliżej lub dalej do Chorwacji. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone