Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

błagam o odpowiedz

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Emilia_Chojecka
Turysta
błagam o odpowiedz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emilia_Chojecka » 21.06.2006 15:23

mam pytanko czy ktoś może wie czy wyżywienie i ceny paliwa benzyny i gazu bardzo różnią sie od cen w polsce i czy alkohol jest drogi?

ma ktoś moze kogoś kto wynają by domek w chorwacji dla 8 osób młodych i zeby nie był droższy niż 80 euro na dzień? prosze bradzo mi zależy na waszych odpowiedziach
:D :) :o 8O
robert_wr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_wr » 21.06.2006 15:28

Hej Emilio,
skorzystaj z wyszukiwarki obecnej w tym forum, znajdziesz na prawdę dużo informacji.
A co do Twoich pytań: benzyna kosztuje mniej więcej tyle samo na całej trasie do Chorwacji, wyżywienie generalnie w Cro jest droższe i z niektórymi produktami jest kłopot (głównie gotowe dania w słoikach), piwa prawie nie ma, głównie importowane, wina jest różnorodność, wódka - lokalna rakija.
pozdrawiam,
Robert
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 21.06.2006 15:48

Emilko bez paniki...powolutku :D
w jakim terminie sie wybierasz?
koltonek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) koltonek » 21.06.2006 16:15

robert_wr napisał(a):Hej Emilio,
skorzystaj z wyszukiwarki obecnej w tym forum, znajdziesz na prawdę dużo informacji.
A co do Twoich pytań: benzyna kosztuje mniej więcej tyle samo na całej trasie do Chorwacji, wyżywienie generalnie w Cro jest droższe i z niektórymi produktami jest kłopot (głównie gotowe dania w słoikach), piwa prawie nie ma, głównie importowane, wina jest różnorodność, wódka - lokalna rakija.
pozdrawiam,
Robert

Jak to piwa prawie nie ma a Karlovacko, Ozujsko - to przeciez piwo i to calkiem smaczne :) zwlasza zimne
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 21.06.2006 17:15

Witaj!
Dokładnie tak jak mówi "koltonek" - piwo jest i to dobre, import też czyli jakiś Heniek czy Calsbirek tez są ale polecam Karlovaćko po zimnemu z litrowej butli .

Ceny:
Piwo Karlowaćko - zależy gdzie - od 8 do 12 kun
Export - 10-17 kun
Kruch czyli ich tamtejszy chleb - 4-5 kun za bochen
obiad składajacy sie z 2 pizzy + piwa i kawy to - 100 -130 kun
wino domowej roboty - 12-15 kun
rakija - 12-20 kun
czyli podobnie jak u nas....

Ceny paliw w CRO to tak samo jak i u nas :)

Co do domu czy kwatery za cene którą podałaś to mysle że spokojnie sobie takową znajdziecie bez paniki i to w odpowiednim dla was miejscu ... tylko spokojnie i pokazać że potraficie sie targować :)

MIłego pobytu i do zobaczyska...:):)
Vegusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vegusia » 23.06.2006 10:15

no nie mogę ..piwa nie ma hihi piwka w bród tylko sie za portwel trzymac ,a ceny no cóz kupując w Kerumach można zaoszczędzić .Ceny wcale nie sa tak drastyczne ,troszke tylko drozsze.Chyba ,że od zeszłego roku coś się zmieniło . :lol:
Martii
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martii » 26.06.2006 11:17

Z moich doświadczeń wynika że ceny benzyny jak i żywności również alkoholu w sklepach są dwa razy droższe niż w Polsce co do benzyn to w 2005 roku płaciłam 5 zł za litr . Ja osobiście biorę tak zwane weki czyli gotowe obiadki na każdy dzień i nie muszę stać przy garach . Kupujemy tylko co dwa dni na targu świeże owoce.
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 26.06.2006 11:28

mozesz napisac w jakich sklepach takie kosmiczne ceny
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 26.06.2006 12:28

Martii napisał(a):Z moich doświadczeń wynika że ceny benzyny jak i żywności również alkoholu w sklepach są dwa razy droższe niż w Polsce co do benzyn to w 2005 roku płaciłam 5 zł za litr . Ja osobiście biorę tak zwane weki czyli gotowe obiadki na każdy dzień i nie muszę stać przy garach . Kupujemy tylko co dwa dni na targu świeże owoce.

Coś przesadzasz,
benzyna u nas była w 2005 roku po 4.5 - więc gdzie to 2x?
Jedzonko - patrząc na katalogi merketów też nigdzie 2x nie widze,
Ceny w Cro są wyższe, pewnie sporo zależy gdzie się kupuje.
U nas nad morzem w małych sklepikach np woda mineralna też jest po 2-3zł, podaczas gdy w biedronce po 1zł.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 26.06.2006 13:04

Emilia_Chojecka napisał(a):mam pytanko czy ktoś może wie czy wyżywienie i ceny paliwa benzyny i gazu bardzo różnią sie od cen w polsce i czy alkohol jest drogi?

ma ktoś moze kogoś kto wynają by domek w chorwacji dla 8 osób młodych i zeby nie był droższy niż 80 euro na dzień? prosze bradzo mi zależy na waszych odpowiedziach
:D :) :o 8O

pozdrawiam.
kilka razy na tym forum podawałem info o cenach w chorwacji wg. danych z maja br. z mojego pobytu w malińskiej. nie lubię się powtarzać, tym bardziej, że wyszukiwarka na tym forum działa bez zarzutu ale czego się nie robi dla dobra forumowiczów.
co do cen żywności - chleb 6 - 6.5 kn (nie ma porównania w smaku z polskim i nie jest tak wydajny), bułka 2 kn, piwo krajowe butelka 0.5 l 8 - 10 kn w sklepie, w knjpie za szklankę 0.33 l od 12 kn, litrowy sok owocowy w sklepie od 7 kn wzwyż, w knajpie szklanka soku to nie mniej niż 10 kn, mała margaryna ok. 5 - 6 kn, kilogram mandarynek ok 12 kn, 10kn kilo bananów ( arbuzów w maju nie było ale zwykle kosztują ok 2kn za kg). zupa w knapie (zwykle są 3 rodzaje - pomidorówka, rosół i rybna) 15 kn, dobre drugie danie z mięsem - 55 kn, z rybką zaś powyżej 85 kn, kalmary też ok. 55 kn. na ceny mięsa w sklepach nawet nie patrzyłem bo są koszmarne.
ceny więc są wyższe niż w polsce ale jeżeli porównać analogiczne ceny z knajpami w naszych kurortach( zwłaszcza w sezonie ) to już nie koniecznie.
jedzenie warto więc zabrać z polski.
dom za 80 euro dla 8 osób w sezonie będzie ciężko znależć - ja osobiście byłbym przygotowany na min. 12 euro od osoby.
ceny paliwa miałem porównywalne na całej trasie przejazdu.
PITER74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) PITER74 » 26.06.2006 14:00

Ogólnie nie wychodzi drożej niż nad naszym polskim Bałtykiem, u nas za pokój płaci się tyle co w CRO za apartament a i w knajpkach ceny podobne. Tylko że pewność pogody, temperatura wody, jej czystość - tutaj są różnice widoczne.

Powrót do Chorwackie ABC

błagam o odpowiedz
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies