Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

błagam o odpowiedz

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Emilia_Chojecka
Turysta
błagam o odpowiedz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Emilia_Chojecka » 21.06.2006 14:23

mam pytanko czy ktoś może wie czy wyżywienie i ceny paliwa benzyny i gazu bardzo różnią sie od cen w polsce i czy alkohol jest drogi?

ma ktoś moze kogoś kto wynają by domek w chorwacji dla 8 osób młodych i zeby nie był droższy niż 80 euro na dzień? prosze bradzo mi zależy na waszych odpowiedziach
:D :) :o 8O
robert_wr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_wr » 21.06.2006 14:28

Hej Emilio,
skorzystaj z wyszukiwarki obecnej w tym forum, znajdziesz na prawdę dużo informacji.
A co do Twoich pytań: benzyna kosztuje mniej więcej tyle samo na całej trasie do Chorwacji, wyżywienie generalnie w Cro jest droższe i z niektórymi produktami jest kłopot (głównie gotowe dania w słoikach), piwa prawie nie ma, głównie importowane, wina jest różnorodność, wódka - lokalna rakija.
pozdrawiam,
Robert
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 21.06.2006 14:48

Emilko bez paniki...powolutku :D
w jakim terminie sie wybierasz?
koltonek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) koltonek » 21.06.2006 15:15

robert_wr napisał(a):Hej Emilio,
skorzystaj z wyszukiwarki obecnej w tym forum, znajdziesz na prawdę dużo informacji.
A co do Twoich pytań: benzyna kosztuje mniej więcej tyle samo na całej trasie do Chorwacji, wyżywienie generalnie w Cro jest droższe i z niektórymi produktami jest kłopot (głównie gotowe dania w słoikach), piwa prawie nie ma, głównie importowane, wina jest różnorodność, wódka - lokalna rakija.
pozdrawiam,
Robert

Jak to piwa prawie nie ma a Karlovacko, Ozujsko - to przeciez piwo i to calkiem smaczne :) zwlasza zimne
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 21.06.2006 16:15

Witaj!
Dokładnie tak jak mówi "koltonek" - piwo jest i to dobre, import też czyli jakiś Heniek czy Calsbirek tez są ale polecam Karlovaćko po zimnemu z litrowej butli .

Ceny:
Piwo Karlowaćko - zależy gdzie - od 8 do 12 kun
Export - 10-17 kun
Kruch czyli ich tamtejszy chleb - 4-5 kun za bochen
obiad składajacy sie z 2 pizzy + piwa i kawy to - 100 -130 kun
wino domowej roboty - 12-15 kun
rakija - 12-20 kun
czyli podobnie jak u nas....

Ceny paliw w CRO to tak samo jak i u nas :)

Co do domu czy kwatery za cene którą podałaś to mysle że spokojnie sobie takową znajdziecie bez paniki i to w odpowiednim dla was miejscu ... tylko spokojnie i pokazać że potraficie sie targować :)

MIłego pobytu i do zobaczyska...:):)
Vegusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vegusia » 23.06.2006 09:15

no nie mogę ..piwa nie ma hihi piwka w bród tylko sie za portwel trzymac ,a ceny no cóz kupując w Kerumach można zaoszczędzić .Ceny wcale nie sa tak drastyczne ,troszke tylko drozsze.Chyba ,że od zeszłego roku coś się zmieniło . :lol:
Martii
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martii » 26.06.2006 10:17

Z moich doświadczeń wynika że ceny benzyny jak i żywności również alkoholu w sklepach są dwa razy droższe niż w Polsce co do benzyn to w 2005 roku płaciłam 5 zł za litr . Ja osobiście biorę tak zwane weki czyli gotowe obiadki na każdy dzień i nie muszę stać przy garach . Kupujemy tylko co dwa dni na targu świeże owoce.
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 26.06.2006 10:28

mozesz napisac w jakich sklepach takie kosmiczne ceny
koonrad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) koonrad » 26.06.2006 11:28

Martii napisał(a):Z moich doświadczeń wynika że ceny benzyny jak i żywności również alkoholu w sklepach są dwa razy droższe niż w Polsce co do benzyn to w 2005 roku płaciłam 5 zł za litr . Ja osobiście biorę tak zwane weki czyli gotowe obiadki na każdy dzień i nie muszę stać przy garach . Kupujemy tylko co dwa dni na targu świeże owoce.

Coś przesadzasz,
benzyna u nas była w 2005 roku po 4.5 - więc gdzie to 2x?
Jedzonko - patrząc na katalogi merketów też nigdzie 2x nie widze,
Ceny w Cro są wyższe, pewnie sporo zależy gdzie się kupuje.
U nas nad morzem w małych sklepikach np woda mineralna też jest po 2-3zł, podaczas gdy w biedronce po 1zł.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 26.06.2006 12:04

Emilia_Chojecka napisał(a):mam pytanko czy ktoś może wie czy wyżywienie i ceny paliwa benzyny i gazu bardzo różnią sie od cen w polsce i czy alkohol jest drogi?

ma ktoś moze kogoś kto wynają by domek w chorwacji dla 8 osób młodych i zeby nie był droższy niż 80 euro na dzień? prosze bradzo mi zależy na waszych odpowiedziach
:D :) :o 8O

pozdrawiam.
kilka razy na tym forum podawałem info o cenach w chorwacji wg. danych z maja br. z mojego pobytu w malińskiej. nie lubię się powtarzać, tym bardziej, że wyszukiwarka na tym forum działa bez zarzutu ale czego się nie robi dla dobra forumowiczów.
co do cen żywności - chleb 6 - 6.5 kn (nie ma porównania w smaku z polskim i nie jest tak wydajny), bułka 2 kn, piwo krajowe butelka 0.5 l 8 - 10 kn w sklepie, w knjpie za szklankę 0.33 l od 12 kn, litrowy sok owocowy w sklepie od 7 kn wzwyż, w knajpie szklanka soku to nie mniej niż 10 kn, mała margaryna ok. 5 - 6 kn, kilogram mandarynek ok 12 kn, 10kn kilo bananów ( arbuzów w maju nie było ale zwykle kosztują ok 2kn za kg). zupa w knapie (zwykle są 3 rodzaje - pomidorówka, rosół i rybna) 15 kn, dobre drugie danie z mięsem - 55 kn, z rybką zaś powyżej 85 kn, kalmary też ok. 55 kn. na ceny mięsa w sklepach nawet nie patrzyłem bo są koszmarne.
ceny więc są wyższe niż w polsce ale jeżeli porównać analogiczne ceny z knajpami w naszych kurortach( zwłaszcza w sezonie ) to już nie koniecznie.
jedzenie warto więc zabrać z polski.
dom za 80 euro dla 8 osób w sezonie będzie ciężko znależć - ja osobiście byłbym przygotowany na min. 12 euro od osoby.
ceny paliwa miałem porównywalne na całej trasie przejazdu.
PITER74
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) PITER74 » 26.06.2006 13:00

Ogólnie nie wychodzi drożej niż nad naszym polskim Bałtykiem, u nas za pokój płaci się tyle co w CRO za apartament a i w knajpkach ceny podobne. Tylko że pewność pogody, temperatura wody, jej czystość - tutaj są różnice widoczne.

Powrót do Chorwackie ABC

błagam o odpowiedz
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone