Blato to dość popularna nazwa miejscowości w Chorwacji. Poniżej prezentuję kilka zdjęć z miasteczka Blato na wyspie Korczula (autorstwa mojej córki). Blato jest niewielkim miasteczkiem liczącym około 4000 mieszkańców. Znajduje się w
centrum wyspy, dlatego rzadziej jest odwiedzane przez turystów. To, że Blato nie leży nad morzem co powoduje, że nie pobudowano w nim tych okropnych "apartmanów", które coraz bardziej szpecą wybrzeże Adriatyku.
Blato jest ciekawe również z innego względu. Ulice nie mają w nim nazw tylko numery.
Wiem, że taki system stosowany jest również w innych chorwackich miasteczkach ale Blato ma ponadto swój nieodparty urok.
Centralnym miejscem Blato jest plac (plokata) przy którym odbywaja się wszystkie najważniejsze uroczystości
Nad plokatą góruje wieża kościoła Wszystkich Św.
Powyżej kościoła znaleźć można fajne uliczki.
Numer 3 przy 79 ulicy
Ciekawostka wartą zwiedzenia jest hala targowa znajdująca się pod numerem 3 przy 65 ulicy. Hala jest podzielona na dwie części - rybną i owocowo-warzywną.
"Prawie" jak witraż.
A tutaj juz Blato widziane z drogi prowadzącej do Priżby
Spacerując uliczkami Blato można natknąć się i na takie widoczki
Jak wcześniej wspomniałem centralny plac (plokata), to miejsce gdzie odbywają się różne "imprezy". My akurat dotarliśmy w dniu, w którym przedstawiano taniec "bojowy".
Warto odwiedzić Blato.