Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Biznes - Lpg

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marwyk
Croentuzjasta
Biznes - Lpg

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 11.03.2004 14:28

Czy ktos z Was myślał nad otworzeniem własnej stacji z gazem w Chorwacji?
Wiem ze w Polsce jest to dobry interes a jest ich tak dużo.
W Chorwacji jest tak niewiele tych stacji.
Przy okazji mozna byłoby otworzyć warsztat montażu gazu aby po sezonie było co robić.

CO WY NA TO?
TomekW

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomekW » 11.03.2004 20:02

Myślę,że zjadłaby Cię mafia.... Urzędnicy są jeszcze bardziej skorumpowani niż nasi i chcieli by zbyt dużo jak chciałbyś otwożyć ten biznes...
Matrix

Nieprzeczytany postnapisał(a) Matrix » 11.03.2004 20:22

Myslę ,ze bardziej niż z mafią wiąże się to z przepisami gospodarczymi i zezwoleniami.Gdyby Chorwat w Polsce chciał otworzyć stację tez musiałby się o to długo starać.Jesli jest to twój poważny pomysł to go zrealizuj.Napewno ci sie uda.Proponuję najpierw rozmowę w w Ambasadzie Chorwackiej o takiej mozliwości.Powodzenia.
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 12.03.2004 07:12

A czy ktoś z Chorwackiej strony mógłby sie wypowiedzieć?
Zastanawia mnie jedno dlaczego jest tych stacji tak mało?
Czy gaz tam nie jest tak popularny bo ludzie miejscowi nie mają samochodów z instalacjami.
Przecież przebitka na gazie jest tak jak w
Polsce- gaz w Chorwacji jakieś 1,8zł a benzyna ok. 3,7zł.
Czy to dla nich(CHORWATÓw) żadna oszczędność?
Jakie tam są zarobki?
Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 12.03.2004 13:52

Cena LPG w Chorwacji to 1/2 ceny benzyny. Przebitka więc chyba jest. Przeciętne zarobki są tam nieco wyższe niż u nas (ale poziom cen też).
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 14.03.2004 01:31

..pomisl dobry ale gaz jednak nie jest tak popularny jak w Polsce...
...Chorwaci sa jednak troche rozzutny, nie znaja jazdi na gaz, kupuja nowe samochodi i nie chca ich zmieniac traca garancije, oprucz tego w Chorwacji mocno sie czyma INA panstwowy monopolista. Koncesje lub miejsce na stacje paliw nie jest leko dostac (studia wpliwu na srodowisko kolo 15 tys Euro) i inne administracijne problemy. Pomisl jest dobri i moze wipalic ale musisz miec kupe kapitalu na rozkrencanie i reklame. Wszistko musisz owinac w "zlote owiniantko" ochrony srodowiska. Miszle ze jusz ludzie chcialy wejsc w to ale cos im przeskodzilo, nie wie co??
Czy wiesz ze w Dalmacji niema rurociangu gazowego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.03.2004 14:10

W Polsce w przypadku stacji gazowych nie trzeba sporządzać tzw. "oceny oddziaływania na środowisko", bo zagrożenia takiego nie ma ( w przypadku stacji paliw konwencjonalnych - koszt takiego raportu to ok. 10 - 15 tys.zł.) Może w HR jest podobnie??...no ale koszt tego opracowania to nie wszystko....jak napisał Leon jest jeszcze ....koncesja i cała machina administracyjna, łacznie z monopolistyczną pozycją INA (oczywiście ze szkodą dla HR i jej mieszkańców :cry: ) Jak kiedyś wspominałem, wg mnie stacje paliw i ich infrastruktura to jeden z nielicznych minusów tego pięknego kraju.
Pzdr
marwyk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marwyk » 14.03.2004 14:24

slapol napisał(a):W Polsce w przypadku stacji gazowych nie trzeba sporządzać tzw. "oceny oddziaływania na środowisko", bo zagrożenia takiego nie ma ( w przypadku stacji paliw konwencjonalnych - koszt takiego raportu to ok. 10 - 15 tys.zł.) Może w HR jest podobnie??...no ale koszt tego opracowania to nie wszystko....jak napisał Leon jest jeszcze ....koncesja i cała machina administracyjna, łacznie z monopolistyczną pozycją INA (oczywiście ze szkodą dla HR i jej mieszkańców :cry: ) Jak kiedyś wspominałem, wg mnie stacje paliw i ich infrastruktura to jeden z nielicznych minusów tego pięknego kraju.
Pzdr

Z tym ostatnim to bym sie nie zgodził bo przecież LPG jest najczystszym z użytkowanych i rozpowszechnionych paliw.

Jedno trzego sie obawiam to biurokracja i monopol to może być przeszkodą oraz budżet na inwestycje
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.03.2004 14:39

Marwyk, w ostatnim zdaniu mówiłem o ISTNIEJĄCEJ infrastrukturze, czyli 99 % stacji INA i bez stacji gazowych :lol:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone