napisał(a) Rafał K » 26.06.2006 12:04
pozdrawiam.
kilka razy na tym forum podawałem info o cenach w chorwacji wg. danych z maja br. z mojego pobytu w malińskiej. nie lubię się powtarzać, tym bardziej, że wyszukiwarka na tym forum działa bez zarzutu ale czego się nie robi dla dobra forumowiczów.
co do cen żywności - chleb 6 - 6.5 kn (nie ma porównania w smaku z polskim i nie jest tak wydajny), bułka 2 kn, piwo krajowe butelka 0.5 l 8 - 10 kn w sklepie, w knjpie za szklankę 0.33 l od 12 kn, litrowy sok owocowy w sklepie od 7 kn wzwyż, w knajpie szklanka soku to nie mniej niż 10 kn, mała margaryna ok. 5 - 6 kn, kilogram mandarynek ok 12 kn, 10kn kilo bananów ( arbuzów w maju nie było ale zwykle kosztują ok 2kn za kg). zupa w knapie (zwykle są 3 rodzaje - pomidorówka, rosół i rybna) 15 kn, dobre drugie danie z mięsem - 55 kn, z rybką zaś powyżej 85 kn, kalmary też ok. 55 kn. na ceny mięsa w sklepach nawet nie patrzyłem bo są koszmarne.
ceny więc są wyższe niż w polsce ale jeżeli porównać analogiczne ceny z knajpami w naszych kurortach( zwłaszcza w sezonie ) to już nie koniecznie.
jedzenie warto więc zabrać z polski.
dom za 80 euro dla 8 osób w sezonie będzie ciężko znależć - ja osobiście byłbym przygotowany na min. 12 euro od osoby.
ceny paliwa miałem porównywalne na całej trasie przejazdu.